Nakon što smo se u prošloj objavi upoznali s Lectio Divina sada predstavljamo Egzamen.

Egzamen je molitveno promišljanje o proteklom danu, vrlo pojednostavljeno ispit savjesti. Ipak to nije tek ispit savjesti kojim pokušavamo otkriti što smo zgriješili kroz dan, niti onaj kojim se pripremamo za sakrament svete ispovijedi. Ernesto Cardenal rekao je da mi zamišljamo da moramo čuti Božji glas, ali iako je Bog posvuda, čak i na najprometnijem kolodvoru, njegov glas možemo čuti samo u tišini. Kako je Bog posvuda kroz Egzamen se usredotočujemo na Njegovu prisutnost u našem svakidašnjem životu u konkretnom danu. sv. Igancije je preporučao svojim sljedbenicima da ga razmatraju dva puta dnevno (u podne i navečer). Egzamen se može obavljati bilo kada, bilo gdje, pa čak i na prometnom i bučnom kolodvoru. Bitno je odvojiti malo vremena za biti s Gospodinom koji je ionako uvijek s nama.

Naš dan ima uspone i padove, razne osjećaje i raspoloženja. Neke stvari možda se nama čine bezveznima i bez nekog značenja, ali ništa nije beznačajno. Egzanem je način pronalaska Boga u svemu. “Bog nije udaljen od mene. On je na rubu, moje olovke, moga alata, moga kista, moje igle – i moga srca, i mojih misli.” (Pierre Theilhard de Chardin). Tražeći i stavljajući pred Gospodina dobre i loše trenutke dana, misli koje su nas veselile ali i one koje su nas rastužile posvješćujmo si da je Bog središte našega života i da možemo moliti za sve što nam se dogodilo danas. Bog ionako zna sve o nama, zbog nas samih je bitno da u odnosu s Njime budemo iskreni jer samo tako će nama biti lakše. Dok se pretvaramo, sigurno se ne skrivamo od Boga jer Njemu ništa nije skriveno, nego se skrivamo sami od sebe. Što prije priznamo sebi sve što nas dijeli od njega, to će nama biti lakše. Egzamenom želimo pronaći “Boga u svemu, vidjeti Ga u stvarima o kojima razmišljamo, u onome što radimo, osjećamo – u životu s obitelji, prijateljima, kolegama, slučajnim prolaznicima – u našoj zauzetosti i u našem odmoru.

Bilo bi jako dobro ako možete odvojiti barem 15ak minuta za razmatranje. Egzamen se sastoji od pet koraka. Ovdje ih samo nabrajamo, a potom ćemo ukratko upoznati svaki od njih.

  1. Traži Boga za svjetlost
  2. Zahvali
  3. Pregledaj dan
  4. Suoči se sa svoji manama
  5. Razmišljaj o sljedećem danu.

1.korak: Traži Boga za svjetlost

Bilo bi dobro da svaka naša molitva i djelo započne zazivom Duha Svetoga koji neka vodi naše misli i djela. u Iv 16,13 čitamo: “Duh Sveti uvest će vas u svu istinu“. U Egzamenu Ga zazivamo da nam pokaže sve ono što mi sami ne možemo vidjeti. “Bog se javlja kroz blagi šapat naših uspomena kroz koje će nas voditi Duh Sveti, kroz naše misli i osjećaje.” Kroz ovu molitvu tražimo tri stvari: milost (da možemo sebe gledati njegovim očima), spoznaju (razumijevanje onoga što nam Bog pokazuje) i slobodu (od grijeha – sve ono što nas udaljuje od onoga što bismo trebali postati). Ignacije kaže da mi griješimo zato što nismo u dodiru s našim željama. To što želimo pokušavamo spoznati kroz molitvu. Kada odgovorimo na pitanje što zapravo želimo na putu smo do naše slobode.

2.korak: Zahvali

Niti zahvala nije tek obična zahvala. Njome mi zahvaljujemo Bogu za sva primljena dobra. Bog je neizmjerno darežljiv. U 1. Solunjanima 5,16-18 sv. Pavao piše: “Radujte se svagda! Molite se bez prestanka! Na svemu zahvaljujte; jer je ovo volja Božja u Kristu Isusu od vas.” Zahvaljivanje je “glavna značajka ignacijankse duhovnosti” a trebala bi biti i temeljni dio našeg odnosa s Bogom. U jednome od predslovlja Crkva moli: “Tebi nije naša hvala potrebna, ali je tvoj dar što smo ti zahvalni; po našim hvalospjevima ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja.” Kroz ovaj korak razmatramo što nam je sve Gospodin danas dao (od toga da smo se probudili, da vidimo i čujemo, da gledamo, da imamo gdje živjeti, i mnoge druge stvari) i što nam sve želi još dati.

3.korak: Pregledaj dan

Bog radi s onim što jeste. Ne bavi se onime što je prošlo, onime što je trebalo biti ili onim što je moglo biti.” Već smo na početku rekli da je Egzamen vježba traženja Bogu u svemu u trenutnoj situaciji. Gledajući na sadašnjost, prisjećamo se događaja protekloga dana, njih više ne možemo promijeniti. Oni su uvjetovali našu sadašnju situaciji, a naša odluka utjecati će na našu budućnost. No upravo promatrajući prošlost, u Božjem svjetlu možemo pokušati doći do svoga stanja u ovom trenutku. Ignacije kaže da prođemo sat po sat, od ustajanja od trenutka egzamena. Potrebno je ispitati misli, zatim riječi i na kraju djela. “Razmišljaj o osjećaju koji si imao odmah nakon što si se probudio, o snovima koje si sanjao,…, prisjeti se mjesta koja si posjetio, ljudi koje si susretao.” Što si tada osjećao. Snažni osjećaji (pozivivni i negazivni) obično nam nešto govore. Kroz Egzamen pokušavamo uz pomoć Duha Svetoga otkriti što nam oni govore.

Drugi način je da dan sagledamo kroz filter naših darova. Što smo danas učinili s njima. Treći način je da gledamo svoj odnos s drugima. Bog nas zove na suodnos s drugima, a mi kroz Egzamen pokušavamo otkriti kakav je bio naš odgovor na taj poziv.

4.korak: Suoči se sa svoji manama

U ovom koraku pokušavamo popraviti ono što nije bilo kakvo je trebalo biti. Ignacije kaže da je ovo korak u kojem trebamo “zamoliti Gospodina oprost za svoje prijetupe.” Prijestupi su u biti grijesi, ali sam grijeh (npr. laž, krađa, preljub) iako jesu pogrešni i loši posljedica su nečeg drugog što nas opteračuje. Mi uvijek tražimo izgovore za svoje prijestupe: okrivit ćemo obitelj, prijatelje, znance, bolest i sl. Problem je zapravo u nama, u meni – ja sam problem, a “moje ponašanje je samo manifestacija pravog problema.” Egzamen nam pomaže razjasniti stvari.

5.korak: Razmišljaj o sljedećem danu.

Želimo doći još bliže Bogu. Porebno je učiniti nešto, ali ne bilo što. Potrebno je djelovati mudro, onako kako bi Bog volio da djelujemo. Ne moramo odmah ispravljati sve stvari s popisa koji smo si zadali da trebamo promijeniti. Potrebno je suziti popis barem malo, odabrati ono što ćemo riješiti danas. Sv. Igancije je rekao: “Ljubav bi se trebala očitovati više djelima nego riječima.” U ovom zadnjem koraku razmišljamo dakle o onome što smo uočili kao pogrešno i možemo probati ispraviti kako više ne bimo griješili (i ako je moguće ispraviti ono što smo pogriješili). Uz to sagledavamo dan na način da vidimo što nam je činiti u onim stvarima koje nas čekaju.

Citati su, uz dozvolu izdavača, preuzeti iz Egzamen čiji je autor Jim Manney, a ista je izašla u izdanju SKAC-a iz Zagreba gdje ju je moguće i nabaviti.

Share This

Podijelite!

Članak vam se svidio? Zašto ga ne biste podijelili?