Ne boj se reći mi

 

online / web verzija

 

O molitveniku

10 godina od ideje, 10 godina od imprimatura nadbiskupa Devčića,  nakon vremena izolacije uslijed pandemije COVID-19, odvojenosti od sv. Mise i sv. Pričesti, u novim prilikama kada ništa više neće biti isto, predstavljamo molitvenik “Ne boj se reći mi” urednika IHTIS.INFO Višeslava Račića.

Creative Commons licenca
Djelo Ne boj se reći mi, čiji je urednik Višeslav Račić, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna.
Ukoliko želite pripomoći neke nove projekte možete to učiniti putem: IBAN HR6223400093232617039

IMPRESSUM

 

Naslov: NE BOJ SE REĆI MI – meni drage molitve
Urednik: Višeslav Račić
Nakladnik: Višeslav Račić, vlastita naklada; Rijeka, lipanj 2020.
Naklada: ePub publikacija besplatno dostupna na www.ihtis.info
Lektura: Vesna Božić
Grafička priprema: Korana Stojčić (koranaart.com)
Imprimatur: Mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup Broj: 116/2010. Rijeka, 22.ožujka 2010.

ISBN 978-953-49039-0-2 (HTML) 
ISBN 978-953-49039-1-9 (PDF)
ISBN 978-953-49039-2-6 (EPUB bez DRM)

Napomena: Prilikom sastavljanja ovog molitvenika služio sam se Internetom, raznim molitvama na sličicama svetaca i sl. Nije mi za cilj bilo nekoga oštetiti već samo prezentirati neke meni drage molitve. Potičem sve da iste i mnoge druge lijepe molitve i sami potraže na Internetu, drugim molitvenicima i sličicama svetaca.

POSVETA

Nikoli, Stjepanu, Branimiru, Gaju, Amaliji, Adrianu, didiju i svim ostalim dragim prijateljima i obitelji tamo gore kod Dobroga Oca u nebeskoj slavi na vječnoj gozbi. Zagovarajte nas da se ponovno možemo zajedno radovati.

UVODNA RIJEČ PRIREĐIVAČA

Dragi čitaoče, molitelju,

pred tobom je knjižica s raznim, meni dragim i lijepim molitvama koje sam skupljao sa svih strana, držao po molitvenicima, molio s onih malih sličica sa slikom svetaca, blaženika … Kako se toga nakupilo previše, odlučio sam složiti sve u jednu knjigu da mi bude lakše pratiti. Nekolicini članova obitelji koji su vidjeli te prve zbirke svidio se molitvenik. Stoga odlučih ponuditi to i drugima, možda se još nekome svidi, možda još nekome pomogne da bolje, jače, osjećajnije doživi molitvu i sve ono što ona jest.

Nitko ne mora moliti niti jednu od ovih molitava. Nitko ne mora slijediti nikakve obrasce. Zapravo, prava molitva ne slijedi nikakve obrasce. „Molitva je razgovor s Bogom. Moliti znači hvaliti Boga. Moliti znači reći Bogu da ga se ljubi. Moliti znači promatrati Boga. Moliti znači na Boga usmjeriti duh i srce. Moliti znači tražiti od Boga oproštenje. Moliti znači zazvati Boga upomoć. Moliti znači zamoliti Boga za svetost i za spasenje, za nas i za sve ljude“ (Charles de Foucauld). Ne moramo dobiti ono što molimo, ali ako istinski molimo dobit ćemo ono što trebamo, ono što će pomoći nama da ostvarimo svoj život, onako kako je Bog to imao u planu.

Kada se moli Ocu, Isus to čini sam (Mk 1,35), danju i noću (Lk 6,12), hvaleći i zahvaljujući mu (Iv 17, 11-19), prihvaćajući njegovu volju (Lk 22, 42). Uči i nas da Boga zovemo Ocem i kako ga trebamo moliti: (Mt 6,6; Lk 11,2). Govori nam i o važnosti zajedničke molitve (Mt 18,20) i potrebe da naš život bude stalna molitva (Lk 21,36). Djela apostolska govore nam da su prvi kršćani bili „jednodušno postojani u molitvama …, zajedništvu, lomljenju kruha“ (Dj 1, 14; 2, 42).

„Zavoli molitvu – tijekom dana osjeti potrebu za njom. Nastoji što više moliti! Molitva širi srce i čini ga sposobnim primiti od Boga dar Njega samoga. Pitaj i traži, a tvoje će srce narasti i biti spremno primiti ga. Čuvaj ga kao što čuvaš sebe samoga. … Gospodine, u zajedništvu sa svim prikazanim žrtvama darujem Ti vlastito srce. Otkupi ga i učini blagim i poniznim poput svojega! Amen.“ (bl. Majka Terezija)

Fra Bonaventura Duda kaže: „Molitva je i riječ i misao i pogled i susret. Sve može biti molitva, cijeli život bi zapravo trebao postati molitva. Ne bismo iz nje ni trebali izlaziti. Ako si stalno svjestan da je sve što imaš Božji dar, ako mu za sve zahvaljuješ, ako je svaki tvoj udah i izdah radosna hvala za sve, onda stalno moliš …“

Uistinu, cijeli naš život trebao bi biti molitva, no također je bitno svaki dan odvojiti dio vremena koje ćemo posvetiti isključivo Bogu, kao što svaki dan dio vremena odvajamo za prijatelje, posao, obitelj i druge. Ako je Bog naš Otac, ako je Krist naš brat i prijatelj (usp. Iv 15, 4-5), ne bismo li trebali i njima posvetiti dio našeg vremena, a ne da to bude samo usputni razgovor. Koliko to vrijeme mora trajati, ovisi o svakome od nas.

Moliti možemo stojeći, klečeći, sjedeći, šetajući. Jednako kao što bismo razgovarali s prijateljem. Možemo u određenim situacijama moliti i ležeći (npr. ako smo bolesni i nemoćni), ali molitva mora biti dostojanstvena, sveta, a ne samo nekakvo brzo nabrajanje. Svakako je prije same molitve dobro sabrati se, uprisutniti si da razgovaram s Bogom, „vidjeti“ ga kraj sebe.

Možda ti, dragi molitelju, ove molitve pomognu u dolasku bliže ka Kristu. U stavljanje u onaj odnos. Ja – Bog : Sin – otac. Ja – Krist : brat – brat: prijatelj – prijatelj.

Ne boj se razgovarati s Kristom. Ne boj se reći mu sve što želiš. On te radosno čeka kako bi mu rekao što te raduje, tišti, veseli, što trebaš i na čemu si mu zahvalan.

 

Na kraju osjećam da moram spomenuti još dvije stvari.

Primijetit ćeš da su mnoge riječi pisane velikim slovom. Iako to nije uvijek gramatički najispravnije, učinjeni su izuzetci. Kao što je to lijepo rekao mali brat Pavao kada sam ga upitao za savjet: „rado pišem velikim slovom riječi iza kojih stoji netko do koga mi je jako stalo“. Iz istog razloga sam i ja odlučio učiniti ponešto suprotno od savjeta lektora. Stoga ne smatraj da sve mora pisati tako kako piše u ovom molitveniku.

Konačno, kao što je već rečeno, ovo je samo jedan od molitvenika. Postoji uistinu velik broj drugih kako u tiskanom, tako i u digitalnom obliku.  Siguran sam da ćeš naći one molitve koje će ti se dopasti i koje će ti pomoći da i sam lakše moliš svoje molitve.

Bratski pozdrav u Kristu,

Višeslav

I. O MOLITVI

MOLITVA JE …

Molitva je za čovjeka tako nešto prirodno kao što su govor, disanje ili trzaj zaljubljenog srca. U stvari molitva i nije drugo nego tužaljka, uzdisaj, pogled ili kucaj srca. Za čovjeka ona je sama po sebi razumljiva, njegov instinkt; ipak mora je čovjek, zbog svoje pale naravi, ponovo vježbati jer je – zaboravljeni instinkt.

Molitva je – najjednostavnije rečeno – uspostavljanje kontakta s Bogom. Veza s Bogom za koju nisu neophodne ni riječi ni misli. Može se moliti pogledom ili smiješkom, uzdahom ili kretnjom. Molitva može biti čak i zapaliti cigaretu, slikati sliku, ispiti čašu vode. Zapravo, svaki je naš tjelesni pokret molitva. Kad nam čaša vode utaži žeđ, tijelo izriče duboku zahvalnu molitvu. Kad se za toplog ljeta bacimo u svježe riječne valove, naša koža pjeva himnu zahvalnicu svom Stvoritelju, premda nesvjesno, bez naše izričite nakane ili čak protiv naše volje. Međutim, voljom smo kadri sve što činimo pretvoriti u molitvu. I naš je rad egzistencijalna molitva.

U jednom viđenju Bog govori Anđeli de Foligno da mu je drago sve što ona čini: kad jede, pije ili spava. Raduje ga cijelo njezino biće i rad svih organa.

„Cvjetići svetog Franje“ pripovijedaju da se klanjanje brata Masea sastojalo samo u ponavljanju „u u u u“, a klanjanje Bogu brata Bernarda bila je šetnja brdima.,

Bogom smo okruženi sa svih strana, kao atmosferom. I kao što se ne osvrćemo na danje svjetlo i ne zamjećujemo zvukove, ako za to ne uključimo „posebne kanale“, tako ni Boga ne možemo čuti dok ne uključimo „odgovarajući kanal“. Tko u životu osluškuje samo osjetila, neće čuti Božji odašiljač.

Po Bogu se možemo sporazumjeti i međusobno. U njemu se stječu sve veze svemira. Kao što su dva prijatelja koji stanuju u udaljenim gradovima, premda razdvojeni, ipak bliže od dvaju susjeda u istom mjestu, koje razdvaja jedan jedini zid.

Iako nam je Bog tako blizu, on je od nas neizmjerno daleko. Od njega nas dijeli cijela vječnost. A svaka povezanost s njim samo je povezanost zaljubljenih koje razdvaja staklena stijena i ne mogu se potpuno zagrliti. Mogu se poljubiti – samo kroz staklo.

Boga gledamo samo kroz sumrak. Vidimo ga kao film koji je već započeo, ali vrata još nisu zatvorena i svjetla još gore. Tek kad se dvorana zamrači, polako i sve jasnije raspoznajemo likove na platnu. Ili kao veliku zamračenu kuću u kojoj samo u jednoj sobici gori svjetiljka. Hodamo kroz sjene, spotičemo se o predmete i kružimo hodnicima hodeći za nekim koji kuću dobro poznaje.

Božja je prisutnost neodređena i maglovita, i što mu se više primaknemo, to nam se čini nejasnijim. Izgleda kao da je između naših zapažanja i stvarnosti razastrta fina, providna zavjesa. Niti se maglu usuđujemo rastjerati, niti zavjesu pomaknuti. Bogu smo toliko blizu da ga ne prepoznajemo.

Razlog zašto Božju prisutnost ne doživljavamo jasnije jest u tom, što smo previše navikli da sve pojave očekujemo izvana. A ovo dolazi iznutra. Toliko smo okrenuti vanjštini i pažljivi samo na vanjske dojmove da nutarnje poticaje i glasove gotovo i ne razabiremo.

Zamišljamo da bi se Bog za razgovor s nama trebao poslužiti stvarnim glasom koji bismo mogli čuti izvana, ušima. A ako pokatkad i na neki način Božju prisutnost u sebi doživimo, držimo da smo to mi sami, i opet Boga ne prepoznamo.

Ne uočavamo da u središtu svoga bića nismo mi, nego netko Drugi. Naš vlastiti identitet je taj Drugi. Ontološki svaki je pojedini od nas dvojina. Tek kad sebe potražimo, kad se u sebe okrenemo, bacamo se u Božji naručaj.

Svaki naš čin vodi nas u Božji zagrljaj, a skrećemo na stranputicu kad bježimo izvan sebe. U našoj nutrini odzvanja neodoljivi, zamamni glas Ljubavnika, a mi mislimo da nam pred vratima zviždi neki uličar.

Bog je posvuda, čak i na najprometnijem kolodvoru, ali njegov glas čujemo samo u tišini.

(Ernesto Cardenal)

izvor: neki od brojnih mailova

ZNAK KRIŽA

Znak križa najkraći je sažetak naše vjere. Mi idemo rukom od čela prema prsima, odatle na lijevu i tada na desnu stranu prema ramenu. Pritom izgovaramo: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Mi molimo tako jer je Bog osoba. Možemo ga oslovljavati imenom koje nam je On sam rekao. Ako činimo nešto što mu se sviđa, smijemo govoriti i djelovati u njegovo ime.

Riječ „Amen“ dolazi iz hebrejskog, jezika Isusa i njegovog naroda Izraela. Ona znači: Da, ja sam s tim sporazuman. Imam povjerenja i vjerujem Ti. Tako je.

Kada tako preko sebe ocrtavamo križ, tada mislimo na Isusa Krista. On je za nas umro na križu. Budući da je bio sasvim poslušan Ocu, on je ispravio neposlušnost ljudi. I tako je iznova omogućio mir među ljudima.

Križ ima dvije grede: okomitu i vodoravnu. Okomita nas podsjeća na naš odnos prema Bogu, vodoravna na naš odnos prema ljudima.

Budući da je znak križa tako dobar sažetak naše vjere, mi ćemo ga često, brižno i s radošću činiti.

 

 

MOLITI JEDNOM RIJEČJU

Ugodno se smjestite… Zatvorite oči… Smirite se…

Učinite jednu vježbu opuštanja…

Udahnite duboko jednom ili dvaput… Zatim dalje dišite vašim normalnim ritmom… Postanite svjesni svoga disanja i nemojte na nj utjecati… Zatim više ne mislite na nj…

Zamolite Duha Svetoga da vas vodi kroz molitvu…

Sjetite se jedne određene situacije u vašem životu kad ste osjećali veliku radost… Doživite je u mislima još jednom…

Zamislite da je tu i Gospodin… On se raduje zajedno s vama, jako se raduje… Zrači radošću…

Gospodin dolazi k vama i kaže: „Ti si moja sreća i moja radost… Ti si moje jedno i moje sve; jako Te ljubim“… Čujte ove riječi kako ih on govori vama, uvijek iznova… Kažite ih samima sebi… Načinite između toga malu stanku da biste primili pun smisao ovih riječi i pustili da vas one dodirnu… Ne dajte se od njih odvratiti, ostanite pri ovoj rečenici: „Ti si moja sreća i moja radost“… Umetnite vaše ime… Usredotočite se… Pustite jednostavno da se ove riječi spuste duboko u vas…

Kad vam se učini zgodnim, privedite svoju molitvu kraju i zahvalite Bogu…

Otvorite polako oči i završite svoju molitvu.

izvor: http://savezbezimena.com

 

 

LECTIO DIVINA – BOŽANSKO ČITANJE

1. KORAK

Prvi korak Lectio Divina je: lectio, tj. čitanje. U tom koraku važno je pokušati dokučiti što nam tekst govori, tj. čitati, slušati i „gledati“ biblijski tekst. No, da bismo mogli čuti i razumjeti tekst potrebno je ozračje „tišine“, tj. potrebno je otkloniti „vanjsku“ buku, kao što je npr. glazba, TV, galama s ulice i sl. te pronaći mirnu sredinu. U tom kontekstu dobro je ugledati se na Isusa koji u Mt 6,6 kaže: „Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti.“

Isto tako važno je otkloniti i „unutarnju“ buku (nemir srca: mržnja, nepraštanje, svađa, zavist, lakomost i svaka vrsta „teškog“ grijeha). Tek sada čitamo tekst, polako, pažljivo i više puta. U tekstu, zatim, nastojimo uočiti glavnu misao i posebnu pažnju posvećujemo:

 1. likovima u tekstu i njihovom međusobnom razgovoru (naravno, ako postoje);
 2. odvijanju radnje (odnosno pokušat ćemo utvrditi mjesto i vrijeme radnje);
 3. gramatičkoj razini teksta (pažnju posvećujemo glagolima, jer se njima izražava radnja)

2. KORAK

Drugi korak Lectio Divina je: meditatio ili razmišljanje. Za vrijeme prve faze neka misao ili rečenica zasigurno će obuzeti našu pažnju (ako su uvjeti zadovoljavajući) i to bez naše svjesne intervencije. Ta nas je riječ ili misao „pogodila“, zahvatila, zainteresirala, uznemirila, „isprovocirala“, smirila:

 1. bilo da je u nama izazvala snažne osjećaje,
 2. bilo da je u nama izazvala intelektualnu znatiželju. Na toj riječi/misli trebamo se zadržati tijekom „razmišljanja“ ili prebiranja u srcu po uzoru na Mariju, kao što nam to svjedoči Lk 2,19: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svom srcu.“

Tu riječ/misao trebamo ponavljati u sebi, uživati u njoj, možda naučiti napamet te je „preživati“. (Sjetite se kako životinje preživaju hranu, koliko taj proces traje, kako se životinja posve usredotočuje na to što čini …) Na taj način ta riječ/misao ulazi u interakciju s našim mislima i osjećajima, djelima i uobičajenim načinom našega života, tj. naših životnih stavova te ponekad osjećamo da nas Božja Riječ izaziva ili osuđuje, hrabri ili tješi – odjednom se nađemo na „vjetrometini Božje Riječi“.

3. KORAK

Treći korak Lectio Divina jest oratio ili molitva. Ona se, zapravo, razvija iz prijašnjih koraka jer interakcija Božje Riječi i mog života izaziva izgovaranje molitve.

 1. Ako je plod pozitivan, „Slavim te, Oče, i ponosim se velikim djelima koje si za mene učinio u mom životu …“ ili molitva zahvale za trenutak lijepog iskustva, npr. „Hvala Ti, Oče, za Tvoju prisutnost u mom životu …“ nakon toga slijedi molitva prošnje za neko drugo veliko djelo.
 2. Ako je plod negativan, prvotno se javlja molitva prošnje i vapaja, npr. „Oče, oprosti mi…“, „Gospodine, spasi me…“ ili „Isuse, smiluj mi se …“, a nakon toga može uslijediti zahvala ili slava Bogu. Važno je znati: da bi molitva bila molitva, potrebno je čuti Božji odgovor na našu životnu situaciju koja je došla u interakciju s njegovom riječi. Kao što je naša molitva mnogostruka, tako je i Božji odgovor mnogostruk i može se manifestirati na različite načine, kao što su npr. osjećaj Božje blizine, oproštenje, osjećaj spašenosti, pokazivanje ispravnog puta itd.

 4. KORAK

Posljednji korak jest: contemplatio – motrenje ili, bolje rečeno, uživanje u Božjem odgovoru. Ovdje više ne razmišljamo o biblijskom tekstu, niti ponavljamo riječ/misao niti molimo, nego jednostavno „gledamo“ i „motrimo“ Božji odgovor.

Ti trenutci slični su susretu dvoje prijatelja koji, nakon što su iznijeli jedan drugome najdublje događaje protekle razdvojenosti, sjede ili stoje jedan pokraj drugoga te je njihova fizička blizina, kao znak njihovog unutarnjeg jedinstva misli i srca, dovoljna za njihovo uživanje, tj. riječi više uistinu nisu potrebne.

 

OSOBNA MOLITVA

Odaberite najbolje vrijeme za vašu osobnu molitvu i uključite je u svoj dnevni raspored. Neka to bude najbolje vrijeme kada  niste pospani i umorni i kada vas ne ometaju pozivi izvana. Za mnoge ljude rano ujutro najbolje je vrijeme za molitvu. Pokušajte moliti svaki dan u točno određeno vrijeme kako bi vam to postala navika. Kako je prekrasno kada možete sresti Gospodina svaki dan u točno određeno vrijeme!

Osobna molitva nije ponavljanje molitvenih obrazaca iz molitvenika ni krunica niti čitanje Svetog pisma; to nije vrijeme molitve za druge niti molitva ispred svete sličice ili kipa … To je odnos tebe i tvojega Boga kada zatvaramo oči, umirujemo se i ulazimo u nutrinu svoga srca gdje susrećemo Oca i Sina po Duhu Svetomu.

Dobro je slaviti i zahvaljivati Gospodinu neko vrijeme kako bismo ušli u molitvu. Gdje je slavljenje, tamo je Bog! Uđite u njegovu prisutnost sa slavljenjem i hvalama. Za vrijeme molitve neka bude što više slavljenja i hvala.  Slavljenje će vas osloboditi od rastresenosti i okova koji dolaze od zloga.

Kada se Gospodin uprisutni u vama, predajte mu se s pjesmama poput ‘Oče, mi Ti se klanjamo, svoj Ti život dajemo, mi Te ljubimo … (Sine, Duše …’). Svatko će se osjetiti malenim i nedovoljno svetim u Gospodnjoj prisutnosti, prisutnosti presvetoga i svemogućega Boga. Stoga ovdje provedimo neko vrijeme tražeći od Boga milost i oprost za počinjene grijehe. Morate osjetiti milosrdno Presveto Srce Isusovo iz kojeg rijeke žive vode teku u naša srca i peru ih i čiste te tako zadobivamo nova srca (usp. Ez 36,26).  Nakon što smo dobili njegov oprost i nakon što smo se pomirili s Bogom opraštajući svima, ponovno morate hvaliti i slaviti Boga za njegovu dobrotu. Oprostite svima i pomirite se sa svima u srcu (usp. Mk 11,25).

U osobnoj molitvi također postoji vrijeme za nutarnje ozdravljenje. Provedite neko vrijeme moleći Gospodina da vas ozdravi od rana srca iz prošlosti i sadašnjosti. Sva ranjena sjećanja donesite Gospodinu i ozdravite po ranama Kristovim. Po njegovim ranama vi ste ozdravljeni! (usp. 1 Pt 2,24). Donesite svoje povrijeđene osjećaje, osjećaje odbačenosti, neljubljenosti, straha, tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti …  u Gospodinove rane i tražite i prisvojite svoje ozdravljenje srca.  Donesite njemu ožiljke ostale po grijehu: krivnju, tugu …  i tražite i prisvojite duboki nutarnji mir i radost. U ovom predragocjenom trenutku milosti morate se osloboditi svih loših navika i tjelesnih želja tako da toga dana vama ne ovlada grijeh. Čut ćete Isusa kako vam govori u srcu: „Dosta ti je moja milost …“ (v. 2 Kor 12,9).  Za to vrijeme također možete tražiti i fizičko ozdravljenje ako vam je potrebno.

Nakon što ste postigli novi život u Kristu kroz pokajanje i nutarnje ozdravljenje predajte se u potpunosti Gospodinu, svoje srce, misli i svaki dio vašeg tijela, svoje planove, želje, posao, novac, programe, putovanja, odnose …  sve dajte … (v. Rim 6, 12-19). U srcu možete pjevati dobru pjesmu predanja poput „Poklanjam Ti sebe, poklanjam Ti sve pa i svoje grijehe …“ Dok se potpuno predajete Isusu, morate tražiti Duha Svetoga da vas ispuni snagom i milošću. Možete pjevati pjesmu Duhu Svetomu. Otvorite svoje srce Duhu Svetom i primite Duha sa svim plodovima, darovima i karizmama (v. Gal 5,22-23;  Iz 11,2;  1 Kor 12,4-10). Ovo bi trebalo biti najljepše vrijeme vaše osobne molitve. Ovdje ćete imati različita Božja iskustva: rijeke žive vode teći će po vama u ljubavi, miru i radosti. Moći ćete osjetiti Božje prisustvo u vama što se može očitovati na različite načine: možda ćete ovdje imati viđenja; možda ćete čuti kako vam Gospodin govori dajući vam jasne upute i smjer. Ako ste njemu predočili problem, sigurno ćete dobiti odgovor. U tom prodiranju, otkrivanju riječi Duha u vama, čut ćete kako vam Duh Sveti progovara i kaže da učinite ovo ili ne činite ono, da idete ili ne idete ovim ili onim putem, itd. Za vrijeme ovog najvažnijeg dijela vaše osobne molitve vi ulazite u osoban odnos s njim. Ovdje mu možete govoriti što god hoćete kao brat ili prijatelj (v. Iv 15,15). Postanite intimni s Gospodinom u svom srcu. Za to vrijeme možete donijeti odluku da sve što radite toga dana bude prema njegovoj volji i planu. Ako vam Gospodin kaže da ne činite određene stvari ili da promijenite vaš plan, budite mu poslušni. Ispunite sebe milošću što je više moguće tako da možete hoditi samo u njegovoj milosti i ljubavi. Hvalite ga i slavite u njegovoj slatkoj i ljubljenoj prisutnosti. Ako se dobro budete molili, nećete biti ni svjesni kako vam vrijeme s Gospodinom brzo prolazi.

Kada završite molitvu, prekrižite se i povjerite sebe Predragocjenoj Krvi Isusovoj na zaštitu.  Zatim u milosti i s Božjom ljubavlju učinite sve potrebno toga dana s mnogo mira i radosti. Ako budete ovako molili, vidjet ćete svakovrsne blagoslove Gospodnje u vašem svakodnevnom životu i vidjet ćete da vas Duh Sveti vodi po tome putu.

izvor: www.jmanjackal.net/cro/croppray.htm

II. KRŠĆANSKI NAUK – OSNOVNE MOLITVE

ZNAK KRIŽA
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

OČE NAŠ
Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje, dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim. I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Amen.

ZDRAVO, MARIJO
Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom, blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe Tvoje, Isus. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na času smrti naše. Amen.

SLAVA OCU
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

APOSTOLSKO VJEROVANJE
Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje.
I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga,
Gospodina našega,
koji je začet po Duhu Svetom,
rođen od Marije Djevice,
mučen pod Poncijem Pilatom,
raspet, umro i pokopan,
sašao nad pakao,
treći dan uskrsnuo od mrtvih;
uzašao na nebesa,
sjedi o desnu Boga Oca svemogućega,
odonud će doći suditi žive i mrtve.
Vjerujem u Duha Svetoga,
svetu Crkvu katoličku,
općinstvo svetih,
oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela
i život vječni. Amen.

ANĐEOSKI POZDRAV
Moli se na glas zvona ujutro (za umiruće), u podne (za obraćenje grješnika), uvečer (za pokojnika).

Anđeo Gospodnji navijestio Mariji.
I ona je začela po Duhu Svetom.
Zdravo, Marijo …

Evo službenice Gospodnje.
Neka mi bude po riječi Tvojoj.
Zdravo, Marijo … .

I Riječ je tijelom postala.
I prebivala među nama.
Zdravo, Marijo …

R. Moli za nas, sveta Bogorodice.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
Pomolimo se. Milost svoju, molimo Te, Gospodine, ulij u duše naše da mi, koji smo po Anđelovu navještenju spoznali utjelovljenje Krista, Sina Tvoga, po muci njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo, po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu … (3x)

KRALJICE NEBA
Moli se od velike subote navečer do Presvetog Trojstva

Kraljice neba, raduj se, aleluja.
Jer koga si bila dostojna nositi, aleluja.

Uskrsnu kako je rekao, aleluja.
Moli za nas Boga, aleluja.

Veseli se i raduj, Djevice Marijo, aleluja.
Jer je uskrsnuo Gospodin uistinu, aleluja.

Pomolimo se. Bože, koji si se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj, molimo Te, da po njegovoj Majci, Djevici Mariji, postignemo radosti vječnoga života. Po istom Kristu Gospodinu na­šem. Amen.

ČIN VJERE
Vjerujem čvrsto sve što je Isus Krist učio i što sveta Katolička crkva predlaže vjerovati, jer si to objavio Ti, Bože, koji si nepogrešivo istinit. U toj vjeri želim živjeti i umrijeti. O Bože, umnoži moju vjeru!

ČIN UFANJA
Ufam se u Te, Bože moj, da ćeš mi po zaslugama Isusove muke i smrti i po mojim dobrim djelima, učinjenim Tvojom pomoću, oprostiti grijehe i dati nebesku slavu. A to se ufam zato jer si to obećao Ti, Bože moj, koji si u svojem obećanju stalan i vjeran. O Bože, učvrsti moje ufanje!

ČIN LJUBAVI
Ljubim Te, Bože moj, svim svojim srcem i dušom više nego sve drugo na svijetu jer si dostojan svake ljubavi, i radi Tebe ljubim svoga bližnjega kao sama sebe. O Bože, užezi ognjem svoje ljubavi moje srce!

ČIN KAJANJA
Moj Bože, kajem se i žalim od svega srca što grijesima uvrijedih Tvoju neizmjernu dobrotu. Čvrsto odlučujem da Te uz pomoć milosti neću više vrijeđati, da ću za svoje grijehe činiti dostojnu pokoru i čuvati se grješne prigode. Amen.

III. GLAVNE ISTINE I ZAPOVIJEDI KATOLIČKE VJERE

GLAVNE ISTINE KATOLIČKE VJERE

 1. Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac i Sin i Duh Sveti.
 2. Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja.
 3. Duša je čovječja besmrtna.
 4. Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom smrću na križu.
 5. Milost je Božja potrebna za spasenje.
 6. Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom.

DESET ZAPOVIJEDI BOŽJIH

 1. Ja sam Gospodin Bog tvoj; nemaj drugih Bogova uz mene.
 2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.
 3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
 4. Poštuj oca i majku, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
 5. Ne ubij.
 6. Ne sagriješi bludno.
 7. Ne ukradi.
 8. Ne reci lažna svjedočanstva.
 9. Ne poželi tuđega ženidbenoga druga.
 10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.

DESET PRAVILA ZA ŽIVOT

 1. Vjerovat ću u Boga, ljubit ću ga svim srcem.
 2. Hvalit ću Boga i molit ću mu se.
 3. U nedjelju i blagdane ću s Božjim narodom slaviti Euharistiju.
 4. Poštivat ću roditelje i imati na pameti da sam i ja odgovoran za našu obitelj.
 5. Čuvat ću svoje zdravlje i s poštovanjem njegovati svoje tijelo.
 6. Poštivat ću svakog čovjeka.
 7. Svakome ću pomagati, nikome neću štetiti.
 8. Rado ću posuđivati i dijeliti s drugima ono što imam.
 9. Uvijek ću govoriti istinu.
 10. Svoje ću dužnosti savjesno izvršavati.

DVIJE ZAPOVIJEDI LJUBAVI

 1. Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim (Mt 22, 37).
 2. Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe (Lk 10, 27).

PET CRKVENIH ZAPOVIJEDI

 1. Svetkuj zapovijedane blagdane i slušaj pobožno svetu misu u nedjelju i zapovijedane blagdane.
 2. Posti zapovijedane poste i u određene dane ne mrsi.
 3. Svake se godine najmanje jedanput ispovijedi i o Uskrsu pričesti.
 4. Drži se ženidbenih zakona svete Crkve.
 5. Doprinosi za crkvene potrebe.

OSNOVNE KRŠĆANSKE DUŽNOSTI

 1. Kloni se grijeha.
 2. Drži Božje zapovijedi i živi kreposno.

DVIJE ZAPOVIJEDI NARAVI

 1. Ne čini bližnjemu što ne bi želio da on tebi učini.
 2. Čini bližnjemu što bi želio da on tebi učini.

SEDAM SVETIH SAKRAMENATA

 1. Krštenje
 2. Potvrda
 3. Sveta pričest
 4. Ispovijed
 5. Bolesničko pomazanje
 6. Svećenički red
 7. Ženidba.

SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

 1. Mudrost
 2. Razum
 3. Savjet
 4. Jakost
 5. Znanje
 6. Pobožnost
 7. Strah Božji.

PET STVARI POTREBNIH DA SE DOBRO ISPOVIJEDIMO

 1. Promisliti grijehe
 2. Pokajati se za grijehe
 3. Odlučiti temeljito da se nećemo više na grijehe vratiti
 4. Ispovjediti pravo i skrušeno sve svoje grijehe
 5. Izvršiti naređenu pokoru.

ČETIRI STVARI POTREBNE DA SE SPASIMO

 1. Vjera
 2. Ufanje
 3. Ljubav
 4. Dobra djela.

ČETIRI BOGOSLOVNA DJELA

 1. Bože, vjerujem u Tebe, jer si nepogrešivo istinit.
 2. Bože, ufam se u Tebe, jer si beskrajno milosrdan.
 3. Bože, ljubim Te,  jer si neizmjerno dobar.
 4. Bože, kajem se što sam Te povrijedio, jer si neizmjerno dobar i pravedan.

TRI NEPRIJATELJA NAŠE DUŠE

 1. Svijet
 2. Đavao
 3. Neuredne sklonosti duše i tijela.

POSLJEDNJE STVARI ČOVJEKA

Smrt, sud, pakao za zle, raj za dobre. „U svim svojim djelima spomeni se posljednjih stvari, pa nećeš nikada sagriješiti“ (Sir 7,36)

OSAM BLAŽENSTAVA

 1. Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko.
 2. Blago ožalošćenima: oni će se utješiti.
 3. Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju.
 4. Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi.
 5. Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe.
 6. Blago čistima srcem: oni će Boga gledati.
 7. Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.
 8. Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko.

SEDAM DUHOVNIH DJELA MILOSRĐA

 1. Dvoumna savjetovati
 2. Neuka poučiti
 3. Grešnika pokarati
 4. Žalosna i nevoljna utješiti
 5. Uvredu oprostiti
 6. Nepravdu strpljivo podnositi
 7. Za žive i mrtve Boga moliti.

SEDAM TJELESNIH DJELA MILOSRĐA

 1. Gladna nahraniti
 2. Žedna napojiti
 3. Siromaha odjenuti
 4. Putnika primiti
 5. Bolesna i utamničenika pohoditi
 6. Prognanika i izbjeglicu pomagati
 7. Mrtva pokopati.

ČETIRI STVARI KOJIMA MOŽEMO POMAGATI DUŠAMA U ČISTILIŠTU

 1. Molitve
 2. Dobra djela
 3. Oprosti
 4. Žrtva svete mise.

TRI EVANĐEOSKA SAVJETA

 1. Svojevoljno siromaštvo
 2. Vjekovita čistoća
 3. Potpuni posluh starješini u svakoj stvari koja nije grijeh.

NAJIZVRSNIJA DJELA MILOSRĐA

 1. Molitva
 2. Post
 3. Milostinja

SEDAM GLAVNIH GRIJEHA

 1. Oholost
 2. Škrtost
 3. Bludnost
 4. Zavist
 5. Neumjerenost u jelu i piću
 6. Srditost
 7. Ljenost

ČETIRI GRIJEHA KOJI VAPE OSVETU PRED LICEM BOŽJIM

 1. Hotimično ubojstvo
 2. Tjelesni grijeh protiv naravi
 3. Tlačenje ubogih, udovica i sirota
 4. Zadržavanje zaslužene radničke plaće.

 ŠEST GRIJEHA PROTIV DUHA SVETOGA

 1. Ne ufati se u spasenje
 2. Zlo se ufati u spasenje bez dobrih djela
 3. Usprotiviti se istini poznatoj
 4. Zavidjeti duhovnim dobrima svoga bližnjega
 5. Otvrdnuti u grijehu
 6. Ne pokajati se ni na samrti.

DEVET TUĐIH GRIJEHA

 1. Savjetovati na grijeh
 2. Zapovijedati da se griješi
 3. Pristati na tuđi grijeh
 4. Navesti drugoga na grijeh
 5. Hvaliti tuđe grijehe
 6. Tajiti tuđe grijehe kad smo ih dužni očitovati
 7. Ne pokarati tuđe grijehe
 8. Pomagati drugoga u grijesima
 9. Braniti tuđe grijehe.

TRI STVARI POTREBNE DA SE DOBRO PRIČESTIMO

 1. Biti u milosti Božjoj, to jest bez smrtnoga grijeha
 2. Ne jesti i ne piti ništa, osim vode, jedan sat prije sv. pričesti
 3. Promišljati koga u pričesti primamo.

KREPOSTI
Najvažnije su kreposti tri bogoslovne: vjera, ufanje i ljubav. One uređuju naš odnos prema Bogu i posebno nas povezuju s njime.
Glavne su ćudoredne kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost. One uređuju naš odnos prema bližnjemu i sve ćudoredno vladanje.

IV. MOLITVA ČASOVA

JUTARNJA MOLITVA
Blagoslivljam Te, dobri Gospodine, što si me i ovog jutra probudio i što mi daruješ još jedan dan. Blagoslivljam Te, jer dobro znam da mnogi što su sinoć usnuli ovo jutro nisu dobili na dar. Hvala Ti za Tvoju svjetlost koja očima mojim daruje vid. Hvala Ti za svijet oko mene koji me svojom ljepotom dočekuje. Hvala Ti za moje tijelo, za moj nemirni duh, za moje misli i osjećaje, za moje želje i planove. Na znam što će se danas dogoditi, kamo će me odvesti ovaj dan, kako ću završiti svoj današnji put, ali znam da će me Tvoja vjerna ruka pratiti, znam da će me Tvoja ljubav štititi. Jer Ti si dobri Otac, Ti me cijeniš i voliš više nego što ja sebe mogu voljeti. Ne daj da zlo dodirne danas moju dušu. Pomozi mi da danas postanem veći da obogatim ovaj darovani dan. Ti  budi danas moje svjetlo i moj put, koji živiš i vladaš u sve vijeke vjekova. Amen.

POMOĆ JUTARNJOJ MOLITVI
Vječni, sveti, tajnoviti Bože. Evo dolazim k Tebi. Želio bih Te slušati i Tebi govoriti. Želio bih se uzdati u Te i Tebe ljubiti, Tebe i sva Tvoja stvorenja. U Tvoje ruke stavljam svoje brige, sumnje i strah. Ne donosim Ti vjere. Nemam mira. Primi me ovakva kakav jesam. Budi uza me da bih ja bio uza Te iz dana u dan. Vodi me da nađem Tebe, Tebe i Tvoje milosrđe. Želim Tvoj biti, Tebi zahvaljivati, Tebe slaviti. Gospodine, Bože moj. Amen

DNEVNO PRIKAZANJE – PAPIN APOSTOLAT MOLITVE
Čineći ovo Prikazanje čovjek svako jutro svraća svoju pozornost na Boga u kratkotrajnoj molitvi, stavljajući ga u središte dana koji slijedi.

Bože, naš Oče, prikazujem Ti sav svoj dan. Prikazujem Ti svoje molitve, misli, riječi, djela i trpljenja u jedinstvu s Tvojim Sinom Isusom Kristom koji se Tebi u Euharistiji trajno prikazuje za spasenje svijeta.

Neka Duh Sveti, koji je vodio Isusa, bude danas i moj vođa i moja snaga da mogu svjedočiti Tvoju ljubav.

A s Marijom, Gospodinovom Majkom i Majkom Crkve, molim Te osobito za nakane što ih Sveti Otac za ovaj mjesec preporučuje molitvama svih vjernika.

TIHA OSOBNA MOLITVA
Gospodine, molim Te za mir, mudrost, snagu! Danas hoću gledati svijet očima punim ljubavi – biti strpljiv, pun razumijevanja, blag i mudar. Tvoju djecu želim vidjeti iznad onoga što mi se pričinjava – onako, kako ih Ti vidiš. U svakome vidjeti samo dobro. Zatvori mi uši pred ogovaranjem. Čuvaj mi jezik od lošega govora. U mojoj duši neka se zadržavaju samo misli blagoslova. Daj da uvijek budem otvoren i radostan kako bi svi koji mi se približe osjetili Tvoju nazočnost. Zaodjeni me svojom dobrotom. Prošlost povjeravam Tvome milosrđu, sadašnjost Tvojoj ljubavi, budućnost Tvojoj providnosti!

(mons. Piedro Cocolin, Gorizia)

VEČERNJA MOLITVA
Hvala Ti Gospodine, za dan koji je prošao i za sva dobra koja si mi u njem darovao. Hvala Ti za svaku radost koju sam doživio, za svaki uspjeh koji sam postigao, za svaki napor koji sam učinio. Hvala Ti za sve ljude koje sam danas susreo, za svako dobro, za patnje, boli i teške trenutke. Uzdižem svoje ruke prema svjetlu Tvoga lica i molim Tvoju blagost i dobrotu da oprosti sve moje slabosti i sve grijehe koje sam danas počinio. Oprosti svako zlo, očisti srce od grijeha, obasjaj dušu milošću i podari mir i blagoslov svoj. Molim Te za siromašne, za beskućnike i gladne, za one koji putuju i lutaju. Molim Te za vojnike, za ranjene, progonjene, izbjegle, uplašene, za sve koji su danas umrli.

Molim Te za neprijatelje, za one koji nam zlo misle, koji se raduju našoj nevolji. Blagoslovi čitav svijet, posjeti svako srce, rasvijetli svaku dušu, zaštiti sva svoja stvorenja, koji živiš i vladaš u sve vijeke vjekova. Amen.

POMOĆ ZA VEČERNJU MOLITVU
Gospodine, Ti jedini znaš koliko je vrijedio ovaj dan. Mnogo sam uradio i mnogo propustio. Mnogo sam pokušao, a mnogo nisam dovršio. Radio sam nevjerno i odlučno i ostao sam dužan ljudima mnogo ljubavi.

Želim oprostiti svima koji su mi nanijeli nepravdu. Želim se osloboditi mržnje, zavisti i prezira. Oprosti i Ti meni sav moj dug. Ja ne znam je li ovaj dan urodio plodom, Ti jedini to vidiš. Ti jedini možeš blagosloviti moj trud.

Gospodine, ne mogu Ti ništa ponuditi kao zahvalu za ovaj dan, osim da i slijedeći dan primim iz Tvoje ruke. Daj mi novi dan i ne ostavi me.

Gospodine, zahvaljujem Ti u ovaj večernji sat što si me danas čuvao. Čuvaj sve one koje sam danas susreo, rasvijetli svojom ljubavlju sve koje volim i sve one čiji teret ja moram nositi.

„Idem k Ocu“, rekao si svojima. Molim Te da Te smijem slijediti. Tvoj sam u svjetlu dana i u tami noći, dok me ne pozoveš u svoj mir. Amen.

MOLITVA VJERE I PREDANJA PRIJE SPAVANJA
Gospodaru noći, Stvoritelju zvijezda i mjeseca, zahvaljujem Ti na milosnim darovima ovoga dana. Počinut ću u Tebi, moj Božanski Prijatelju, koji na me paziš dokle ja spavam. Sve probleme i boli današnjega dana izliječi dok se predajem večeras Tebi u skrb. Blagoslovi ovu večer, one koje volim i bdij nad njima na poseban način. Gospodaru dana i noći, života i smrti, predajem se u Tvoje svete ruke. Amen.

MOLITVA POTPUNOG PREDANJA
Ja, nevjerni grješnik, obnavljam i osnažujem danas u Tvoje ruke, o Bezgrešna Djevice Marijo, zavjet svoga krštenja. Zauvijek se odričem sotone, njegove moći i njegovih djela i predajem se sasvim Isusu Kristu, Mudrosti koja je postala Čovjekom, da bih svoj križ nosio sve dane svoga života. Kako bih mu mogao ostati vjeran više no što sam to bio do sada, u prisutnosti cijelog Nebeskog Dvora izabirem danas Tebe, Marijo, za svoju majku i učiteljicu. Tebi predajem i posvećujem kao Tvoje vlasništvo sve što imam, svoje tijelo, svoju dušu, čitavo svoje biće, svoja nutarnja i vanjska dobra, a osobito zasluge mojih prošlih, sadašnjih i budućih dobrih djela, pri čemu Ti dajem puno pravo da raspolažeš sa mnom i sa svim mojim bez iznimke, po Tvojem nahođenju na sve veću slavu Božju, sada i u vječnosti. Amen.

VEČERNJI SUSRET
Isuse, dođoh Ti reći kako me u grlu guši
od isplakanih suza kako me boli u duši.
Dođoh Ti šaptati kako mi križ izrani rame
i kako ga teško nosim jer je pretežak za me.

Dođoh Ti se tužit u suton ovoga dana,
jer me odviše peče i boli ova rana.
Kleknuh da Ti se jadam,
ali me zbuni tvoje raspelo.

Žižak Ti osvijetli lice, raspeto, presveto tijelo.
U suzama, izmučen, izboden, raspet i sam,
o, Bože, što da se tužim,
pa mene je pred Tobom sram.
Gle, Ti nijemo šutiš,
nikome se potužio nisi,
a Tvoje presveto tijelo
stravično na križu visi.
Probodene noge i ruke,
probodeno je srce Tvoje.
Kako je tuga Tvoja teška.

I sitne boli moje.
Isuse, dođoh Ti se jadat u suton ovoga dana,
al’ motreć Tebe, iščeznu moja rana.

(s. Marija Angela Šustek)

MOLITVA ZA SVETOST ŽIVOTA
O, Isuse, raspeti za moje grijehe, gledam u Tvoje ranjeno Srce iz kojeg je potekla krv i voda i dolazim k Tebi ponizno Te moleći da opereš moje srce, um i tijelo da bih iskusio Tvoju neizmjernu ljubav.

Ulij u mene snagu Duha Svetoga da Ti uvijek ostanem blizu i nastavim živjeti u svetosti po Tvojoj svetoj volji. Iskreno se kajem za sve grijehe
koje sam učinio u svom životu (pokaj se za svoje grijehe).

Za okajanje svojih grijeha prikazujem Ti svoje male patnje i boli i pridružujem ih Tvojim neizrecivim i bolnim mukama na križu. Prikazujem Ti i sva dobra djela koja sam učinio u Tvoje ime. Amen

MOLITVA OCA PIA

Ostani sa mnom, Gospodine, jer je potrebno da budeš tu da Te ne bih zaboravio. Ti znaš kako Te lako napuštam. Ostani sa mnom, Gospodine, jer sam slab i treba mi Tvoja snaga kako ne bih padao tako često. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moj život i nemam gorljivosti bez Tebe. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moje svjetlo i bez Tebe sam u tami. Ostani sa mnom, Gospodine, da saznam Tvoju volju. Ostani sa mnom, Gospodine, kako bih čuo Tvoj glas i slijedio Te. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Te jako želim ljubiti i biti uvijek s Tobom. Ostani sa mnom, Gospodine, ako želiš da Ti ostanem vjeran. Ostani sa mnom, Gospodine, jer iako je jadna moja duša, želim biti mjesto utjeha i gnijezdo ljubavi za Tebe. Ostani sa mnom, Isuse, jer je već kasno i dan ide prema kraju; život prolazi, a smrt, sud i vječnost se približavaju. Moram obnoviti svoju snagu da se ne zaustavim na putu i zato, trebam Te. Već je kasno i smrt se približava. Bojim se tame, napasti i suhoće, križa i patnje. O, kako Te trebam, moj Isuse u noći izlaska! Ostani sa mnom ove noći, Isuse, jer trebam Te u svim životnim opasnostima. Daj da Te prepoznam kao Tvoji učenici u lomljenju kruha, kako bi euharistijska pričest bila svjetlo što raspršuje tmine, snaga što me podržava, jedinstvena radost moga srca. Ostani sa mnom, Gospodine, jer u času svoje smrti želim ostati sjedinjen s Tobom, ako ne sa svetom pričesti, onda barem milošću i ljubavlju. Ostani sa mnom, Isuse; ne tražim božansku utjehu, jer je ne zaslužujem, samo dar Tvoje prisutnosti. O da, to Te molim! Ostani sa mnom, Gospodine, jer Tebe jedinog tražim, Tvoju ljubav, Tvoju milost, Tvoju volju, Tvoje srce, Tvoga Duha, jer Te ljubim i sve što želim je ljubiti Te sve više, postojanom ljubavlju. Ljubit ću Te svim srcem svojim dok sam na zemlji i nastaviti ljubiti Te savršeno kroz čitavu vječnost. Amen.

 

V. MOLITVE BOGU OCU, BOGU SINU, BOGU DUHU SVETOM

SVAGDANJE PREDANJE BOGU
Sveti, jaki, besmrtni Bože, Tebi hvalospjev, poklon, i slava! Tvojom snagom odričem se nepovjerenja i prigovaranja Tebi. U Tvoje ime odričem se Sotone, svih njegovih djela, njegove oholosti i njegove zamamljivosti. Vjerujem u Tebe, Trojedinoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga.

Abba, Oče, u Tvoje ruke stavljam svoj život: svu svoju krivnju i tjeskobu, svoju prošlost, svoju sadašnjost, današnji dan, sve koji su mi blizu, sve za koje snosim odgovornost – Crkvu i cijeli svijet. Darujem Ti svoju budućnost, a već sada i svoju smrt. U svemu neka se vrši ne moja, nego Tvoja volja.

Gospodine Isuse Kriste, prihvaćam Tvoju živu prisutnost u sebi. Ti si moj gospodar, moj Otkupitelj, moj brat i moj Bog. Više ne živim ja, nego Ti, Kriste, živiš u meni. Daruj mi pozorno i poslušno srce. Daruj mi ponizno, čisto, odvažno i mudro srce, srce koje ljubi. Učini srce moje po Tvome srcu, i unatoč mnogim mojim grijesima i slabostima, vodi me do one svetosti što si je odvijeka za mene predvidio. Posvećujem sebe, svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude koje volim Tvojoj predragocjenoj Krvi, Tvojim presvetim Ranama, Tvome probodenom Srcu.

Duše Sveti, Ti dušo moje duše, sasvim se povjeravam Tvome vodstvu. Obnovi i produbi u meni milost Božjeg posinjenja i misionarskog poslanja koju sam primio po svetim sakramentima. Molim Te, Duše Sveti, razvij u meni sve darove i plodove koje Ti daruješ, a koji su mi potrebni da mogu s Isusom vršiti Očeva djela u Crkvi i u svijetu.

Sveta Marijo, Majko Božja, Ti Majko svih vjernika i Kraljice Mira, posvećujem sebe i sve ljude Tvome neokaljanom Srcu.

Sveti anđele čuvaru, sveti arkanđeli Gabrijele, Mihaele i Rafaele, vi nebeske čete i svi sveci, vi zaštitnici mojega života i moje duše, izbavite me od svakoga zla i vodite me na putu svetoga Evanđelja, da se istrošim za spasenje svoje braće.

Milostivi i dobrostivi Bože, daj da svaki kucaj moga srca i svaki moj dah bude poklon, hvalospjev, zahvala i znak ljubavi prema Tebi. Amen.

Gospodine moj i Bože moj, uzmi sve od mene – što me rastavlja od Tebe.
Gospodine moj i Bože moj, sve mi podaj – što me požuruje k Tebi.
Gospodine moj i Bože moj, uzmi me meni – i daj me sasvim u posjed Tebi.

(sv. brat Klaus)

PREDANJE SEBE BOGU
Vječni Bože, ja, Tvoj grijehom opterećeni sin, s pouzdanjem se povjeravam Tebi. Potpuno Ti predajem svoje srce zajedno sa slabostima i nezahvalnostima svojim. Tvoje milosrđe beskrajno nadilazi moju bijedu, jer si Ti Krv svoga Sina, dao za moje otkupljenje i Duha Svetoga, da me podižeš i privučeš k sebi. Amen.

MOLITVA KRISTU KRALJU
Isuse Kriste, ja Te priznajem kraljem i vladarom svih stvorova. Sve što je stvoreno, stvoreno je radi Tebe. Ti vrši i nada mnom sva svoja prava.

Obnavljam Ti svoj krsni zavjet i odričem se đavla, njegove nadutosti i njegovih djela. Obećajem Ti da ću živjeti kao dobar kršćanin, napose da ću prema svojim silama nastojati da se ostvare Božanska prava i prava Tvoje Crkve. Odričem se đavla, njegove taštine i njegovih djela.

Božansko Srce Isusovo, ja Ti prikazujem moje ubogo djelovanje da sva srca priznaju Tvoje Sveto Kraljevstvo, da se tako kraljevstvo Tvoga mira i ljubavi utvrdi po cijelom svijetu. Amen.

MOLITVA KRISTU KOJI SE ZA NAS KRVLJU ZNOJIO
Isuse moj, blagoslovi mene, moju obitelj, moje prijatelje i neprijatelje, sve ljude za koje si Ti trpio, i daj da nas Tvoja ljubav sjedini, izmiri, zaštiti, da proslavljamo neprestano Tvoju ljubav. Primi naše muke i stradanja i prikaži ih noćas sa svojim znojem i mukom Ocu za spasenje svijeta. Neka svi koji još nisu za svoju muku rekli: Neka bude Tvoja volja, imadu za to noćas snage, da Te proslave i da se Ti u njima proslaviš, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

POSVETNA MOLITVA PRESVETOM SRCU ISUSOVU
Isuse predragi, Otkupitelju ljudskog roda, pogledaj na nas, pred oltarom Tvojim ponizno prostrte! Tvoji smo, Tvoji hoćemo da budemo! A da mognemo s Tobom što čvršće biti sjedinjeni, evo se danas svaki od nas drage volje posvećuje Presvetome Srcu Tvojemu. Tebe, istina, mnogi nisu nikada upoznali, Tebe su, prezrevši zapovijedi Tvoje, mnogi odbacili. Smiluj se na jedne i na druge, predobrostivi Isuse, i sve ih pritegni svetomu Srcu svojemu.

Kralj budi, Gospodine, ne samo vjernima koji se nisu nikada odmetnuli od Tebe, nego i rasipnim sinovima koji su Te ostavili: učini, da se ovi u kuću očinsku brzo povrate, da od bijede i gladi ne poginu. Kralj budi onima, koje ili kriva mišljenja zavaravaju, ili nesloga rastavlja, i pozovi ih natrag u luku istine i jedinstvo vjere, da naskoro bude jedno stado i jedan pastir.

Udijeli, Gospodine, Crkvi svojoj sigurnu, potpunu slobodu; udijeli svim narodima mir i red; učini da s obadva stožera zemlje jedan odliježe glas: Budi hvala Božanskom Srcu, po kojemu nam je stečeno spasenje. Njemu slava i čast u vijeke. Amen

MOLITVA OCA PIA PRESVETOM SRCU ISUSOVU
O moj Isuse, koji si rekao: „Zaista vam kažem, molite i primit ćete, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se“, evo ja kucam, tražim i molim za milost …. (navesti  milost)
Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu
Presveto Srce Isusovo, vjerujem u Te i uzdam se u Te!

O moj Isuse koji si rekao: „Zaista, zaista vam kažem, što god tražite od Oca mojega u moje ime, dat će vam“, evo ja tražim od Tvojeg Oca u Tvoje ime milost … (navesti milost)
Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu.
Presveto Srce Isusovo, vjerujem u Te i uzdam se u Te!

O moj Isuse, koji si rekao: „Nebo će i zemlja proći, ali moje riječi neće proći“, evo ja oslanjajući se na jamstvo Tvojih riječi, molim za milost … (navesti milost)
Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu
Presveto Srce Isusovo, vjerujem u Te i uzdam se u Te!

Pomolimo se: O Presveto Srce Isusovo, Tebi je nemoguće ne biti milosrdno prema bijednicima. Smiluj se meni bijednom grešniku i udijeli mi milost koju Te molim po zagovoru Bezgrešnog Srca Tvoje i naše drage Majke. Amen.
Sv. Josipe, pretpostavljeni oče sv. Srca Isusova, moli za nas! Zdravo, Kraljice…

PRIKAZANJE PRESVETOM SRCU ISUSOVU
Presveto Srce Isusovo, dajem Ti sebe. Dajem Ti svoje tijelo, svoju dušu i sve što činim, mislim ili govorim. Želim da čitav moj život bude prikazan Tebi i da dovodi ljude do spoznaje o Tebi i ljubavi prema Tebi.

Prikazujem ti također svoju obitelj. Pomozi nam da Te uvijek slušamo i ljubimo. Čuvaj nas od svake opasnosti duše i tijela. Blagoslovi svojim mirom i ljubavlju naš zajednički život.

Po Tvom milosrđu nadamo se oproštenju svojih grijeha i milostima potrebnim za spasenje svojih duša. Po svetoj Pričesti i molitvi zadrži nas blizu svoga Presvetoga Srca.

Presveto Srce Isusovo, mi vjerujemo u Tvoju ljubav prema nama. Pomozi nam da Te više ljubimo. Amen.

ZAHVALJIVANJE PRESVETOM SRCU ISUSOVU
Presveto Srce Isusovo, hvala Ti na svim blagoslovima koje si mi dalo.

Hvala Ti za mog oca i majku, braću i sestre.
Hvala Ti što si me na krstu učinilo Božjim djetetom.
Hvala Ti što pripadam svetoj Katoličkoj crkvi.
Hvala Ti na svim milostima koje si mi udijelilo da Te ljubim i služim Ti.
Hvala Ti na svim dobrima koje si mi dalo za čitavoga moga života.
Hvala Ti na obećanom mi nebu.
Presveto Srce Isusovo, budi moja ljubav.

POSVETNA MOLITVA ISUSOVU PRESVETOM SRCU
Presveto Srce Isusovo, izvore beskrajne ljubavi Bogočovjeka Isusa iz Nazareta, tebi se posvećujemo. Isuse, hvala Ti za ljubav koju si očitovao po probodenom srcu i spasenjskoj žrtvi na križu. Hvala Ti za uskrsnuće po kojem si nam darovao pobjedu nad svakim zlom i svakim nečovještvom. Isuse, najvjerniji prijatelju čovjekov i jedini spasitelju ljudskog roda, Tvom Srcu posvećujemo sebe, svoje obitelji i svoj narod. Posvećujemo Ti i svoju domovinu Hrvatsku i sve koji u njoj žive.

Posvećujemo Ti sve živote od rođenja do prirodne smrti. Otvaramo Ti svoja srca da u njih uliješ duha kajanja, praštanja, mira i pomirenja. Prožmi nas duhom zajedništva u poštivanju različitosti osoba i službi. Hvala Ti za naše pretke. Hvala na daru vjere koju su primili i predali je nama da je živimo i da tvoje evanđelje naviještamo.

Isuse, neka ova molitva kojom se predajemo Tvome srcu, bude poticaj za naše osobno obraćenje i put do istinske molitve i svetosti. Neka se po našem obraćenju obnove naše obitelji i naše župne i redovničke zajednice, cijeli naš narod u domovini i u iseljeništvu, i svi koji žive na ovim prostorima.

Životom želimo potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj crkvi. Svoju odluku polažemo u bezgrešno Srce presvete Bogorodice Marije, Kraljice Hrvata.

Isuse, po svom presvetom Srcu budi središte našeg bića, budi središte naših obitelji, budi središte naše Domovine, budi središte naše Crkve katoličke na čelu sa svetim Ocem N., Ti koji s Bogom Ocem u jedinstvu Duha Svetoga živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

(Posvetna molitva Srcu Isusovu moljena u Solinu na Drugom hrvatskom molitvenom saboru, 27. svibnja 2001.)

SVEOPĆA MOLITVA POZNATA POD IMENOM PAPE KLEMENTA XI.
Vjerujem, Gospodine, ojačaj mi vjeru; nadam se, učvrsti mi nadu; ljubim Te, ražari mi ljubav; kajem se, probudi mi kajanje.

Klanjam Ti se kao prvom počelu; čeznem za Tobom kao za posljednjim ciljem; hvalim Te kao vječnog dobrotvora, zazivam Te kao pomoćnika. Svojom me mudrošću vodi, pravednošću uzdrži, dobrotom tješi, moći štiti.

Prinosim Ti svoje misli da budu upravljene k Tebi; riječi da govore o Tebi; djela da budu po Tebi; trpljenja da budu za Tebe.

Hoću što god Ti hoćeš i dotle dok hoćeš.

Molim Te, Gospodine, prosvijetli mi razum, zagrij volju, očisti srce i posveti dušu. Daj da oplačem dosadašnja bezakonja, odbijem buduće napasti, ispravim krive navike, uzgojim prikladne kreposti.

Dobri Bože, daj mi ljubav za Te, mržnju na me, revnost za bližnjega, prezir svijeta. Daj da se trudim biti poslušan pretpostavljenima, služiti podložnicima, pomagati prijateljima, praštati neprijateljima.

Daj da požudu svladam strogošću, lakomost darežljivošću, srdžbu blagošću, mlakost revnošću, da u odluci budem mudar, u pogibli postojan, u nevolji strpljiv, u sreći ponizan.

Uči me, Gospodine, sabranim u molitvi, trijeznim u jelu i piću, marljivim u službi, ustrajnim u odluci.

Nadahni mi brigu za unutarnju neokaljanost, izvanjsku čednost, primjerno vladanje, uredan život.

Daj da ustrajno i budno krotim svoju narav, gajim milost, opslužujem zakon, zaslužujem spasenje.

Nauči me kako je neznatno sve zemaljsko, uzvišeno sve božansko, kratko sve vremenito, trajno sve vječno.

Daj da se pripravim na smrt, uplašim suda, izbjegnem pakao, postignem raj. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA PRESVETOM SRCU ISUSOVU
Presveto Srce Isusovo, izvore svakog dobra, ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te. Ja Te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce, učini ga poniznim, strpljivim, čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj, o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima. Udijeli mi zdravlje tijela, blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti. Amen.

MOLITVA DUHU SVETOMU
Dođi, Duše Presveti, izlij na nas bujice svojih milosti i stvori nove duhove u svojoj Crkvi, u svojim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjernicima, nevjernicima, grešnicima i svima nama, u svim narodima svijeta, u svim rasama, klasama i staležima!

Potresi nas svojim božanskim vihorom, očisti nas od svakoga grijeha i zablude i od svega zla! Raspali nas svojim ognjem, učini da gorimo i izgaramo Tvojom ljubavlju!

Nauči nas da shvatimo da je Bog sve, sva naša sreća i radost, da je samo u njemu naša sadašnjost i budućnost, naša vječnost. Dođi k nama, preobrazi nas, obrati nas, spasi nas, pomiri nas, složi nas, posveti nas.

Nauči nas da budemo potpuno Kristovi, potpuno Tvoji, potpuno Božji, po zagovoru i posredovanju, pod vodstvom i zaštitom Bezgrešne Djevice, Tvoje prečiste Zaručnice, Isusove i naše Majke Marije, Kraljice mira! Amen.

MOLITVA DUHU SVETOMU (II.)
Duše Sveti, ponizno Te molim da vazda budeš uz mene, da u svim stvarima radim samo po Tvojim svetim nadahnućima!

MOLITVA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA
Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srce moje sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi dar mudrosti da sa slašću razmatram Božje istine i da mi Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljudskih stvari.

Daj mi dar razuma da što dublje zaronim duhom svojim u otajstvo svete vjere koliko je to u ovom zemaljskom životu moguće.
Daj mi dar savjeta da se uklanjam zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlim što je većma na slavu Božju i naše spasenje.
Daj mi dar jakosti da osobitom odlučnošću svladam sve napasti i ostale zapreke u duhovnom životu.
Daj mi dar znanja da pravo spoznam što i kako trebam vjerovati i da ne odem stranputicom u duhovnom životu.
Daj mi dar pobožnosti da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujem, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječem!
Daj mi dar straha Božjega da se čuvam grijeha, bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu.

(bl. Alojzije Stepinac)

MOLITVA KARDINALA MERCIERA DUHU SVETOMU
Duše Sveti, dušo moje duše, klanjam Ti se i molim Te, prosvijetli me, vodi me, jačaj me, tješi me. Kaži mi što moram činiti; daj mi svoje naloge! Obećajem Ti da ću se podložiti svemu što Ti želiš od mene i prihvatiti sve što Ti budeš pripustio da me snađe. Daj mi samo milost da spoznam i vršim Tvoju volju. Podaj nam, svemogući Bože, da revnim molitvama zavrijedimo primiti Duha Svetoga, da njegovom milošću budemo i izbavljeni od svih napasti i da zadobijemo oproštenje svojih grijeha. Amen.

KRUNICA DUHU SVETOM
Sjedinjujem se s Marijom i po Mariji prinosim ovu krunicu Duhu Svetom u ime svih i za sve duše. Majko velike pobjede, Marijo, izvojuj siromasima pobjedu i daruj čovječanstvu mir.

 1. Držeći križ moli se: Vjerovanje
 2. prvo zrno koje slijedi poslije križa moli se: Oče naš
 3. na tri se mala zrna može moliti:
 • koji neka nam po Duhu Svetom umnoži vjeru i pouzdanje
 • koji neka nam po Duhu Svetom učvrsti ufanje
 • koji neka nam po Duhu Svetom usavrši i užeže ljubav
 1. na petom zrnu krunice moli se: Slava Ocu.

Uvijek iza Slava Ocu može se dodati zaziv: Majko velike pobjede, Marijo, izvojuj siromasima pobjedu i daruj čovječanstvu mir!

 1. poslije riječi „Isus“ dodaju se otajstva krunice:
 1. koji neka osposobi naše srce da primimo puninu milosti Duha Svetoga.
 2. koji neka nam izmoli Duha Svetoga i umnoži i ojača u nama tri bogoslovne kreposti.
 3. koji neka nas po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja, vlada nad nama, vodi nas i posvećuje.
 4. koji neka užeže naše srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni dubokom poniznošću, odanošću, predanjem, jakošću i svetošću.
 5. koji neka nam izmoli sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka nam udijeli sva dobra i odvrati od nas svako zlo.

*Na riječ „izmoli“  u 2. i 5. otajstvu valja se sjetiti Gospodinovih riječi: I ja ću moliti Oca, i On će vam dati drugog branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine’ (Iv, 14, 16-17). Ta se otajstva (2. i 5.) pozivlju na tu Gospodinovu riječ, da će on moliti Oca za Duha Svetog.

DOĐI, DUŠE PRESVETI (POSLJEDNJICA)
Dođi, Duše presveti,
sa neba nas posjeti,
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
Ti nebeski goste drag,
pun miline hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva Tvojega,
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
ogrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u Te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu,
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Pomolimo se. Dođi, Duše Sveti, napuni srca svojih vjernika i oganj svoje ljubavi u njima užezi. Amen. Aleluja.

HIMAN DUHU SVETOMU
O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja) / I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)
Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

VI. MOLITVE ZA ZAGOVOR MARIJE, MAJKE CRKVE

KRUNICA BDM
Napomena: Ponedjeljkom i subotom mole se radosna otajstva, utorkom i petkom žalosna, srijedom i nedjeljom slavna, a četvrtkom svjetlosna.

 1. Držeći križ molimo: Isuse, to je Tebi za ljubav, za obraćenje grešnika i kao naknada za uvrede koje se nanose svetom i bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon toga se moli Apostolsko vjerovanje.
 2. Slijedi Oče naš, tri Zdravo Marije, te Slava Ocu
 3. Slijedi 5 desetica. Svaka se desetica sastoji od: Očenaša, te 10 Zdravo Marija. Nakon svake Zdravo Marije, iza riječi „Isus“ dodaje se otajstvo koje spada u tu deseticu. Poslije svake desetke slijedi Slava Ocu te molitva: „O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe.“

Na prva tri zrna:
Koji neka nam umnoži vjeru.
Koji neka nam učvrsti ufanje.
Koji neka nam usavrši ljubav.

Radosna otajstva:
Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.
Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.
Koga si, Djevice, rodila.
Koga si, Djevice, u hramu prikazala.
Koga si, Djevice, u hramu našla.

Otajstva svjetla:
Koji je na rijeci Jordanu kršten bio.
Koji nam se na svadbi u Kani objavio.
Koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao.
Koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
Koji nam se u otajstvu Euharistije darovao.

Žalosna otajstva:
Koji se za nas krvavim znojem znojio.
Koji je za nas bičevan bio.
Koji je za nas trnjem okrunjen bio.
Koji je za nas teški križ nosio.
Koji je za nas raspet bio.

Slavna otajstva:
Koji je od mrtvih uskrsnuo.
Koji je na nebo uzašao.
Koji je Duha Svetoga poslao.
Koji je Tebe, Djevice, na nebo uzeo.
Koji je Tebe, Djevice, na nebu okrunio.

Za pokojne se može dodati i šesta desetica: Koji neka se smiluje vjernim mrtvima. (Ova desetica se završava uzdahom: I duše vjernih mrtvih po milosrđu Božjem počivale u miru.)

ZDRAVO KRALJICE
Zdravo, Kraljice, Majko Milosrđa, živote, slasti, ufanje naše, zdravo! K Tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K Tebi uzdišemo tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Amen.

MOLITVA RUŽI OTAJSTVENOJ
Ružo Otajstvena, Bezgrješna Djevice, Majko Milosti. U slavu Tvog božanskog Sina, bacamo se pred Tobom na koljena da izmolimo od Boga milosrđe. Ne po našim zaslugama, već po dobroti Tvog majčinskog Srca, molimo za pomoć i milost, uvjereni da ćeš nas uslišati. Zdravo Marijo, milosti puna …

Ružo Otajstvena, Majko Isusova, Kraljice Svete Krunice i Majko Svete Crkve otajstvenog tijela Kristova, molimo Te za svijet, koji je razdvojen, da mu udijeliš dar jedinstva i mira te sve one milosti, koje mogu obratiti srca tolikih Tvojih sinova. Zdravo Marijo, milosti puna …

Ružo Otajstvena, Kraljice apostola, učini da oko euharistijskog oltara procvatu brojna svećenička i redovnička zvanja, koja će svetošću života i gorljivim žarom za duše po čitavom svijetu proširiti kraljevstvo Tvoga Sina Isusa. Izlij na nas svoje nebeske milosti. Zdravo Marijo, milosti puna …

Zdravo Kraljice … Ružo Otajstvena, moli za nas.

SPOMENI SE
Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se nije nikada čulo, da si ikoga zapustila, koji se k Tebi u zaštitu utekao, Tvoju pomoć zatražio i Tvoj zagovor zamolio. Ovim pouzdanjem obodren, utječem se i ja k Tebi, Djevice Djevica, k Tebi Majko dolazim, pred Tobom eto stojim ja grešnik i uzdišem. Nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti mojih riječi, nego ih milostivo poslušaj i usliši. Amen.

MOLITVA NAŠOJ GOSPI OD TRAJNE POMOĆI
Draga Majko Božja i naša Majko Marijo, pogledaj nas svojim nježnim srcem. Sačuvaj nas od grijeha. Jačaj nas u vrijeme napasti. Povećaj našu ljubav. Pomozi nam da uvijek budemo dostojni Tvoga Sina Isusa Krista. Pomozi nam da postanemo spasonosni kvasac kršćanske obitelji, povijajući rane svijeta i šireći posvuda toplinu Kristove ljubavi. Draga Majko, budi nama i svima, sada i uvijek, majka koja trajno pomaže.

MOLITVA TRI ZDRAVO MARIJE
Marijo, Majko naša, očuvaj nas od smrtnoga grijeha i paklenoga ognja, po vlasti koju Ti je Vječni Otac dao! Zdravo Marijo …
O, Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo!

Marijo, Majko naša, očuvaj nas od smrtnoga grijeha i paklenoga ognja, po mudrosti kojom Te je Tvoj Sin obdario! Zdravo Marijo …
O, Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo!

Marijo, Majko naša, očuvaj nas od smrtnoga grijeha i paklenoga ognja, po ljubavi koju Ti je Duh Sveti udijelio! Zdravo Marijo …
O, Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo!

3 x – Slava Ocu na čast Trojedinome Bogu

MOLITVA GOSPI SINJSKOJ
O slavna i zauvijek blagoslovljena Gospo Sinjska! Evo me, premda sam nedostojan pred nogama Tvojim. Molim Te, slatka  Majko, radi milosrđa svoga i radi ljubavi prema božanskom svom Sinu, pogledaj na me i u mojim me potrebama pomozi. Ti me pod svoje okrilje primi, Ti me od paklenog neprijatelja brani. Ti me od kuge grijeha čuvaj. Ti mi dušu rosom Božje milosti natopi. Ti oblačine napasti od mene rastjeraj. Ti mi budi majka i odvjetnica vazda, a osobito u času smrti. Amen.

MOLITVA BLAŽENOJ DJEVICI
(nikada nije ostala neuslišana)

Najljepši Cvijete brda Karmela, plodni trsu, sjaju neba, Blažena Majko Sina Božjega; Bezgrješna Djevice, pomozi mi u ovoj mojoj potrebi. Zvijezdo mora, pomozi mi i tako pokaži da si mi majka. Sveta Marijo, Majko Božja, Kraljice neba i zemlje, ponizno Te zaklinjem iz dubine svoga srca da mi pritekneš u pomoć u ovoj nevolji i pokažeš se majkom. Tvojoj moći nitko odoljeti ne može. O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo. (tri puta) Slatka Majko, stavljam ovu potrebu u Tvoje ruke. (tri puta)

MOLITVA MARIJI, VOJSKOVOĐI NEBESKIH ČETA
Preuzvišena Kraljice Nebesa i Gospodarice Anđela, Ti, koja si od Boga primila moć i misiju da smrviš glavu Sotoni, molimo Te smjerno pošalji nebeske čete, da bi one pod Tvojim zapovjedništvom prognale vraga, svugdje mu se suprotstavile, obuzdale njegovu drskost i bacile ga u vječni ponor! Tko je kao Bog! O dobra i nježna Majko, Ti ćeš uvijek biti naša ljubav i naša nada. O Božanska Majko, pošalji svece da nas brane i da daleko otjeraju vraga, okrutnoga neprijatelja.

Sveti anđeli i arkanđeli, branite nas i čuvajte nas!

(Molitva za oprost po Piju X., 8. VI. 1908.)

MOLITVA BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI KARMELSKOJ
Presveta Bogorodice, prijestolje Očevo, boravište Sinovo, lađo Duha Svetoga, slavo Libanona i Šarona, uresu Karmela. Ti, koja u svemu držiš prvinu i nadilaziš puninu anđeoske i ljudske veličine. Zaštitnice Karmela, budi blizu svojoj ljubljenoj obitelji.

Ako se uzdignemo, ne daj da budemo drski; ako bi obilovali, daj da budemo umjereni; ako nas obuzme nemar, daj nam budnost; ako nas snađu slabosti, daj nam ljubav.

Ti si, Majko, Bogu, anđelima i ljudima rodila slogu. Potvrđuj u nama trajno zajedništvo ljubavi. Po Tebi, Majko Milosrđa, vjerujemo da se u nama može obnoviti propalo; po Tebi, vjerujemo, možemo se uzdići u putanju milosti.

Zaštitnice Karmela i Majko Kristova, otkloni pad kojeg činimo u slabostima i borbi za goli život, a nadodaj što nedostaje našoj volji.

Sve nek’ bude na slavu Tvoga Sina, našega Gospodina Isusa Krista, koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje, Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.

Moli za, nas sveta Bogorodice! Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
Pomolimo se: Bože, Ti si Karmelski red uresio posebnim naslovom blažene Djevice Marije, roditeljke svoga Sina. Daj nama, koji joj svetom službom slavimo spomen, da nas ona brani svojom zaštitom, te dostignemo vječne radosti. Po Kristu Gospodinu našemu.

MOLITVA MARIJI KRALJICI OBITELJI
Marijo, Kraljice obitelji, pomozi nam. Daj da rastemo u pravoj ljubavi prema svim članovima svoje obitelji. Ti koja si devet mjeseci čuvala Isusa pod svojim srcem, pomozi svoj nerođenoj djeci da prežive trudnoću.

HVALOSPJEV VELIČA
Veliča duša moja Gospodina
i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.

Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo.
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.

Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.

Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka. (Lk 1,46-55)

OSOBNA POSVETA BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU
Presveta Djevice Marijo, Majko i Kraljice moja, Tvojemu Bezgrešnom Srcu posvećujem i predajem čitavo svoje biće: svoje misli, riječi i djela. Raspolaži sa mnom i sa svim što mi pripada sada i u vječnosti na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva za posvećenje Crkve i spasenje svega svijeta.

Bezgrešna moja Majko, pomozi mi živjeti dostojno moga krsnog posvećenja da neopozivo pripadam svome Otkupitelju. Daj da poput Tebe slušam poticaje Duha Svetoga! Neka se u meni i po meni uvijek i u svemu vrši volja Božja. Amen.

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ
Sveta Marijo, Majko Božja, očuvaj mi srce kao u djeteta: čisto i prozirno poput izvora; daj mi jednostavno srce, koje se ne zadržava u žalostima; velikodušno srce, koje se rado žrtvuje; nježno srce, koje suosjeća sa svakim; srce vjerno i plemenito, koje ne zaboravlja ni jedno dobro i ne sjeća se ni jednog zla.

Učini moje srce blagim i poniznim, koje ljubi a ne traži uzvraćanje, koje se veselo briše u drugom srcu ispred Tvoga Božanskog Sina; veliko i nesavladivo srce koje ni jedna nezahvalnost ne zatvori, ni jedna ravnodušnost ne umori; srce uznemireno zbog slave Isusa, ranjeno njegovom ljubavlju i da ta rana zacijeli istom u nebu. Amen.

(o. Léonce de Grandmaison, SI, 1868 – 1927.)

POZDRAVLJAM TE
Pozdravljam Te, presveta Djevice i Bogorodice i uzimam Te za svoju majku. O, uzmi me za svog sina i slugu, jer ja neću druge kraljice ni gospodarice osim Tebe. Nada sve nebo uzvišena Kraljice i Majko, nemoj prezreti moje molbe, nego mi svojim zagovorom isprosi sve milosti koje mi je Presveto Trojstvo za ovaj svijet pripravilo. Amen.

ČIN POSVETE BEZGRJEŠNOM SRCU MARIJINUž
(za redovnike i vjernike, pristaše Marijanskog pokreta)

Fatimska Djevice, Majko Milosrđa, Kraljice Neba i Zemlje, Utočište Grešnika, mi pristaše Marijanskog pokreta posvećujemo se na sasvim osobit način Tvojem Bezgrješnom Srcu.

Ovim činom posvete želimo vršiti s Tobom i po Tebi sve obveze koje smo preuzeli svojim krsnim posvećenjem. Obvezujemo se također da ćemo u sebi provoditi ono unutarnje obraćenje, koje Evanđelje toliko zahtijeva, a koje nas odalečuje od svake privrženosti prema samima sebi i od olakih nagodbi sa svijetom, da bismo poput Tebe bili jedino raspoloživi uvijek vršiti Očevu volju.

I dok namjeravamo povjeriti Tebi, milosrdna i preslatka Majko, svoj život i svoj kršćanski poziv, da bi Ti njime raspolagala prema svojim planovima spasenja u ovom presudnom času koji pritišće svijet, obvezujemo se da ćemo ga živjeti prema Tvojim željama, napose što se tiče obnovljenog duha molitve i pokore, revnog sudjelovanja u slavljenju euharistije i apostolata, svakodnevnog moljenja svete krunice i pokorničkog načina života, u skladu s Evanđeljem, da bismo tako svima bili dobar primjer u obdržavanju Božjeg zakona, u vršenju kršćanskih kreposti, napose čistoće.

Obećajemo Ti također da ćemo biti sjedinjeni  sa Svetim Ocem, sa crkvenim poglavarstvom i sa svojim svećenicima, da bismo se tako suprotstavili postupku osporavanja crkvenog učiteljstva, koji ugrožava same temelje Crkve.

Pod Tvojom zaštitom želimo, štoviše, biti apostoli ovoga danas toliko potrebnoga jedinstva u molitvi i u ljubavi prema Papi, na kojeg zazivamo Tvoju posebnu zaštitu.

Na kraju Ti obećajemo da ćemo duše s kojima dolazimo u dodir, koliko nam bude moguće, voditi prema obnovljenoj pobožnosti prema Tebi.

Svjesni da je bezboštvo upropastilo vjeru velikog broja vjernika, da je obeščašćenje unišlo u sveti Božji hram, da se zlo i grijeh sve više šire po svijetu, usuđujemo se s pouzdanjem podići oči k Tebi, Majko Isusova i naša milosrdna i moćna Majko, i zazvati Te još danas te očekivati od Tebe spas za svoju djecu, o blaga, o milostiva, o slatka Djevice Marijo. Amen.

KRUNICA SRCU BLAŽENE DJEVICE MARIJE
Na početku na čast pet Svetih Rana Božanskog Otkupitelja, polako se pet puta prekriži misleći na Isusove rane

na velika zrna: Žalosno i Bezgrješno Srce Djevice Marije, moli za nas koji se Tebi utječemo!
na mala zrna: Majko, spasi nas plamenom ljubavi svoga neokaljanog srca!
na kraju tri puta: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu..

Pomolimo se: Majko Božja, preplavi cijelo čovječanstvo milosnim djelovanjem svoga plamena ljubavi, sada i na času smrti naše. Amen.

SOLINSKA POSVETNA MOLITVA MARIJI
Presveta Bogorodice i Majko naša! Bila si majka naše Crkve i našega naroda u stoljećima kad smo se kao narod i kao Crkva rađali; bila si nam utočište u krvavim vremenima kad smo izdisali pod udarcima; bila si stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova.

Majko naše prošlosti, budi majkom i naše sadašnjosti i budućnosti. Izručujemo Ti i posvećujemo Crkvu i narod Hrvata u domovini i po svijetu raseljen.

Povjeravamo se Tvojoj zaštiti. Ti znadeš najbolje sve naše nevolje. Moli za sve klonule i očajne, posreduj za našu braću koja vjeru izgubiše, za one koji se više ne znaju nadati.

U zajedništvu Općinstva svetih molimo sa svim vjerničkim pokoljenjima našega naroda. Nebo i zemlja neka budu svjedoci naše skrušenosti, našeg predanja i naše molitve.

„Blažena Ti što povjerova.“ Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu, ojačaj našu ljubav da prolazimo zemljom čineći dobro, da ustrajemo u pradjedovskoj vjernosti Petrovu Nasljedniku u zajedništvu Katoličke crkve. Primi u svoje Srce naše vjerničko, ljudsko i narodno postojanje.

Najvjernija Odvjetnice Hrvatske, Velike Zagovornice sinova ljudskih, to Te molimo. Amen.

MOLITVA GOSPI OD BRZE POMOĆI
O Marijo, Majko Božja, Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svojega Sina i budi nam uvijek Našom Gospom Brze Pomoći. Pohiti da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno (navesti potrebu). Budi nam utočište za ovoga prolaznoga života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svojega Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.

VII. MOLITVE NA ČAST PRESV. OLTARSKOG SAKRAMENTA

ANĐELOVA MOLITVA
Presveto Trojstvo: Oče, Sine i Duše Sveti, duboko Ti se klanjam. Prikazujem Ti Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista, prisutna u svim svetohraništima  svijeta – kao naknadu za uvrede, svetogrđa i nehaje kojima je On vrijeđan. U ime neizmjernih zasluga Presvetog Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina, molim za obraćenje jadnih grešnika.

EUHARISTIJSKA MOLITVA
Klanjam Ti se, Presveto Trojstvo! Moj Bože, ljubim Te u Presvetom Sakramentu.

MOLITVE KOD PODIZANJA
Tijela: Gospodine moj i Bože moj. Zdravo, spasonosna žrtvo za mene i za čitav ljudski rod žrtvovana na križu.
Krvi: Gospodine moj i Bože moj. Zdravo, predraga Krvi koja tečeš iz rana Kristovih i pereš grijehe cijelog svijeta. Spomeni se, Gospodine, svoga stvorenja kojeg si otkupio predragocjenom Krvlju.

MOLITVA RANAMA ISUSOVIM
Vječni Oče, prikazujem Ti krvave i proslavljene Rane Gospodina našega Isusa Krista i u njima naše živote i sva naša djela sjedinjena s njegovom žrtvom milosrđa i bolima Prežalosnog i Bezgrešnog Srca njegove Presvete Majke Marije, za Tvoje vječno Kraljevstvo ljubavi, na Tvoju slavu i za svaku pojedinu dušu. Amen.

POSLIJE SVETE PRIČESTI
Dušo Kristova, posveti me!ž
Tijelo Kristovo, spasi me!
Krvi Kristova, napoj me!
Vodo iz prsiju Kristovih, operi me
Muko Kristova, okrijepi me!
O dobri Isuse usliši me!
Među rane svoje sakrij me!
Ne dopusti da se odijelim od Tebe!
Od neprijatelja zlobnoga brani me!
Na času smrti moje zovni me!
I zapovijedi mi da dođem Tebi!
Da Te sa svetima Tvojim hvalim (i slavim),
(u nebu) u vijeke vjekova. Amen.

ČETVRT SATA PRED PRESVETIM
Ne trebaš mnogo toga znati da mi se svidiš. Dovoljno je da me ljubiš. Razgovaraj sa mnom jednostavno, kao da razgovaraš s najboljim prijateljem.

ŽELIŠ LI ME ZA NEKOGA NEŠTO ZAMOLITI?
Reci mi njegovo ime i kaži što želiš da sada za njega učinim. Traži mnogo toga! Ne ustručavaj se moliti! Govori mi jednostavno i iskreno o siromašnima koje želiš utješiti, o bolesnima čije patnje gledaš, o zabludjelima koje želiš vratiti na pravi put. Za svakoga od njih reci mi bar jednu riječ.

ŠTO JE S TOBOM, ZAR NE TREBAŠ I ZA SEBE KAKVU MILOST?
Reci mi otvoreno da si možda ohol, sebičan, prevrtljiv, neuredan i onda me zamoli da ti pomognem u tvojim malim ili velikim naporima koje činiš da se toga oslobodiš. Nemoj se stidjeti! Mnogi su pravednici, mnogi sveci na nebu imali iste mane kao i ti. Ali oni su ponizno molili i malo po malo su ih se oslobađali. Nemoj se ustručavati zamoliti me i za zdravlje, za uspjeh u svome radu, poslovima ili učenju. Sve ti to mogu i hoću dati. Želim da me moliš za sve ono što ne priječi tvoje posvećenje, nego ga potiče i olakšava. Reci mi što ti je baš danas potrebno? Što da ti učinim? Kad bi samo znao koliko ti žarko želim pomoći.

IMAŠ LI KAKVU OSOBITU POTREBU?
Povjeri mi je! Što te zaokuplja? O čemu razmišljaš? Što želiš? Što mogu učiniti za tvoju obitelj, tvoga brata, sestru, tvoga muža, ženu, tvoga sina, tvoju kćer, tvoje prijatelje, tvoje pretpostavljene? Što ti za njih želiš učiniti? A što želiš da ja za njih učinim? Zar ne želiš da se ja proslavim? Ne bi li želio učiniti neko dobro svojim prijateljima koje jako voliš, a koji možda žive i ne misleći na mene! Reci mi što te danas posebno zaokuplja. Što najviše želiš? Kojim bi to sredstvima ostvario? Reci mi ako ti nešto ne uspijeva i ja ću ti pokazati što je tomu razlog. Zar ne želiš da budem potpuno tvoj?

OSJEĆAŠ LI SE MOŽDA TUŽNO ILI BEZVOLJNO?
Ispričaj mi sve pojedinosti! Što te rastužilo? Tko te je povrijedio? Tko je povrijedio tvoje dostojanstvo? Tko te je prezreo? Povjeri mi sve i uskoro ćeš mi moći reći da si potaknut mojim primjerom sve oprostio i zaboravio. Za nagradu utješit ću te svojim blagoslovom. Bojiš li se možda? Osjećaš li u duši neku tjeskobu koja je neopravdana, ali ti ne prestaje razdirati srce? Baci se u naručje moje providnosti! Ja sam s tobom, tu kraj tebe! Ja sve vidim, sve čujem i ni trenutka te neću ostaviti u nevolji. Osjećaš li odbojnost prema ljudima koji su te voljeli, a sad su se od tebe udaljili i zaboravili te bez ikakvog razloga? Moli se za njih i ja ću ih vratiti ako nisu prepreka tvome posvećenju.

ZAR MI NEMAŠ REĆI NEŠTO LIJEPO?
Zašto mi ne dopuštaš da se s tobom radujem, pa ja sam ti uistinu prijatelj. Ispričaj mi što te je jako utješilo i razveselilo nakon našeg posljednjeg susreta! Vjerojatno si doživio neko ugodno iznenađenje, čuo dobru vijest, primio pismo koje te je razveselilo, doživio znak pažnje. Možda si savladao neku poteškoću, izišao iz bezizlazne situacije? Sve je to moje djelo! Jednostavno mi reci: Oče moj, hvala Ti.

ZAR MI NEĆEŠ NIŠTA OBEĆATI?
Ja vidim dubine tvoga srca. Ljude se može prevariti, ali Boga ne! Zato budi posve iskren! Jesi li čvrsto odlučio da se više nećeš izlagati onoj zavodljivoj prigodi za grijeh, da više nećeš čitati onu knjigu koja nadražuje tvoju maštu, da se više nećeš družiti s onim ljudima koji unose nemir u tvoju dušu? Hoćeš li opet biti blag, ljubazan i uslužan prema onom bližnjemu kojega si do danas smatrao svojim neprijateljem jer se ogriješio o tebe?

Dobro, sada se vrati svojim svakodnevnim obvezama, svojem poslu, svojoj obitelji, svome učenju. Ali ne zaboravi četvrt sata koji smo ovdje zajedno proveli! Sačuvaj koliko možeš: šutnju, unutarnju sabranost, skromnost i ljubav prema bližnjemu.

Ljubi moju Majku, koja je i tvoja Majka.

Dođi mi ponovno sa srcem još ispunjenijim ljubavlju i još predanijim mojemu Duhu. Tada ćeš svakoga dana u mome srcu nalaziti novu ljubav, novu dobrostivost i novu utjehu.

(sv. Ivan Maria Claret)

DIVNOJ DAKLE
Divnoj dakle tajni ovoj
klanjajmo se smjerno mi,
stari zakon žrtvi novoj
nek’ se sada ukloni,
vjera duši čovjekovoj
nek’ spoznanje dopuni. 

Bogu Ocu, Bogu Sinu
hvala s pjesmom radosnom,
slavimo im veličinu,
častimo ih dušom svom,
k Duhu Svetom nek’ se vinu
glasi s dikom jednakom. Amen. 

– Kruh s neba dao si njima. (Aleluja)
– Koji svaku slast u sebi ima.  (Aleluja) 

Pomolimo se: Bože, koji si nam u divnom sakramentu ostavio uspomenu muke svoje, podaj nam, molimo, tako častiti sveta otajstva Tijela i Krvi Tvoje da vazda osjećamo u sebi plod otkupljenja Tvojega. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. 

KLANJANJE PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU
U svetohraništima naših crkava boravi Isus!
Isus – Bog i čovjek zatočenik ljubavi zbog nas, strpljivo i s ljubavlju nas čeka. Žedan je naše vjere i naše ljubavi.

Klanjanjem, boraveći pred njim, pokazujemo mu vjeru i ljubav. On ne želi nešto od nas, želi nas.

Svatko od nas mu je važan kao osoba. Beskrajno smo mu važni. On želi našu prisutnost, želi naše vrijeme. „Gospodine, darivam Ti svoje vrijeme, daruj Ti meni vječnost“ Ostanimo jednostavno u njegovoj prisutnosti i kušajmo njegovu ljubav.

Dopustimo Isusu da nas On preobrazi i učini sličnima sebi. „Bog se brine za one koji ga ljube, prije no što oni postanu svjesni svoje potrebe.“ (sv. Ivan od Križa)

Neizmjerno smo vrijedni. Isus nas neizmjerno ljubi. Isus nas prihvaća onakve kakvi jesmo. Što god smo siromašniji, potrebniji, tim više nas ljubi naš Gospodin. Dopustimo da u vremenu klanjanja spasiteljska prisutnost Gospodinova djeluje u našim dušama. Ostanimo s njim i molimo ga čvrsto uvjereni da nas On bezuvjetno ljubi.

Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, duboko Ti se klanjam i prikazujem Ti predragocjeno Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Gospodina našega Isusa Krista, koji je prisutan u svim svetohraništima svijeta – kao naknadu za uvrede, svetogrđa i nemarnosti kojima je On vrijeđan i molim Te po zaslugama Presvetog Srca Isusova i po zagovoru Bezgrješnog Srca Marijina obrati jadne grešnike. Moj Bože, ja vjerujem, ja se klanjam, ja se ufam i ja Te ljubim. Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju, ne klanjaju se, ne ufaju se i ne ljube Te.

Klanjam Ti se, Isuse, za sve one koji Ti se ne klanjaju, ljubim Te za sve one koji Te ne ljube, blagoslivljam Te za sve one koji Te ne blagoslivljaju, slavim Te za sve one koji Te ne slave, hvalim Te za sve one koji Te ne hvale, zahvaljujem Ti se za sve one koji Ti se nikada ne zahvaljuju. Klanjam Ti se za cijeli svijet i za sve duše u čistilištu ovdje i u svim crkvama Tvojim koje su po cijelome svijetu i blagoslivljam Te jer si svojim svetim križem svijet otkupio.

Isuse, pouzdajem se u Te! Proslavljeni Gospodin, koji nas i sav svijet stalno blagoslivlja, ovdje je pred nama, prisutan u Presvetom Oltarskom sakramentu. Isus, naš Bog, neprestano blagoslivlja. U Hostiji je blagoslivljajući Gospodin stvarno prisutan. Stavimo se pod njegov blagoslov. Donesimo pred njega cijeli svijet, donesimo mu sve za koje želimo moliti. Predajmo mu svoje radosti, brige i teškoće. On čuje sve naše molitve. Oprostimo u srcu svima koji su nas uvrijedili. Tako će se mir uvlačiti u naša srca. Slušajmo u šutnji Isusa i blagoslivljajmo njegovo sveto ime.

„Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj svojim dušama. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ (Mt 11,28-30)

Dođi Isuse, Ti znaš da te ljubim! U svetoj misi i u životu najvažnija je promjena. Naša srca trebaju postajati sve sličnija srcu Isusovu. Isusovo uvjerenje i njegov život moraju zahvatiti našu nutrinu. On nas poznaje kakvi jesmo. On poznaje našu ljubav i zahvalnost, naše radosti, čežnje, želje, brige i strahove. Isus kuca na naše srce, On poštuje našu slobodu i ulazi samo ako mu otvorimo.

Ponavljajmo jednostavne riječi da dopustimo govoriti svome srcu. Da probudimo ljubav prema Isusu, možemo moliti: Isuse – moj miru; Isuse – moj otkupitelju; Isuse – spasitelju svijeta.

Uvjerit ćemo se sami da je to djelotvorna molitva i da Isusu nisu nikad dosadna ponavljanja, kako nas uči sv. Mala Terezija, te da nas ona vode u dubine našeg srca i k miru. Pred nama je živi Isus Krist vidljiv u hostiji. Osjećamo se pod znakom njegove ljubavi. Ostanimo jednostavno kod njega, bez obzira osjećamo li ga ili ne! Isus će preobraziti naša srca. Zahvalimo mu za njegovu prisutnost, za njegovu ljubav, za sve što je učinio ili će učiniti u našem životu. Poklonimo mu se cijelim svojim bićem. Obnovimo svoje obećanje da ćemo se truditi živjeti tako da budemo odsjev, živi znak njegove prisutnosti i njegova milosrđa za svijet.

MOLITVA PRED PRESVETIM
Gospodine moj, Isuse Kriste, koji iz ljubavi prema ljudima dan i noć u ovom sakramentu boraviš, te pun milosrđa i ljubavi čekaš, zoveš i primaš sve one koji dolaze da Te pohode: ja Ti se klanjam u svoj svojoj smjernosti i zahvaljujem Ti za sve milosti, što si mi udijelio. Osobito Ti zahvaljujem što si mi sebe samoga dao u ovom sakramentu, što si mi svoju majku Mariju za moju zaštitnicu darovao, što si me zvao da Te u ovoj crkvi pohodim.

Prijatelje rado pohađamo i s njima se nadugo razgovaramo; pohodimo i svog najvećeg prijatelja i dobročinitelja Isusa u Presvetom otajstvu svaki dan pa se s njim bar četvrt sata porazgovorimo. Ne možemo li zbilja svaki dan u crkvi ga pohoditi, a mi ga od svoje kuće pozdravimo. Nema ničeg, što ne bi mogla Marija od svog Sina isprositi.

(sluga Božji Josip Štadler)

BLAGOSLOVLJEN BUDI BOG 
(zadovoljština za psovke i uvrede)

Blagoslovljen budi Bog!
Blagoslovljeno njegovo sveto ime!
Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek!
Blagoslovljeno ime Isusovo!
Blagoslovljeno presveto srce Isusovo!
Blagoslovljena predragocjena krv Isusova!
Blagoslovljen Isus u presvetom oltarskom sakramentu!
Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj!
Blagoslovljena velika Bogorodica, presveta Djevica Marija!
Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće!
Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje!
Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!
Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik!
Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svecima!

MOLITVA U EUHARISTIJSKOJ GODINI 
(Riječka nadbiskupija; 18.IV. 2009. – 10.X.2010.)
Gospodine, vjerujemo da si prisutan u Euharistiji i želimo obnoviti svoju ljubav prema tom daru. Pomozi nam da Euharistija postane središte našeg vjerničkog života. Molimo Te za sve naše obitelji da ih okupiš na nedjeljnoj euharistiji oko svoga stola. Otvaramo Ti svoje srce; učini ga dostojnim za susret s Tobom u svakoj Euharistiji. Ti ga mijenjaj tako da i naš život postane euharistijski. Ti si nada naša. Ispuni nas svojim Duhom da Tvoju nadu svjedočimo u beznađima ovoga svijeta. Neka to osjeti svaki pojedinac, svaka naša obitelj, naša župa i cijela Nadbiskupija. Amen.

VIII. MOLITVA ANĐELIMA ČUVARIMA

MOLITVA SVETOM MIHAELU ARKANĐELU
Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u životnom boju; budi nam zaklon protiv đavolskih pakosti i zasjeda. Molimo da po zapovijedi Božjoj, ti vojskovođa nebeske vojske, Božanskom snagom u pakao protjeraš Sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast ljudi. Amen.

MOLITVA SVETOM MIHAELU ARKANĐELU
Sv. Mihaele arkanđele, preslavni kneže nebeske vojske, brani nas u borbi protiv snaga tame i njezinih duhova zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin žaštitnik i čuvar i Tebi je Gospodin povjerio duše koje će jednog dana zaposjesti nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži Sotonu satrtog pod našim nogama, da ne može zarobljavati ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjemu s Tvojima i naše molitve da u obilju siđe na nas Božansko milosrđe i da bi Ti mogao svezati zmaja, staru zmiju, Sotonu, i svezanog ponovno ga baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. Amen.

MOLITVA SVETOM GABRIJELU ARKANĐELU
O, Bože, koji si između svih anđela odabrao arkanđela Gabrijela da navijesti tajnu Tvoga utjelovljenja, daj nama, molimo Te, da slaveći ga na zemlji, možemo nadati se njegovoj zaštiti na nebu, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

MOLITVA SVETOM RAFAELU ARKANĐELU
O, Bože, koji si svome sluzi Tobiji dao kao pratnju na putu svetog arkanđela Rafaela, daj nama, ponizno Te molimo mi, Tvoje sluge, da uvijek budemo zaštićeni pomoću ovog kneza Nebeskog Dvora i ojačani njegovom pomoći, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

MOLITVA ANĐELU ČUVARU
Anđele, čuvaru mili, svojom snagom me zakrili. Prema Božjem obećanju čuvaj mene noću, danju. Osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani. A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem, da se tamo s tobom mogu vijekom klanjat dragom Bogu.

MOLITVA ANĐELU ČUVARU (II.)
Anđele moj čuvaru, pravi prijatelju, vjerni pratitelju i sigurni vođo, zahvaljujem Ti na tvojoj neumornoj brizi, bdijenju i strpljivosti kojima mi pomažeš u mojim duhovnim i vremenitim potrebama. Molim Te da mi oprostiš sve neugodnosti koje sam Ti toliko puta učinio svojim neposlušnostima prema tvojim savjetima punim ljubavi, otporom prema tvojim opomenama i što sam tako prkosio tvojim poučavanjima. Pruži mi, molim Te, cijeli život svoju najbolju zaštitu kako bih mogao s Tobom zahvaljivati, častiti i blagoslivljati cijelu vječnost našeg Gospodina Isusa Krista koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

MOLITVA SVETOG FRANJE KSAVERSKOG ANĐELU ČUVARU
Molim te, blaženi anđele, čijoj se zaštiti povjeravam, da mi uvijek budeš pri ruci i pomažeš mi. Izruči moje molitve milosrdnim ušima Boga našega Gospodina, da mi po svojoj blagosti i tvojim molitvama oprosti sve grijehe iz prošlosti. Udijeli mi da istinski upoznam i svim srcem okajem svoje grijehe koje sada činim i savjetuj me i opominji da bih mogao izbjegavati grijehe u budućnosti. Po tebi neka mi On dade milost da činim dobra djela i izdržim do kraja. Snagom svemogućega Boga otkloni od mene svaku đavolsku napast. Ono što moja vlastita djela, uvijek izmiješana s nešto zla, ne zaslužuju svojim molitvama ti za mene isprosi pred Bogom. I ako s vremenom vidiš da sam odlutao s puta dobra te slijedim zabludu grijeha, pobrini se da se ponovno brzo vratim svome Spasitelju na put pravednosti. Kada me vidiš u nevolji i tjeskobi, svojim blagim zagovorom priskrbi mi Božju pomoć. Molim te da me nikada ne napuštaš, nego uvijek štitiš, pomažeš i braniš od svih đavolskih muka i napadaja, bdijući nada mnom dan i noć, svakoga sata i svakoga trenutka. I kada ovaj život dođe do kraja, ne dopusti zlodusima da me uplaše, pa da upadnem u beznađe. Ne napuštaj me, moj čuvaru, sve dok me ne uvedeš u blaženo gledanje Boga, u slavu koju bih onda s tobom i blaženom Božjom Majkom Marijom i sa svima svetima uživao zauvijek. Amen.

PRASTARA MOLITVA ANĐELIMA
Moj sveti anđele čuvaru, pođi mjesto mene u crkvu, klekni na mome mjestu i prisustvuj ondje svetoj misi. Pri prikazanju prikaži me Bogu na službu svega; što imam i što jesam, polažem kao žrtveni dar. Kod svete pretvorbe moli serafinskim žarom našeg Spasitelja Isusa Krista koji je uistinu prisutan, moli za one koje me ljube, moli za one koji me žaloste i misli na moje pokojnike. Isusova krv sve pere i čisti. Uživajući najveće dobro donesi mi Isusovo Tijelo i Krv. U duhu me sjedini s njime, daj da moje srce bude u hramu. Moli da spas svim ljudima bude posljedica žrtve, a kad sveta misa završi, donesi mi blagoslov kući. Amen.

LITANIJE SVETOM ANĐELU ČUVARU
Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, kraljice anđela, moli za nas!
Sveti anđele, čuvaru moj,
Sveti anđele, glavaru moj,
Sveti anđele, pazitelju moj,
Sveti anđele, savjetniče moj,
Sveti anđele, štitniče moj,
Sveti anđele, brizniče moj,
Sveti anđele, prijatelju moj,
Sveti anđele, tješitelju moj,
Sveti anđele, brate moj,
Sveti anđele, učitelju moj,
Sveti anđele, pastiru moj,
Sveti anđele, svjedoče moj,
Sveti anđele, pomagaču moj,
Sveti anđele, stražaru moj,
Sveti anđele, suradniče moj,
Sveti anđele, zastupniče moj,
Sveti anđele, ravnatelju moj,
Sveti anđele, branitelju moj,
Sveti anđele, vođo moj,
Sveti anđele, propovjedniče moj,
Sveti anđele, rasvjetlitelju moj,

Jaganjče Božji, koji uzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji uzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče božji, koji uzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!

Moli za nas sveti Anđele Čuvaru, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
Pomolimo se. Bože, koji si neizrecivim promislom udostojao se odrediti svete anđele svoje, da nas čuvaju: podijeli nam, molimo Te, da nas njihovo čuvanje obrani i da se njihovim vječnim društvom obradujemo. Amen.

XI. MOLITVE ZA RAZNE NAKANE

MOLITVA ZA POTPUNI OPROST
Evo, dobri i preslatki Isuse, pred Tvojim licem bacam se na koljena i s najvećim žarom srca molim Te i zaklinjem: Utisni mi u srce živa čuvstva vjere, ufanja i ljubavi, pravu pokoru za moje grijehe i čvrstu odluku da ih popravim! To molim promatrajući u sebi i gledajući u pameti Tvojih pet rana i imajući pred očima što je prorok David rekao o Tebi, o dobri Isuse: „Proboli su ruke moje i noge moje. Izbrojili su sve kosti moje“.

(Moli se pred slikom Raspetoga. Dodati molitve na nakanu sv. Oca. Tako se poslije pričesti dobiva potpuni oprost od vremenitih kazni.)

MOLITVA ZA DOMOVINU
Stvorio si zemlju, Gospodine, i čovjeku je povjerio. Svaki je njezin kutak drag i dragocjen, ali je meni najdraža moja domovina. Blagoslovi nju i njezine stanovnike. Daj da se u njoj ostvaruje duhovno i materijalno blagostanje, u prijateljstvu, bogatstvu i ljubavi. Očuvaj nas od opasnosti rata, zagađenosti okoliša, uništenja našeg naroda i svih zala koja mu prijete. Sve nas obdari duhom istine i ljubavi da, Tebi vjerno služeći i međusobno se bratski ljubeći, slavimo Tebe, višnjeg vladara, sada i u nebeskoj domovini. Amen.

MOLITVA ZA NOSIOCE OČINSTVA
Oče Sveti, po Tvojoj je volji Isus uzeo Mariju za svoju majku.

Nadahni, molimo, svojim Duhom sve koji su na zemlji, nosioci Tvoga očinstva, da nasljeduju Tebe. To Te napose molimo za sv. Oca Papu, za naše biskupe i župnike, za redovničke poglavare i poglavarice, za očeve i majke obitelji. Neka i oni kao Krist svojim primjerom povedu sve koje si im povjerio da se dragovoljno predaju Mariji kao svojoj majci.

Oče dobri, udijeli svima nama milost da se po Tvom Duhu u Mariji posvema suobličujemo Kristu. Pomozi nam da tako živimo u punini svoje krsno posvećenje i postanemo dionici Tvoje božanske naravi ovdje i u vječnosti u Kristu Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA ZA RASVJETLJENJE POZIVA
Duše Sveti, koji izlijevaš u moje srce milost i nadahnuće: pomozi mi otkriti puninu Očeva plana s mojim životom. Potpuno se dajem voditi Tvojim nadahnućima. Ispuni me svojim mirom u traženju istine o sebi i drugima. Zagovorom svete Marije, svoje Zaručnice, razluči moj poziv i opredjeljenje prema svojoj svetoj i istinskoj volji. Koji živiš i kraljuješ Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

MOLITVA MAJKE ZA ZVANJE NJEZINE DJECE
Svemogući Bože, Ti si po svom Sinu Isusu Kristu, rođenom od Djevice Marije, kršćanskim majkama dao radosnu nadu vječnog života za njihovu djecu. Čuj moju molitvu!

Zahvaljujem Ti za dar materinstva koji si mi dao. Tebi prikazujem svoju djecu za sve dane njihova života. Prati ih posvuda svojom milošću kako bi, Tvojom rukom vođeni, rasli u svetosti života i postali pravi kršćani i svjedoci Evanđelja. Pokaži im, Gospodine, putove svoje, vodi ih svojim istinama da bi pronašli radost života. Ako želiš, pozovi jedno od moje djece da bi se potpuno posvetilo Tebi u svećeničkom ili redovničkom životu. Svojom ljubavlju ražari to zvanje, neka raste i ustraje do kraja. Pokaži svoju dobrotu na našoj obitelji, sačuvaj nas od zla i daruj nam obilje svojega mira. Amen.

MOLITVA PRIJE UČENJA
(Može se moliti i prije svake važne odluke ili pothvata.)

Dođi, Duše Sveti, napuni srca svojih vjernih i užezi u njima oganj svoje ljubavi. Pošalji Duha svojega i postat će. I obnovit ćeš lice zemlje.
Pomolimo se: Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u istom Duhu, što je pravo, mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA UČENIKA ILI STUDENTA SVETOM ANTUNU
Sveti Antune! U svome si se životu proslavio učenošću i mudrošću i bio velik prijatelj učenika i studenata. Ti znaš od kolike je za mene važnosti moj studij i kolik trud od mene zahtijeva! Zato mi isprosi čvrstu volju da mu se ustrajno posvetim, bistru pamet da uspješno u njemu napredujem i do­bro pamćenje da lakše svladavam stu­dijske teškoće. Neka mi škola bude ozbiljna pri­prema za život. Po tvom primjeru želim i ja, uz ljudsko znanje i mudrost, sve bolje upoznati Isusa Krista i nje­govu Radosnu vijest. O dragi sveče, daj da mogu uspješ­no nastaviti svoj studij, sretno položiti sve ispite i spreman poći u život na korist društvu i Crkvi. Amen.

MOLITVA ZA IZGRADNJU CIVILIZACIJE LJUBAVI
Gospodine Isuse Kriste, Ti si rekao: Što učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste. Daj da svjetlost Duha Svetoga prosvjetljuje moje srce, pa da u svakom čovjeku s kojim se danas sretnem uspijem prepoznati Tebe, Sina čovječjega, koji ćeš me jednom suditi. Amen.

MOLITVA ZA USPJEH NA ISPITU PO ZAGOVORU SV. JOSIPA KUPERTINSKOG
Dobri Bože, zahvaljujem Ti na svim darovima koje mi daješ. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim Tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih.

Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje i bdij nad mojim učenjem. Prosvijetli moje učitelje, nastavnike i profesore, a budi na pomoć i mojim školskim prijateljima i prijateljicama.

Utječem Ti se po zaslugama i po zagovoru sv. Josipa Kupertinskoga, koji je i sam iskusio teškoće učenja i tjeskobe ispita, ali je doživio i radost da za svoj trud – uz pomoć svoje drage nebeske Majke Marije – bude nagrađen.

Molim Te, vodi moju pamet, učvrsti moju volju i potakni velikodušnu zauzetost da tako ispunim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit pred kojim se nalazim. Amen.

MOLITVA U UREDU
Moj Nebeski Oče, dok ulazim u ured i idem do svog radnog mjesta, donosim Tvoju prisutnost sa sobom. Odajem Tvoj mir, Tvoju milost, Tvoje milosrđe, Tvoj savršen red u ovom uredu. Priznajem Tvoju moć nad svime što će biti rečeno, pomišljeno, odlučeno i napravljeno unutar ovih zidova.

Gospodine, zahvaljujem Ti na darovima kojima si me Ti blagoslovio. Obvezujem se da ću ih odgovorno koristiti Tebi na čast. Podaj mi svježu zalihu snage da obavljam svoj posao. Pomaži moje projekte, ideje i daj mi jakosti kako bi i najmanja postignuća bila Tebi na slavu. Gospodine, kada sam zbunjen, vodi me. Kada sam klonuo, ispuni me snagom. Kada sam potpuno izgorio, prožmi me svjetlošću Duha Svetoga. Neka posao koji obavljam i način na koji to radim povrati vjeru, radost i osmijeh svima s kojima danas dolazim u dodir.

I, Gospodine, kada napustim ovo mjesto, daj mi milost putovanja. Blagoslovi moju obitelj i dom kako bi bili dobro kada nisam s njima.

Gospodine, zahvaljujem Ti na svemu što si učinio, na svemu što činiš i na svemu što ćeš učiniti. U ime Isusa, molim se, s mnogo ljubavi i zahvalnosti. Amen.

MOLITVA PRIJE VAŽNE ODLUKE
Oče vječne svjetlosti, koji si neizmjerna mudrost i beskrajno milosrđe, Ti jedini znaš što je za me dobro i korisno za moju dušu. Ti najbolje znaš kojim bih putem morao krenuti i prema kojem cilju upraviti svoju volju. Tebi su poznate dobre i zle posljedice kojima mogu uroditi moje odluke za me i za moje bližnje. Pošalji stoga svoga Duha Prosvjetitelja u moje srce da uvidim što je istinito, a što lažno, što je dobro, a što zlo, što je Tebi ugodno, a što mrsko. Daj mi zatim jakost da ono, što sam po tvom nadahnuću uvidio kao Tvoju volju, doista i prihvatim, te izaberem ono što bih na smrtnom času želio da sam izabrao. U Tvoje, dakle ime, Gospodine, razmislit ću, što mi je činiti i pred Tvojim licem stvoriti odluku, a onda uz Tvoju svemoguću pomoć nastojat ću da ostvarim ono što sam odlučio.

MOLITVA ZA OBITELJ
Bože, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče, koji si ljubav i život, učini da svaka ljudska obitelj na zemlji, po Tvome Sinu rođenom od žene i po Duhu Svetom,  postane izvorom božanske ljubavi za uvijek nove naraštaje. Učini da Tvoja milost vodi misli i djela roditelja, za dobro njihove obitelji i svih obitelji na svijetu. 

Neka mladi naraštaji u obitelji nađu snažnu potporu za čovječnost i rast u istini i ljubavi!  Neka ljubav osnažena milošću sakramenta ženidbe bude jača od svake nemoći i beznađa koje zahvaćaju naše obitelji.

Na kraju Te molimo za zagovor svete nazaretske obitelji da Crkva u svim narodima na zemlji može plodonosno ispuniti svoje poslanje u obitelji i po obitelji, po Kristu našem Gospodinu, koji je put, istina i život, u vijeke vjekova. Amen.

(Ivan Pavao II)

MOLITVA ZA OBITELJ (II.)
Bože, Stvoritelju svega, Ti si počelo i temelj obiteljskog zajedništva. Ustanovio si ženidbu kao počelo i temelj ljudskog društva, a svojom milošću učinio si je velikim znakom u odnosu na Krista i Crkvu – blagoslovi i štiti naše obitelji.

Pomozi roditeljima da shvate da su suradnici Tvoje milosti i svjedoci vjere pred svojom djecom i ostalim članovima obitelji. Udijeli im milost da bi, kao prvi vjesnici vjere i odgojitelji vlastite djece, uzmogli riječju i primjerom odgajati ih za kršćanski život i pomoći im pri izboru životnog poziva. Udijeli im hrabrost da svojoj djeci pomognu odgajati duhovni poziv ako bi ga u njima otkrili. Sačuvaj sve u svojoj milosti i miru, kako bi poslije ovozemaljskih iskušenja, okupljeni u zajedništvu svetih, uzmogli postati dionicima vječne sreće. Po Kristu našem Gospodinu. Amen.

ZAŠTITNIČKA MOLITVA ZA OBITELJ
Gospodine Isuse, u rane Tvoga Presvetog Srca stavljam sebe i sve članove svoje obitelji. Ponizno Te molim, oprosti nam sve naše grijehe i učini naša srca po svojem Srcu, blagom i poniznom. Molim Te da svojom Predragocjenom Krvlju prekriješ, ispuniš i zaštitiš mene i sve članove moje obitelji. Isuse Kriste, Ti si jedini Gospodin i naš Gospodar, samo Ti imaš svu vlast nad svima nama.

Gospodine Isuse, opečati svojom Presvetom Krvlju sve članove moje obitelji, prostore u kojima živimo i radimo, sve ljude s kojima se susrećemo i surađujemo, sva prijevozna sredstva kojima se služimo, sve izvore dohotka i sva materijalna sredstva koja su nam od Boga namijenjena i koja već posjedujemo.

Molim Te Isuse opečati svojom Svetom Krvlju hranu koju jedemo, vodu, zrak i lijekove koje uzimamo. Isuse, otkupi mene i sve članove moje obitelji od optužbi kojima nas Zli optužuje pred Ocem. Otkupi nas od ljudi koje smo na bilo koji način povrijedili. Molim Te da u sve njih uđe Tvoja ljubav, praštanje i zdravlje duše i tijela.

Isuse, ulij nam svoju ljubav za sve ljude, osobito one koje teško prihvaćamo i one koji ne vole nas. Neka Tvoja Sveta Krv, Isuse, slomi snagu svake loše navike među nama, svih negativnih riječi, misli, želja, osjećaja i postupaka. Otkloni od nas posljedice negativnosti iz prošlosti.

Po svojoj muci i uskrsnuću učini nas otvorenima za sve što nam želiš dati.
Neka nas Tvoja Krv opere i iscijeli sve naše rane. Neka snaga Tvoje Krvi slomi u nama i među nama sva negativna naslijeđa duha i duše koja se žele prenijeti na nas od pokojnih članova naših obitelji (zastati i nabrojati). Isuse, svojom Svetom Krvlju operi ih i otkupi kod nebeskog Oca i uvedi ih u svoju slavu.

Hvala Ti za Tvoju i našu Majku, za krsne zaštitnike članova moje obitelji, za anđele čuvare svakog od nas, za njihovu neprestanu pomoć i zaštitu. Slava Tebi, Gospodine Isuse! Amen.

MOLITVA ZA RODITELJE
Dragi Bože, Ti si mi dao dobre i drage roditelje. Ti hoćeš da ih poštujem, ljubim, slušam i pomažem. Ti sam udahni mi u srce pravo štovanje, žarku ljubav i radostan posluh prema njima, da im time naplatim sve muke i skrbi koje za me podnose. Blagoslovi ih i daj da nakon smrti uđu u slavu nebesku. Amen.

OBITELJSKA MOLITVA
Oče, zahvaljujemo Ti za sve roditelje i djedove, za sve od kojih potječemo i s kojima smo životom povezani, za sve koji su nam ime dali i ovaj jezik kojim govorimo i ovu zemlju koju obitavamo i za svoj hrvatski narod. „Mi smo najdragocjeniji dar: baklju vjere primili od naših otaca; oni su nam je kroz mučna i duga stoljeća sačuvali i prenijeli, ne bez tjeskobnih kušnja i golemih žrtava, rastrgani slabostima ljudske naravi i često gnječeni nemilim vremenima“. Pomozi nam da se ne ugasi vjera u našim domovima i obiteljima. Molimo Te, blagoslovi naš rod i porod, naš narod koji nam je ostavio svetu baštinu. Amen.

MOLITVA MAJKE ILI OCA SV. ANTUNU ZA OBITELJ
Dobri sv. Antune, blagoslovi i štiti moju obitelj, čuvaj je u ljubavi i slozi, obaspi je vremenitim i vječnim dobrima i udalji od nje svako zlo.

Blagoslovi mene i moga supruga (moju suprugu). Neka nam nikada ne uzmanjka zaposlenje i sve potrebno kako bismo mogli čestito živjeti i odgajati djecu koju nam je Bog dao.

Blagoslovi tu istu našu djecu, štiti njihovo zdravlje, potiči ih na dobro i ne dopusti da izgube vjeru i čistoću života.

Učini nas sposobnima da ih razumijemo i da prednjačimo riječju i primjerom. Neka uvijek teže za najuzvišenijim idealima i neka u životu ostvaruju svoj ljudski i kršćanski poziv. Amen.

MOLITVA SVETOM ANTUNU ZA RODITELJE I RODBINU
Sv. Antune, ti si već za svoga zemaljskog života rado pritjecao u pomoć svima. Posebno si nastojao da u obiteljima vlada mir, sloga, suradnja i ljubav i da svi vjerno služe Bogu. Utječem se tebi za svoje roditelje koji su mi, svojom suradnjom u stvarateljskom Božjem činu, dali život i koji se sada žrtvuju za mene da bih „napredovao u mudrosti i milosti“ pred Bogom i ljudima. Hrabri ih u poteškoćama, tješi u žalostima, jačaj u vjeri, isprosi im dobro zdravlje i dug život.

Molim te i za svoju braću i sestre i za svoju bližu i daljnju rodbinu. Budi svima u pomoći i trajno ih blagoslivljaj na njihovu životnom putu. Svojim zagovorom kod Boga dovedi sve do vječnog spasenja, a pokojnima izmoli da što prije postanu dionici Kristova uskrsnuća u domu nebeskoga Oca. Amen.

MOLITVA MAJKE
Bože!
Daj mi mudrosti da odgajam svoju djecu.
Daj mi strpljivosti da ih poučavam.
Daj mi budnosti da ih primjerom priučavam dobru.
Daj mi nježnosti da ih volim.
Daj mi ljubavi da ih znam kazniti.
Daj mi snage da ih  ispravljam.
Blagoslovi me da ih odgojim za krepost i mudrost.
Oče!
Vodi Ti mene da ja mogu voditi svoju djecu.
Popravi me da ja mogu njih popravljati.
Daj da trajno osjećam Tvoju ljubav
da mogu svojoj djeci pripovijedati o čudesima Tvoje dobrote. Amen.

MOLITVA OCA
Hvala Ti, Gospodine, za iskazano povjerenje da mogu biti otac, brinuti se za svoju djecu,  štititi ih i odgajati. Sveti Josipe, ti si Isusa prihvatio i volio kao svoje dijete. Izmoli i meni da shvatim koliki su mi dar moja djeca, da ih mogu više cijeniti i voljeti. Svaka njihova teškoća ili bolest nek’ me potakne na još veću ljubav. Pomozi mi i da još više volim svoju ženu i da je razumijem u njezinim poteškoćama. Daj mi, Gospodine,  spremnost za žrtvu i strpljivost. Amen.

MOLITVA DJETETA
Dobri Bože, hvala Ti što na ovom svijetu postojim i ja. Mnogi oko mene i ne znaju da ja postojim, ali me Ti vidiš i čuješ što govorim. Čuvaj me od svih opasnosti i pomozi mi da upoznam svijet oko sebe. Pomozi da zajedno s Tobom, mamom, tatom, sekama i braćom živim i rastem u slozi i ljubavi. Budi uza me i blagoslovi moju igru, učenje i rast. Budi, Bože, moj najbolji prijatelj. Amen.

MOLITVA ZA DIJETE KOJE JE DALEKO
Gospodine, naše je dijete daleko od nas i naše su misli često kod njega. Bez njega nam se i kuća čini praznom, žalosni smo zbog njegove odsutnosti. Ali Ti ga beskrajno voliš i stalno si mu blizu.

Udalji od njega opasnosti za tijelo i dušu, ne daj da upadne u loše društvo, a nama uskoro udijeli radost da ga ponovno vidimo među nama. Amen.

MOLITVA ZALJUBLJENIH
Oče nebeski, hvala Ti što si nas stvorio jedno za drugo, da se susretnemo  i da jedno drugo ljubimo. Učini da ljubav u nama raste, da se svaki dan sve bolje možemo razumjeti i jedno drugo usrećivati. Svaka prava ljubav potječe od Tebe i k Tebi vodi. Našemu životu Ti si  preko te ljubavi dao jedan novi sadržaj i cilj. Pokaži nam pravi put  k tome cilju i pomozi nam na putu do njega. Amen.

MOLITVA MLADIĆA ILI DJEVOJKE SV. ANTUNU
Slavni sv. Antune, prijatelju mladeži, tebi se utječem i s pouzdanjem ti preporučam svoje težnje i želje. Pomozi mi da živim čisto i pravedno, da ustrajem u svetoj vjeri i ljubavi i ostvarim svoje uzvišene kršćanske i ljudske ideale.

Tvojoj pomoći izručujem svoj studij (posao) kojemu se želim ozbiljno posvetiti i na taj način odgovorno pripremiti za život koristan mojim dragima, Crkvi i ljudskom društvu.

Pomozi mi da nađem iskrene prijatelje, čuvaj me od zla, a osobito od sablazni i kompromisa. Učini me jakim u mom ljudskom i kršćanskom uvjerenju, štiti me s neba i trajno zagovaraj pred Gospodinom Bogom. Amen.

MOLITVA DJEVOJKE
O Marijo, Ti koja si mlada djevica pogledaj na moje lice puno mladenačkog žara i svježine i podari mojem tijelu ljepotu i sklad. Ti koja si „blagoslovljena između svih žena“ daj mi da budem žena kao i Ti, da mogu drugima darivati radost i sreću. Ti koja si majka, pripremi me za darivanje života i i pomozi mi da druge ljubavlju obasipljem. Ti koja živiš u punini daj mi radost života. Ti, puna milosti, pomozi mi u pobjeđivanju zla i u borbi protiv napasti. Ti koja si majka istinske ljubavi, proširi bez ustezanja moje srce i ispuni ga Duhom života. Ti koja si majka Crkve otvori moje srce za potrebe svijeta i daj mi ljubav tvojeg Sina Isusa. Amen.

MOLITVA MLADIĆA
Gospodine, evo me pred Tobom, želim da sutra moj život bude lijep, poletan i širokogrudan, sličan Tvome. Zbog toga stavljam u Tvoje ruke svoj život danas. Svoje radosti i svoje poteškoće, svoje želje i svoje uznemirenosti, svoj zanos i svoju mladost, svoj studij i svoj sport, svoje zabave i svoj rad. Ti koji si ljubav, Ti koji daješ život otkrij mojim očima tajne života i veličinu ljubavi. Ja trebam Tebe, prosvijetli me. Pomogni meni i svim mladima svijeta da postanu ljudi. Amen.

MOLITVA MLADIĆA (II.)
Ja sam odgovoran mladić. Roditelji moje zaručnice imaju povjerenja u mene. Ne želim proigrati njihovo povjerenje. Poštivat ću zaručnicu kao što očekujem da drugi poštuju moju sestru. Poštivat ću ženstvenost jer je i moja majka žena. Neću tražiti od svoje zaručnice ništa čega bi se moja majka stidjela kad bi saznala. Moja mi zaručnica iskazuje čast i pruža zadovoljstvo svojim društvom. Krivo bi bilo od mene očekivati nešto više od naših sastanaka. Moja će zaručnica jednog dana biti supruga i majka. Ona mora biti primjer svojoj djeci i ponos svoga muža. Pomoći ću joj da bude toliko čista i pristojna kao da je već moja vlastita supruga. Muževnost znači ne samo snagu tijela nego i jakost karaktera. Pomanjkanje samokontrole znak je slabosti. Tijelo moje zaručnice nije igračka. Pomoći ću joj da sačuva svoje djevičanstvo! Najidealniji početak za upoznavanje je: ostvarena diploma, ostvaren stan i ostvaren posao! Bog je svuda, sve vidi, sve zna. Mrak me može sakriti od ljudi, ali me ne može sakriti od Boga. Amen.

MOLITVA SPASITELJU ZA SVETU ČISTOĆU
Ljubljeni moj Isuse! Dobro znam da svaki dar, a više nego ijedan drugi, dar svete čistoće ovisi o svemoćnom utjecaju Tvoje milosti i da nijedan stvor nije sposoban išta postići bez Tebe. Stoga Te molim: čuvaj u meni milost svete čistoće da budem neokaljan na duši i na tijelu. Pa ako mi se približi ikoja napast, koja bi mi mogla osjeniti nevinost i čistoću, odagnaj je od mene, vrhovni Gospodaru svih moći moje duše, da bih neokaljana srca mogao živjeti u Tvojoj ljubavi i Tvojoj službi, i Tebi prikazati sve dane svoga života na čistim oltarima Tvoga božanstva. Amen.

MOLITVA SVETOM JOSIPU ZA ČISTOĆU
Čuvaru djevica i oče, sveti Josipe, čijoj vjernoj skrbi bi povjerena sama nevinost, Isus Krist, i djevica Marija: po tome dvostrukom predragom zalogu vruće Te molim da mi isprosiš, te  sačuvam srce čisto od svake nečistoće i čistim srcem služim Isusu i Mariji. Amen.

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ ZA ČISTOĆU
Presveta i neokaljana Djevice Marijo, premila moja Majko! Čisti mi svaki dan sve više srce i dušu od svakog zla nagnuća i neurednih sklonosti. Isprosi mi milost da me prožme sveti strah Božji i da se nikada ne pouzdam u sebe i svoje slabe sile. Ti me, prečista Majko, štiti i brani u burama napasti da ostanem vjeran Isusu te uvijek sačuvam čisto srce i čisto tijelo.

MOLITVA ZA OČUVANJE OD TEŠKOGA GRIJEHA
Ljubezno Srce Isusovo, Tvojim neizrecivim bolima, Tvojim krvavim znojem i preslatkom Tvojom ranom molim Te i zaklinjem, ne daj da ikada svoju dušu okaljam smrtnim grijehom i tako Ti crnom nezahvalnošću uzvratim za Tvoju beskrajnu ljubav. Isuse, želim radije umrijeti nego sagriješiti.

MOLITVA SPASENJA
Gospodine Isuse, dođi u moje srce, želim da budeš Gospodar moga života da mogu tako biti dijete svjetla i poznati Te kao svog osobnog Spasitelja jer znam i vjerujem da si umro na križu za moje grijehe. Ustao si opet od mrtvih treći dan i doći ćeš ponovno u slavi. Vjerujem u Tvoje oproštenje i želim da mi pomogneš da odbijem bilo koje napasti koje bi me odvajale od Tvoje vječne ljubavi.

MOLITVA U NEVOLJI
Ti si, Bože, svakom vjerniku utočište u nevolji, snaga u trpljenju, utjeha u žalosti. Pogledaj na me u mojoj nevolji. Budi uza me, olakšaj mi breme, učvrsti moju vjeru, pomozi mi, da se bez ikakva zdvajanja povjerim i sasvim predam Tvojoj očinskoj providnosti. Amen.

MOLITVA ZA PRIJATELJE
Predobri Bože, molim Te, iskaži svoju dobrotu svima, koji me zbog Tebe ljube, koji se za mene žrtvuju i zbog mene trpe tjelesne i duševne boli.

Udijeli snage svima kojima je potrebna Tvoja pomoć, usliši želje onih kojima sam obećao da ću se za njih moliti ili za koje sam dužan moliti. Ja ih sve ljubim nebeski Oče, jer ih Ti ljubiš. Ti si mi ih dao kao braću i sestre u Kristu i hoćeš da ih ljubim kao što ih Ti ljubiš.

Pošalji nam svima svoga Svetoga Duha ljubavi da bismo u slozi ispunili Tvoju svetu volju. Amen.

MOLITVA ZA OPROŠTENJE
Moj Bože, vjerujem u Te, klanjam Ti se, uzdam se u Te i ljubim Te! Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju, koji Ti se ne klanjaju, koji se u Te ne uzdaju i koji Te ne ljube.

MOLITVA ŽRTVE
Moj Isuse, to je Tebi za ljubav, za obraćenje grešnika i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinu.

MOLITVA SVETOM ANTI ZA DOBROČINITELJE
Slavni Sveče, koji si toliko bliz Gospodinu, molim te da se kod njega zauzmeš za one koji me vole i koji mi čine dobro. Spomeni se i svih koji su mi i u prošlosti iskazali svoju pažnju i ljubav svojom dobrotom, pomoći i utjehom.

Neka Gospodin usliši njihove molbe i želje i neka njihovu velikodušnost preobilno naplati u vremenu i u vječnosti. Amen.

MOLITVA ZA LJUBAV
Bože, Ti si ljubav. Svaka je prava ljubav od Tebe. Tvoj je Sin sve zapovijedi sažeo u  zapovijed ljubavi prema Tebi i bližnjemu. Mi ne znamo pravo ljubiti. Potrebna nam je snaga Tvoje ljubavi. Zato izlij na nas Duha svoje ljubavi da on u nama učini ono za što sami nismo sposobni, pa da po nama u svijetu bude više ljubavi.

Pomozi nam da Te uzljubimo svim srcem, svom snagom, svom dušom i svom pameti jer ćemo jedino tako moći nesebično voljeti i svakog čovjeka. Amen.

MOLITVA ZA ODGOJITELJE
Isuse, molimo Te za odgojitelje: daj im gorljivosti i zauzetosti u odgoju da bi se zvanja očitovala i rasla. Pomozi im da u odgoju mladih za zauzeto i odgovorno kršćanstvo osiguraju plodno tlo na kojem će klijati i rasti velika zvanja. Učini da u svom pozivu pripremanja mladih za izgradnju vedrije sutrašnjice znaju prepoznati one koje si pozvao u službu Tvome kraljevstvu. Neka ih hrabre u njihovoj odluci, bude u njima nesebičnost, potičući ih na molitvu, razmatranje, žar i predanje. Daj da svojim poukama, prožeti duhom Evanđelja, bude želju za životom potpunog predanja u onima koje si Ti sebi odabrao.

MOLITVA ZA MIR
Bože, Tvoj je Sin izvor mira i temelj bratstva među ljudima. Neka nas Duh Tvoj dobri prosvijetli i vodi da posvuda mjesto mržnje zavlada ljubav, mjesto nepovjerenja razumijevanje, mjesto sebičnosti osjećaj za potrebe drugih. Daj da svaki dan budemo sve bolji graditelji mira. Dozivaj nam u svijest da je pravi izvor mira među ljudima: mir s Tobom, u čistu srcu i mirnoj savjesti. Amen.

MOLITVA ZA DAR LJUBAVI I OPROŠTENJA
Molitvu je 17. listopada 2006. na Ovčari kod Vukovara predmolio kardinal Josip Bozanić, s biskupima 33. zasjedanja HBK, prigodom zajedničkog pohoda Vukovaru o 15. obljetnici stradanja.

Bože, neizmjerna Ljubavi! Sazdao si čovjeka na svoju sliku. I kad se grijehom od Tebe udaljio, nisi mu uskratio svoga milosrđa već si ga obasipao blagoslovom svoga saveza te naposljetku učinio da svim ljudima u Kristu zasine Put, Istina i Život.

Pogledaj na nas i udijeli nam snagu Duha Svetoga: da istinski prihvaćamo Evanđelje i nepodijeljena srca nasljedujemo put Tvoje ljubavi.

Ratna su nas stradanja duboko ranila. I kad smo zdvajali, s pouzdanjem smo molili: da nam u vihoru rata ne prestane svijetliti spasenje i Tvoja zapovijed ljubavi.

Ovdje (na Ovčari) i na svim mjestima gdje smo stradavali, zahvaljujemo Ti za milost kršćanskog svjedočenja u našem narodu – za brojna junačka srca malih i velikih, srca pastira i vjernika laika, znanih i neznanih – u kojima nije prevladala mržnja, već je, unatoč kušnjama, u njima pobjeđivala utjeha vjere i snaga Tvoje ljubavi.

Gospodine, bez prestanka nas nadahnjuj svojom ljubavi! Jedino ona će nam pokazivati pravi put – kako nam je zahvalno cijeniti žrtvom stečenu slobodu i kako nam je iskrenim opraštanjem čistiti duh; kako nam je pružati ruke na pomirenje i, ištući od Tebe mudrost, graditi istinski mir.

Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA VOZAČA
Gospodine, do sada je sve išlo u redu. Tvoj anđeo me je čuvao od divlje vožnje i nesreće. Hvala Ti. Za to Te potiho molim svaki put kad stavim ključ u bravu motora. Gospodine, daj da nikada ne zaboravim: dok moj automobil juri, u mojim rukama nije samo moj život, nego i život svih koji me susreću. Čaša previše, neprospavana noć ili bolest te poglavito pretjerana brzina lako prouzrokuju nesreću pa i smrt. Gospodine, čuvaj me! Gospodine, pomozi mi! Amen.

MOLITVA PUTNIKA
Svemogući Bože, koji si učinio da sinovi Izraelovi idu po sredini mora i koji si trima mudracima po zvijezdi otkrio put koji k Tebi vodi daj nam, molimo Te, put siguran, vrijeme lijepo i more mirno, da u pratnji tvoga svetog anđela sretno stignemo na mjesto kamo idemo, a napokon u luku spasa. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

PREPORUKA SVETOM ANTUNU U SVAKOJ POTREBI
Spomeni se, sv. Antune, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi, ako je za dobro moje duše, milost (navesti milost) za koju te molim. Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji!

Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen.

ZAHVALA NA PRIMLJENIM MILOSTIMA PO ZAGOVORU SVETOG ANTUNA
Svemogući i dobri Bože! Iako nevrijedan, s pouzdanjem sam se utjecao Tvojem milosrđu po zagovoru Tvoga milog svetog Antuna. Ti si me milostivo uslišao, zapravo – uslišao si molbe sv. Antuna koji se za mene dobrostivo zauzeo. Hvala Ti, hvala Tvojoj vječnoj i neizrecivoj dobroti! Hvala i mom dragom posredniku pred Tobom, svetom Antunu, kojega si divno proslavio među svojim svetima!

Obećavam da ću Ti biti i unaprijed, uvijek, istinski zahvalan ne samo riječju nego i djelom, ne samo hvalospjevom nego i životom. Daj mi milost da znam i uzmognem savjesno upotrebljavati sve Tvoje darove i milosti Te tako postići vječno spasenje, blaženstvo na koje smo pozvani i kojim Te želim hvaliti i slaviti sa svima svetima u sve vijeke vjekova. Amen.

MOLITVA SVETOM ANTUNU ZA OBRAĆENJE GREŠNIKA
Veliki Sveče! Ti si posvetio svoj život i istrošio svoje snage za spas kršćana i povratak nevjernika k Bogu. Ti si i sada posrednik Božjega milosrđa za obraćenje grešnika. Molim te, posreduj kod Gospodina za (navesti koga), meni vrlo dragu osobu, koja, na žalost, ne živi po evanđeoskoj nauci niti prema svom krsnom pozivu.

O dragi Sveče, neka ta osoba nađe izgubljenu vjeru, neka počne živjeti pravim kršćanskim životom i neka nađe mir i radost Božjega prijateljstva! Ne dopusti da upropasti svoju vječnu sreću, već posreduj da opet postane Božje dijete i osjeti Božju milost u ovom životu i neizrecivu radost na drugom, u nebesima. Amen.

MOLITVA SVETOM ANTUNU ZA BOLESNU OSOBU
Dobri sveti Antune! Ti si uvijek uslišavao one koji su se s pouzdanjem k tebi utjecali. Žarko te molim za bolesnu osobu (navesti osobu). Isprosi joj zdravlje za kojim toliko žudi i koje joj je toliko potrebno! Ako to ipak nije Božja volja, onda joj izmoli olakšanje trpljenja i snagu da kršćanski i s Isusom nosi svoj križ.

Ti, koji si u svom zemaljskom životu bio prijatelj onih koji su patili i velikodušno im pomagao ljubavlju i čudesima, štiti i sve nas od bolesti, a u njima krijepi i tješi tako da bi nam postale izvor zasluga za život vječni. Amen.

MOLITVA SVETOM JOSIPU RADNIKU
Slavni sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore, te tako zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe; da ih obavljam savjesno, ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pred umorom i poteškoćama; da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakom izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti kod uspjeha što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav.

Sva djela neka budu Isusu i Mariji za ljubav i po Tvom uzoru sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti. Amen.

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE SLUŽBENICOM BOŽJOM MAJKE MARIJE KRUCIFIKSE KOZULIĆ
Gospodine Bože, Ti si odabrao majku Mariju Krucifiksu Kozulić da širi ljubav Tvoga božanskog Srca među malenima i najpotrebnijima. Proslavi svoju odabranicu čašću oltara da nam bude primjer i zagovornica na našem životnom putu i radu za rast Tvoga kraljevstva na zemlji. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA PO ZAGOVORU BLAŽENE MARIJE PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
Bože, Oče dobri i bogat milosrđem, spasio si nas križem Sina svoga Isusa Krista. Zapali u našim srcima, po zagovoru blažene Marije Propetog Isusa Petković, vatru svoje ljubavi, da ljubimo Tebe iznad svega i braću svoju u Kristovoj ljubavi. On je Bog i s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga po sve vijeke vjekova. Amen.

MOLITVA BLAŽENOM IVANU MERZU
Svemogući vječni Bože, u Ivanu Merzu dao si nam divan uzor kršćanskih vrlina. Svojim svetim životom on nam je pokazao kako se uz pomoć Tvoje milosti i u laičkom staležu može postići svetost života. Pomozi nam da ohrabreni njegovom ljubavlju prema Kristu i Crkvi idemo putem svetosti i nasljedujemo njegovu apostolsku revnost u širenju Tvoga kraljevstva. Po njegovu zagovoru udijeli mi posebnu milost za koju Te sada molim (navesti milost) ako je to na korist mome vječnom spasenju, a Tebi na slavu. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Oče naš … Zdravo Marijo … Slava Ocu …

MOLITVA U ČAST BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA, BISKUPA I MUČENIKA
Svemogući i milosrdni Oče, Ti si nam u blaženom Alojziju dao sjajni lik dobroga pastira koji, učvršćen jakošću Duha Svetoga, dade svoj život za svoj narod. Daj nam nasljedovati primjer njegove slobode i čvrstoće ispovijedanjem prave vjere u jedinstvu Katoličke Crkve da Ti tako ostanemo vjerni sve do smrti. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

MOLITVA SVETOM JOSIPU ZA ZAŠTITU
Preslavni sveti Josipe, Tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci njegovoj i postavio Te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa Te je zbog toga namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove. Svim pouzdanjem srca svoga molim Te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom! Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja.

Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike. Posvećujem Ti se posve i molim Te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po Tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s Božanskim Srcem Isusovim i Bezgrešnim Srcem Marijinim i s Tobom, o sveti Josipe! Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga Ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

KRUNICA OCA PIJA — POKORNlČKA KRUNICA
Krunica patra Pija bogatija je milostima nego što je obični psaltir. Žalosna krunica je najzaslužnija. Treba da je prinosimo za cijeli svijet.

Kao uvod moli se:
Prikazanje molitve: S cijelim Nebom, u ime svih ljudi i za sve ljude, u ime duša u čistilištu i za sve duše u čistilištu, prikazujem ovu molitvu neizmjernom milosrđu Presvetoga Trojstva, pa i onda kad ne mislim na to.

Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u životnom boju; budi nam zaklon protiv đavolskih pakosti i zasjeda. Molimo da po zapovijedi Božjoj, ti vojskovođa nebeske vojske, Božanskom snagom u pakao protjeraš Sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast ljudi.

Pošalji Duha svojega i postat će! I obnovit ćeš lice zemlje.

Pomolimo se! Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernika, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo! Po Kristu, Gospodinu našem! Amen.

Početak kao kod obične krunice:

Vjerujem … Slava Ocu … Oče naš … Tri Zdravo Marijo … Slava Ocu …

Kod riječi „utrobe tvoje Isus“ doda se:

 • koji neka nam umnoži vjeru!
 • koji neka nam učvrsti ufanje!
 • koji neka nam usavrši ljubav!

Svaka desetica moli se ovako! Kod svakog zrnca:

 1. Oče naš…
 2. Zdravo Marijo — s dodatkom: Sveta Marijo, Majko Božja i Majko naša, moli za nas!
 3. Slava ocu…
 4. O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se k Tebi utječemo!

Na svršetku se desetice moli:
Ljubljeno, hvaljeno, blagoslivljano, čašćeno i veličano neka bude sada i vazda i kroz svu vječnost Presveto Trojstvo i euharistijsko Srce Isusovo po Bezgrešnom Srcu Marijinu!
Dobri i dragi oče Pijo, moli za nas i moli s nama, blagoslovi nas i cijeli svijet!
Moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenog ognja, dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe!

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE PETRA BARBARIĆA BLAŽENIM
Preslavni Gospodine Isuse Kriste, udostoji se proslaviti svog vjernog slugu Petra i daj da po njegovom uzoru sve više ljubimo Tvoje Presveto Srce i vjerno Ti služimo u čistoći tijela i duše.

Nebeska Kraljice i naša Majko Marijo, izmoli svojim zagovorom u Boga da Tvoje odabrano dijete bude uskoro uzvišeno na čast oltara.

Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske, moli za Petrovu beatifikaciju. Amen.

KRATKI ZAZIVI
Tijekom dana možemo se uvijek sjetiti Boga kratkim molitvama, kojima upućujemo misli Bogu i zazivamo njegovu pomoć.

 • Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!
 • Isuse moj, smiluj mi se!,
 • Bog moj i sve moje!
 • Bože u pomoć mi priteci!
 • Sve na veću slavu Božju!
 • Neka bude volja Tvoja!
 • Umnoži nam vjeru!
 • Zdravo križu, nado jedina!
 • Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te, jer si svojim svetim križem otkupio svijet.
 • Kriste, sine Boga živoga smiluj nam se!
 • Gospodine, Ti znaš sve, Ti znaš da Te ljubim!
 • Sve mogu u Onom koji me jača!
 • Slatko srce moga Isusa, daj da Te ljubim sve to više!
 • Slatko srce Marijino, budi moje spasenje!
 • Isuse, Marijo, Josipe! 
 • Sveti Mihaele arkanđelu, brani me u životu!
 • Anđele, čuvaru, moj uza me stoj!

ZAZIVANJE ISUSA, MARIJE i JOSIPA
Isuse, Marijo i Josipe, vama darujem srce i dušu svoju!
Isuse, Marijo i Josipe, budite mi u pomoći u smrtnoj borbi!
Isuse, Marijo i Josipe, dajte da se u miru s vama odijeli duša moja. Amen.

XII. BLAGOSLOVI

BLAGOSLOV (I.)
Gospodin svemoćni, izvor i dovršitelj svega stvorenoga, blagoslovio te i dao uspjeha i rasta ostvarenju tvojih nada, plodu tvog rada i sačuvao te od svakog zla, bio ti zaklon u nevolji, utočište u tjeskobi, obasjao te svojim licem kao što sunce obasjava zemlju i grije je smrznutu i bio ti milostiv kad se zapleteš u krivnju, riješio te svakog zla i sasvim te oslobodio. Svrnuo Gospodin svoj pogled na te i vidio tvoju bol, čuo tvoj vapaj, izliječio te i utješio. I dao ti mir, zdravlje tijela i zdravlje duše, ljubav i sreću. Amen.

Učinio to Gospodin koji ostaje dovijeka. Tako ti bilo po njegovoj volji.

BLAGOSLOV (II.)
Neka nas vječni Bog blagoslovi i štiti, čuva naša tijela, spasi naše duše, vodi naše misli i dovede nas sigurne u nebesku domovinu, naš vječni dom, gdje Otac, Sin i Duh Sveti vječno kraljuju, jedan Bog u vijeke vjekova. Amen.

(Sarumski brevijar)

BLAGOSLOV (III.)
Neka svemogući Bog u svojem milosrđu i svojoj ljubavi blagoslovi sve koji su nam bliski i dragi, danju u našem radu i noću u našem domu. I neka nas uzdrži u svojem miru, po Kristu, našem Gospodinu. Amen.

(C.Marshall)

BLAGOSLOV (IV.)
Nek’ za tvoje ruke uvijek bude posla; nek’ ti se u novčaniku uvijek nađe novčić-dva; nek’ ti na prozorskome oknu sunce uvijek sja; nek’ dúga stalno prati svaku kišu; nek’ ti ruke prijatelja uvijek budu blizu; nek’ Bog ispuni tvoje srce radošću i tako te ohrabri. Amen.        

(Irski blagoslov)

BLAGOSLOV (V.)
Neka ti svi putovi krenu u susret. Neka ti vjetar uvijek bude za leđima. Neka ti sunce obasjava lice. Neka ti kiša blago natapa polja sve dok se ponovno ne susretnemo. Neka te  Gospodin čuva u sigurnosti svoje ruke.      Amen.

(stari galski blagoslov)

BLAGOSLOV (VI.)
Gospodin neka te blagoslovi i neka bude uz tebe u opasnosti i neka te ne prepusti beznadnosti na čijem rubu stoje tvoje noge. On neka ti bude oslonac i zaštita ako osjetiš uskoće zdvajanja.

Neka on drži nad tobom svoje brižne ruke, on čuvar Izraela i svih koji se u njega uzdaju, neka te vodi kroz tunel tame u svjetlo nove nade.

Neka dade osjetiti tvrdo tlo tvojim nogama koje ne osjećaju tla pod sobom
i ne znaju ima li sljedećeg koraka, kao što u ponoć počinje novi dan.

On neka povede tvoj pogled u širine neba koje nam daje naslutiti njegovu veličinu i mudrost i brojnost njegovih putova. Oni nas žele uvesti u slobodu i utjehu.

To neka ti dade naš Bog i Isus, njegov Sin čiji križ znači izlaz iz bezizlaznosti
i Otac koji te oslobađa za život i čini bratom svih ljudi u duhu života i ljubavi. Amen.

(Herbert Jung Gesegnet Sollst du Sein)

KRŠĆANSKI OBITELJSKI BLAGOSLOV
Blagoslov Božji neka bogato ispuni ovaj dom i sve koji u njemu stanuju! Milost Svetoga Duha neka posveti sve!

Ime u kojem je svaki spas, Presveto i Slatko Ime Isusovo, neka u bogatoj mjeri blagoslovi i posveti ovaj dom i sve što sadržava! Presveta Djevica i Majka Božja Marija neka se u svojoj majčinskoj brizi za sve brine i očuva ih sve od svakog zla tijela i duše!

Moćni zagovor svetog Josipa neka blagoslovi naš rad sretnim napretkom, a svim našim patnjama dade bogate zasluge! Sveti anđeli čuvari neka ovu kuću i sve u njoj zaštite od utjecaja ljutog neprijatelja i svakog pojedinog dovedu u Nebesku Domovinu!

Blagoslov Svemogućeg Boga † Oca, i Sina i Svetoga Duha neka siđe nad nas i ostane s nama zauvijek. Amen.

XIII. MOLITVE ZA NEROĐENU DJECU

MOLITVA ZA NEROĐENU DJECU
Gospodine Isuse, uz posredništvo Tvoje Majke Marije, koja Te s ljubavlju rodila, i svetog Josipa, čovjeka koji se brinuo o Tebi nakon poroda, molim Te na nakanu tog nerođenog djeteta, kojeg sam duhovnim putem posvojio, a koje se nalazi u opasnosti ubojstva pobačajem. Molim Te daj njegovim roditeljima ljubavi i hrabrosti da svoje dijete ostave živjeti, kako si mu Ti sam to odredio. Amen.

MOLITVA ZA DIJETE KOJE ĆE DANAS BITI POBAČENO
Vječni Oče, moj Stvoritelju, jedini moj Gospodine, Ti me stvori iz ljubavi. Ti si učinio moje biće, satkao me u utrobi majke. Zahvaljujem Ti za čudo moga postojanja. Dao si mi život ovdje na zemlji, da me pripremiš na vječni život s Tobom. Poslao si svoga Sina, rođenog od žene, da ja mogu postati Tvoje dijete koje će vapiti: „Abba, Oče!“ Hvala Ti. Tvoja je volja da svatko koga si stvorio, postane Tvoje dijete i dođe u vječnost, k Tebi. Zato Ti sada prikazujem svako maleno dijete koje će danas biti ubijeno u majčinoj utrobi. Oče, to su Tvoja djeca! Prije zore stvaranja mislio si na njih, odredio da postanu. Prije postanka svijeta Ti ih odabra, u Kristu, da budu sveti i neporočni, da žive u Tvojoj prisutnosti i slave Tvoju dobrotu. Prinosim Ti ove malene i stavljam ih u Tvoje ruke. Možeš li ih odbaciti, Bože – Ljubavi? Tvoj je Sin umro za njih. Primi ih. Dočekaj ih. Zagrli ih ljubavlju koja daje toplinu i uvedi ih u kraljevstvo radosti i mira. Zatim ih, Oče, poslušaj te čuj kako mole za one koji ih ubiše, ponavljajući riječi Tvoga umirućeg Sina na križu: „Oče, oprosti im!“

MOLITVA MAJKE KOJA OČEKUJE DIJETE
Majko Marijo, prati svojim zagovorom rast i razvitak čeda koje nosim. Učini da ono još više produbi ljubav između moga muža i mene. Pomozi mi da strpljivo podnesem  sve neprijatnosti trudnoće. Molim Te, pomozi mi da porod prođe bez komplikacija  i da ne bude pogibeljan ni za mene  ni za dijete. Bdij nad liječnicima i primaljama  koji vode brigu o meni  i djetetu i pomozi im da imaju bistru pamet i sigurnu ruku. Neka život ovog djeteta bude na Tvoju slavu, Gospodine, u zdravlju i bolesti, u uspjehu i neuspjehu.

Gospodine, Ti si Mariji povjerio da bude zemaljska majka Tvoga Sina. Zahvaljujem Ti što si meni povjerio da budem majka još jednog čovjeka. Pomozi mi, Majko Božja, da teškoće trudnoće i poroda velikodušno i vedro prinesem za dobro svog djeteta, svoje obitelji i cijelog naroda. Neka Tvoj blagoslov počiva uvijek nad nama. Amen.

DUHOVNO POSVOJENJE

 • Moli punih 9 mjeseci, koliko je dijete koje posvajaš pod srcem majke koja ga ne želi, a koju također pratiš molitvom.
 • Moliš samo za jedno dijete, čiju narodnost, spol, ime roditelja, zna samo Gospodin.
 • Možeš se zavjetovati sam – privatno, u grupi – javno, na euharistiji, zajedno s ostalim župljanima, u molitvenim zajednicama, preko TV, radija i slično.
 • Ispuštanje molitve, dulje od dva tjedna, zahtijeva obnovu zavjeta; potpuno prezreti zavjet dan Bogu grijeh je.
 • Budi ustrajan u vjeri da će Milosrdan Bog spasiti to dijete i blagosloviti Tebe.
 • Nastavi moliti za njegov ispravan i svet kasniji život, da s njime možeš gledati Boga u vječnoj, obećanoj sreći!

Molitva zavjetovanja (moli se samo na početku posvojenja): Presveta Djevice, Bogorodice Marijo, svi anđeli i sveti! U želji da pomognem obranu nerođenih, ja (ime), čvrsto odlučujem da ću od dana ___ do ___, duhovno posvojiti jedno dijete, čije ime samo Bog zna, tako što ću kroz ovih devet mjeseci svakoga dana moliti za spas njegovog života, kao i za ispravan život roditelja i djeteta nakon rođenja. Amen.

Svakodnevno moli sljedeću molitvu: Gospodine Isuse, zagovorom Tvoje Majke Marije, koja Te s ljubavlju rodila i svetog Josipa, muža žive vjere i predanja, koji se brinuo o Tebi nakon poroda, molim Te za to nerođeno dijete, kojeg sam duhovnim putem posvojio, a koje se nalazi u opasnosti ubojstva pobačajem. Molim Te, udijeli njegovim roditeljima ljubavi i hrabrosti da svojem djetetu sačuvaju život, kojeg si mu Ti sam odredio. Amen.

Svojoj molitvi dodaj deseticu krunice, a Bogu osobito prikazuj svoje kušnje, trpljenja, starost i bolest!

MOLITVA SVETOJ IVANKI B.MOLLA
Sveta Ivanka, uzorna majko i ženo, koja si žrtvovala svoj život da bi tvoje dijete moglo živjeti, čuj našu molitvu, danas kada toliki zaziru od života, kada nerođeni nemaju gotovo nikakva prava, kada mnogi zagovaraju pobačaj i ostale oblike nasilja nad životom. Molimo za trudnice u poteškoćama, molimo za nerođene u opasnostima pobačaja, za očuvanje obitelji i bračne ljubavi. Ti, koji si nam veliki primjer i ohrabrenje, pomozi da prihvatimo svoj križ i gledamo uvijek u Isusa, koji je Život i Ljubav. Neka nas nada vječne radosti održi u činjenju dobra i izbjegavanju zla. Amen.

VAPAJ ZA NEROĐENE
Blažena Djevice Marijo, Majko i Zaštitnice nerođene djece, prinosim Tvome Prečistom Srcu sve majke koje žele pobačajem usmrtiti plod svoje utrobe. Prikazujem Tebi i po Tebi Isusu Spasitelju svu nerođenu dječicu koja su osuđena da se nikada na ovome svijetu ne mole, ne raduju, ne ljube.

Oni žele živjeti, Gospodine; žele da žive i da nam svima budu dar i blagoslov; svojom molitvom ih zaštiti i spasi! Utišaj, o Gospo, boli, riješi zagovorom teškoće, dovedi do pomirenja, obrani od pobačaja, obrati srca koja žele, zagovaraju, promiču i odobravaju abortus! Dajem Ti svoje vrijeme, žrtve, činim pokoru i vapim: zaštiti nerođene, pomozi trudnicama.

O. Marijo Majko, Zaručnice Duha Svetoga, Majko života, Ti koja si svijetu darovala Život i Otkupitelja, usliši moju molitvu i prikaži me Ocu, Stvoritelju i mojemu Bogu, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen

XIV. MOLITVE BOŽJEM MILOSRĐU

ČIN POSVETE SVIJETA BOŽJEM MILOSRĐU
Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom, Tješitelju, danas Ti povjeravamo sudbine svijeta i svakog čovjeka. Sagni se nad nas grešnike, ozdravi našu slabost, porazi svako zlo, učini da svi stanovnici zemlje dožive Tvoje Milosrđe da bi u Tebi, Bogu jedinom i trojstvenom, uvijek nalazili izvor nade.

Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, smiluj se nama i cijelome svijetu. Amen.

(Ivan Pavao II.)

STRELOVITA MOLITVA UMIRUĆEM SPASITELJU
Milosrdni Isuse, u času Tvoje smrti za nas na križu, klanjam Ti se, hvalim Te i molim: Obujmi svojim neizmjernim Milosrđem čitav svijet, naročito jadne grešnike i umiruće. Amen.

(u 15:00 sati naš Gospodin i Spasitelj, umro je na križu. To je sat velikog Božjeg milosrđa)

Na kraju molitve može se dodati: O Krvi i Vodo što si potekla iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas. Uzdamo se u Tebe! Božje milosrđe, utjelovljeno u Srcu Isusovu, preplavi cijeli svijet i izlij se na nas. Isuse, ja se uzdam u Tebe. Majko Milosrđa, moli za nas. Sveta s.Faustino i oče Mihaele, molite za nas. 

KRUNICA BOŽJEG MILOSRĐA
(Moli se na „običnu“ krunicu tj. pet desetica)

Na prva tri zrnca moli se: Očenaš, Zdravo Marijo i Vjerovanje.
Na svih pet desetica moli se:

Na velika zrnca: Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo Tvoga preljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za naše grijehe i cijeloga svijeta.
Na mala zrnca (x10): Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.
Na kraju krunice doda se: Sveti Bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelome svijetu.  (x3)

Zaključna molitva: O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u tebe! Marijo, Majko milosrđa, moli za nas! Isuse, uzdam se u tebe! (3x) Smiluj se nama i cijelomu svijetu, Gospodine!

ZAZIVI BOŽJEMU MILOSRĐU
Ovo nisu litanije, nego zazivi ili prizivi na milosrđe Božje. Zato se ta lijepa pohvalna molitva može nazvati TE DEUM na čast Božanskog milosrđa. „Božja ljubav je cvijet, a Milosrđe je plod toga cvijeta. Ako neka duša sumnja, neka čita zazive Božjem milosrđu i naći će pouzdanje!“ (Sestra Faustina)

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj mi se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj mi se!
Duše Sveti, Bože, smiluj mi se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj mi se!

Milosrđe Božje, ti neshvatljiva tajno Presvetoga Trojstva, uzdam se u Tebe!
Milosrđe Božje, ti izrazu njegove najveće moći, …
Milosrđe Božje, koje si se objavilo u stvaranju nebeskih duhova, …
Milosrđe Božje, koje si nas iz ništavila pozvalo u život, …
Milosrđe Božje, koje obuhvaćaš čitav svijet, …
Milosrđe Božje, koje nam daruješ besmrtni život, …
Milosrđe Božje, koje nas zaštićuješ od zasluženih kazni, …
Milosrđe Božje, koje nas oslobađaš od bijede grijeha, …
Milosrđe Božje, koje nam u Riječi što je Tijelo postala daruješ opravdanje, …
Milosrđe Božje, koje se izlijevaš na nas iz Rana Kristovih, …
Milosrđe Božje, koje nam izvireš iz Presvetoga Srca, …
Milosrđe Božje, koje si nam dalo Presvetu Djevicu za Majku Milosrđa, …
Milosrđe Božje, vidljivo u ustanovljenju Crkve koja obuhvaća cijeli svijet,..
Milosrđe Božje, vidljivo u ustanovljenju i dijeljenju svetih sakramenata, …
Milosrđe Božje, neograničeno u sakramentu krštenja i pokore, …

Milosrđe Božje, neizmjerno u sakramentu oltara i svećeništva, …
Milosrđe Božje, koje si nas pozvalo k svetoj vjeri, …
Milosrđe Božje, u obraćenju grešnika, …
Milosrđe Božje, koje posvećuješ pravednike, …
Milosrđe Božje, koje usavršuješ svete, …
Milosrđe Božje, vrelo bolesnicima i patnicima, …
Milosrđe Božje, utjeho i blago svih onih koji su skršena srca, …
Milosrđe Božje, ufanje onih koji očajavaju, …
Milosrđe Božje, koje uvijek i svagdje pratiš sve ljude, …
Milosrđe Božje, koje nas ispunjaš milostima, …
Milosrđe Božje, mire umirućih, …
Milosrđe Božje, koje nas čuvaš od paklenoga ognja, …
Milosrđe Božje, koje olakšavaš patnje dušama u čistilištu, …
Milosrđe Božje, ti slasti i neizmjerna radosti svih svetih, …
Milosrđe Božje, beskrajno u svim tajnama vjere, …
Milosrđe Božje, neiscrpljivi izvore čudesa, …

V: Bog je milosrdan i pun samilosti, spor u srdžbi i pun dobrote.
R: Zato ću dovijeka klicati milosrđu Božanskom.

Pomolimo se: O, vječni Bože, čije je milosrđe neistraživo i čije je blago smilovanja neiscrpivo, milosno pogledaj na nas i umnoži u nama svoje milosrđe da u teškim trenucima ne očajavamo i ne budemo obeshrabreni, nego da se predamo s velikim povjerenjem u tvoju svetu volju, koja je sama ljubav i smilovanje! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Kralju milosrđa, koji nam s tobom i Duhom Svetim iskazuje milosrđe u sve vijeke vjekova. Amen.

DEVETNICA U ČAST BOŽJEMU MILOSRĐU
(Može se moliti u svako vrijeme, ali se preporučuje da se moli od Velikog petka do subote uoči Bijele nedjelje. Gospodin želi da se blagdan Božjega milosrđa slavi na Bijelu nedjelju.)

PRVI DAN
Molimo da se Božje milosrđe udostoji objaviti svemu rodu ljudskome:
Molitva s. Faustine: Milosrdni Isuse, Tvoja osobina jest nama se smilovati i praštati nam. Ne gledaj na naše grijehe, nego na naše pouzdanje što imamo prema Tvojoj beskrajnoj dobroti. Primi nas u stan Tvojeg milosrdnog Srca i zadrži nas vječno u njemu. To Te molimo po Tvojoj ljubavi, u kojoj si sjedinjen s Ocem i Duhom Svetim. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj svojim blagim okom na cijelo čovječanstvo, ali posebno na jadne grešnike. Ono je spašeno u milosrdnom Srcu Isusovu. Po njegovoj gorkoj muci iskaži nam svoje smilovanje, tako da hvaljena bude svemoć Tvojeg milosrđa u sve vjekove. Amen.
Napomena: Dobro je svaki dan devetnice dodati Zazive Božjemu milosrđu i/ili Krunicu Božjemu milosrđu.

DRUGI DAN
Molimo za redovnike i svećenike po kojima se izlijeva Božje milosrđe na ljudski rod:
Molitva s. Faustine: Milosrdni Isuse, od Tebe dolazi sve što je dobro. Umnoži u nama milost, da vršimo dostojna djela milosrđa, da bi oni koji nas gledaju, veličali Nebeskog Oca Milosrđa. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj svojim dobrodušnim očima na izabrano stado u Tvojem vinogradu, na duše svećenika i redovničkih osoba i daruj im snagu Tvojeg Blagoslova. Osjećajem srca Tvoga Sina, u kojem su spašeni, podari im snagu Tvojeg svjetla da bi mogli drugima prethoditi na putu spasenja, da bi zajednički pjevali dovijeka hvalu Tvojem neiscrpivom milosrđu. Amen.

TREĆI DAN
Molimo za sve vjerne kršćane:
Molitva s. Faustine: Isuse, samo milosrđe, Ti nam svima darivaš bogate milosti iz blaga Tvoga milosrđa. Primi nas u stan Tvojeg milosrdnog Srca i ne puštaj nas dovijeka iz njega. Za to Te molimo po Tvojoj neshvatljivoj ljubavi, u kojoj izgara Tvoje Srce prema Nebeskom Ocu. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj svojim milosrdnim očima na vjerne duše, kao nasljedstvo Tvojeg Sina. Udijeli im, zbog Tvoje gorke muke, svoj blagoslov. I uzmi ih u svoju trajnu zaštitu, da ne izgube ljubav i blago svete vjere, nego da veličaju s četama anđela i svetih Tvoje beskrajno milosrđe u sve vjekove. Amen.

ČETVRTI DAN
Molimo za pogane i nevjernike, koji još nisu upoznali Božansko milosrđe:
Molitva s. Faustine: Isuse, samo milosrđe, Ti si svjetlo cijelog svijeta. Primi u stan Tvojeg premilosrdnog Srca duše pogana koje Te još ne poznaju. Neka zrake Tvoje milosti prosvijetle njih, da i oni zajedno s nama proslavljaju čuda Tvojeg milosrđa i ne daj im više izlaziti iz stana Tvojeg premilosrdnog Srca. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj svojim milosrdnim očima na duše pogana, koji Te još ne poznaju, ali koji su zaštićeni u premilosrdnom Srcu Isusovu. Vodi ih do svjetla Evanđelja. Te duše ne znaju kako je velika sreća ljubiti Tebe. Učini da i oni slave puninu Tvojeg milosrđa u sve vijeke. Amen.

PETI DAN
Molimo za krivovjerce i raskolnike, koji razdiru otajstveno tijelo Kristovo, da se vrate jedinstvu Crkve:
Molitva s. Faustine: Milosrdni Isuse, Ti si sama dobrota. Ti ne uskraćuješ prosvjetljenja onima koji Te za to mole. Primi u stan Tvog premilosrdnog srca duše heretika i odmetnika. Vodi ih u Tvom svjetlu do jedinstva Crkve. Ne otpuštaj ih iz stana Tvog premilosrdnog Srca i učini da i oni veličaju velikodušnost Tvojeg milosrđa. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj milosrdnim očima na duše heretika i odmetnika koji su spiskali Tvoja dobra i zloupotrijebili Tvoje milosti ustrajući tvrdokorno na svojim pogreškama. Ne gledaj na njihove pogreške, nego na ljubav Tvojeg Sina i njegovu gorku muku koju je uzeo na sebe poradi njih, jer i oni su uključeni u premilosrdno Srce Isusovo. Učini, da i oni slave Tvoje veliko milosrđe u svu vječnost. Amen.

ŠESTI DAN
Molimo za djecu i za one koji su postali slični njima u čistoći i jednostavnosti:
Molitva s. Faustine: Premilosrdni Isuse, Ti sam si kazao: „Učite se od mene, ja sam blaga i ponizna srca.“ Primi u stan Tvog premilosrdnog Srca blage i ponizne duše i duše male djece. Te duše očaravaju cijelo nebo i Nebeski Otac nalazi u njima posebno zadovoljstvo. One su kita cvijeća pred Božjim prijestoljem i Bog sam raduje se njihovom mirisu. Te duše imaju u Srcu Isusovu trajan stan i neprestano pjevaju zahvalnu pjesmu ljubavi i milosrđa u vijeke. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj očima Tvojega milosrđa na tihe i ponizne duše i na duše male djece. One su sve primljene u stan premilosrdnog Srca Isusova. Te duše najviše sliče Tvojem Sinu. Miomiris tih duša uzdiže se sa zemlje i dopire do Tvojeg prijestolja. Oče milosrđa, svake dobrote, molim Te ljubavlju i zadovoljstvom, koje imaš u tim dušama, blagoslovi cijeli svijet, da bi sve duše zajednički pjevale hvalu Tvojemu milosrđu u sve vijeke. Amen.

SEDMI DAN
Molimo za pobožne štovatelje Božjeg milosrđa da postanu živi odraz Premilostivoga Srca Isusa Gospodina našega:
Molitva s. Faustine: Premilosrdni Isuse, Tvoje Srce je samo milosrđe. Primi u stan Tvojeg premilosrdnog Srca one duše što posebno štuju i proslavljaju veličinu Tvojega milosrđa. Te su duše jake samom snagom Božjom u svakoj muci i protivštinama. One prednjače povjerenjem u Tvoje milosrđe. Te duše su sjedinjene s Isusom i nose na svojim ramenima cjelokupno čovječanstvo. One neće biti podložene strogom sudu jer će biti u smrti obavijene Tvojim milosrđem. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj milosrdnim očima na one duše koje veličaju i štuju Tvoje najveće svojstvo – neiscrpivo milosrđe. One su uključene u Milosrdno Srce Isusovo. Te su duše živo evanđelje. Njihova duša, prepunjena radošću, pjeva pjesmu najuzvišenijeg milosrđa. Molim Te, Bože, iskaži im milosrđe prema nadi i pouzdanju koje imaju prema Tebi. Neka se na njima ostvari Isusovo obećanje: „Duše, koje štuju moje neistraživo milosrđe, branit ću kao svoju vlastitu čast, a posebno u času smrti.“ Amen.

OSMI DAN
Molimo za duše u čistilištu, da bujica Kristove Krvi ublaži i skrati njihove muke:
Molitva sv. Faustine: Premilosrdni Isuse, Ti si sam kazao da zahtijevaš milosrđe. Uvedi u stan Tvog premilosrdnog Srca duše iz čistilišta koje toliko ljubiš, ali koje se ipak moraju otkupiti iz Tvoje pravednosti. Neka rijeke Tvoje Krvi i Vode, što su utekle Tvome srcu, ugase žar vatre čišćenja, da se i tamo proslavlja moć Tvojeg milosrđa. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj svojim milosrdnim očima na mjesto očišćenja trpećih duša što su spašene premilosrdnim Srcem Isusovim. Molim Te po gorkoj muci Isusa, Sina Tvojega i po gorčini, kojom je bila ispunjena njegova Presveta Duša, iskaži svoje milosrđe dušama što su pred očima Tvoje pravednosti. Ne gledaj na njih drugačije nego ranama Tvog preljubljenog Sina, Isusa. Ta vjerujemo da je Tvoja dobrota i Tvoje smilovanje neizmjerno. Amen.

DEVETI DAN
Molimo za mlake duše:
Molitva s. Faustine: Premilosrdni Isuse, Ti si čisto smilovanje. Dovodim u stan Tvojeg premilosrdnog Srca ohladnjele duše. Neka se te zaleđene duše, što sliče mrtvim tijelima i ispunjaju Te takvim užasom, zagriju na vatri Tvoje čiste ljubavi. O, premilosrdni Isuse, upotrijebi svemoć Tvojeg milosrđa uvedi ih u žar Tvoje ljubavi i podari im svetu ljubav, jer Ti sve možeš. Oče naš; Zdravo Marijo; Slava Ocu …

Vječni Oče, pogledaj milosrdnim očima ohladnjele duše, ali koje su skrivene u premilosrdnom Srcu Isusovu. Oče milosrđa, vapim Ti po gorkoj muci Tvojega Sina i po njegovom trosatnom umiranju na križu, dopusti da i one slave bezdan Tvojeg milosrđa. Amen.

XV. PETNAEST MOLITAVA SVETE BRIGITE

O molitvama
Petnaest molitava svete Brigite o muci Spasiteljevoj, što ih je naš Gospodin Isus Krist objavio svetoj Brigiti Švedskoj (14.VI.1303.-23.VII.1373.) u crkvi sv. Pavla u Rimu. Te molitve predstavljaju osobitu pobožnost prema muci našega Gospodina. Tu je pobožnost odobrila Sveta kongregacija za širenje vjere (De Propaganda fide) i papa Klement XII. (1730-1740). O tim je objavama papa Benedikt XIV. napisao: „Objave sv. Brigite, bez sumnje, ne zaslužuju onu vjeru kao što je zaslužuju vjerske istine. Ali bi ih bilo nerazborito zabaciti jer počivaju na dovoljnim razlozima da im se pobožno vjeruje.“ Napomena: Ove se molitve mogu upotrijebiti i za Križni put.

Predgovor
Sv. je Brigita dugo željela znati broj udaraca što ih je naš Gospodin primio u svojoj muci. Jednog joj se dana On ukaza i reče: „Ja sam primio na svom Tijelu pet tisuća četiri stotine i osamdeset udaraca. Ako ih hoćeš častiti kakvom pobožnošću, onda moli petnaest puta Oče naš … i petnaest puta Zdravo Marijo … s ovim molitvama (što ih ju je On sam naučio) za vrijeme cijele godine. Kada se ta godina svrši, onda će time biti pozdravljena svaka moja Rana.“ Gospodin je dodao da će svaki koji bude molio te molitve godinu dana „osloboditi petnaest duša svoje loze iz čistilišta, petnaest pravednika te iste loze bit će utvrđeno i sačuvano u milosti i obratit će se petnaest grešnika te iste loze“.

„Osoba, koja bude molila te molitve, imat će prve stupnjeve savršenstva. Petnaest dana prije njezine smrti dat ću joj svoje Predragocjeno Tijelo da po njemu bude oslobođena od vječne gladi; dat ću joj piti svoju Predragocjenu Krv da ne bude vječno žeđala. Petnaest dana prije svoje smrti, ona će se s gorčinom pokajati za sve svoje grijehe koje će potpuno spoznati. Pred nju ću staviti znak svoga jakog pobjedničkog Križa da joj bude u pomoći i za obranu protiv zasjeda njezinih neprijatelja.“

„Prije njezine smrti doći ću sa svojom predragom i ljubljenom Majkom i dobrohotno ću primiti njezinu dušu i voditi je u vječnu radost i ondje ću joj dati poseban gutljaj s izvora moga Božanstva, čega neću dati drugima, koji ne mole tih mojih molitava.“

Valja znati da će i onome koji bi 30 godina živio u smrtnom grijehu, a koji bi pobožno molio ili odlučio moliti te molitve, Gospodin oprostiti sve njegove grijehe, obraniti ga od nagle smrti, osloboditi njegovu dušu od vječnih muka, a dobit će sve ono što bude molio od Boga i od Presvete Djevice. Ako je uvijek živio po svojoj volji, a imao bi sutra umrijeti, njegov će se život produžiti.

Tko moli te molitve dobiva svaki puta djelomičan oprost i bit će mu osigurano da bude primljen i pridružen najvišem zboru anđela, a tko ih bude naučio drugoga moliti, njegova radost i zasluga neće nikada nestati, nego će biti stalna i trajat će uvijek. Ondje gdje se mole ili se budu molile te molitve Gospodin je prisutan sa svojom milošću.

Sve su te povlastice obećane sv. Brigiti s jednog raspela našega Raspetoga Gospodina uz uvjet da ona moli te molitve svaki dan, a te su povlastice obećane i svima onima koji ih budu pobožno molili godinu dana. To se raspelo još i danas časti u crkvi sv. Pavla u Rimu.

Napomena: Te je molitve godine 1969. Izdalo na francuskom jeziku nakladno poduzeće „Editions du Parvis“ – Bulle, Suisse, pod naslovom „Lez quinze Oraisons de Sainte Brigitte“. Isto je poduzeće izdalo te molitve i na njemačkom jeziku pod naslovom  „Das Leiden Christi. Fünfzehn Gebete der heiligen Brigitta“. I u Njemačkoj tiskano je tih petnaest molitava s dopuštenjem crvenih vlasti u Regensburgu od 24. VIII. 1956.

Odobrenje Pia IX.
Te su molitve s obećanjima objavljene u jednoj knjizi, tiskanoj u Toulouseu godine 1740., a izdao ih je o. Andrien Parvilliers, DI. apostolski misionar u Sv. Zemlji, s odobrenjem i preporukom da ih širi.

Roditelji i učitelji, koji nauče djecu da ih mole, najmanje jednu godinu, osigurat će im time da ona bude sačuvana od svake teške nesreće koja bi im mogla prouzročiti da izgube koje od svojih pet osjetila, ma kako dugo živjeli, a i druge povlastice. Kada se utvrdi da se te povlastice ostvaruju bez ikakve iznimke, svi će bez sumnje htjeti osigurati ih i za sebe.

Papa Pijo IX. poznavao je te molitve s njihovim predgovorom. On ih je odobrio 31.V.1862. i priznao ih istinitima i korisnima za duše. Ta je odluka Pija IX. potvrđena time što su se ta obećanja ostvarila na svim osobama koje su molile te molitve, a i po mnogim vrhunaravnim činjenicama kojima je Gospodin htio pokazati da one doista dolaze od Njega.

I. MOLITVA: ISUSOVA MUKA NA MASLINSKOJ GORI I TRNOVA KRUNA
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse Kriste, vječna slasti za sve one koji Te ljube, radosti što nadilaziš svaku drugu radost i svaku želju, spasenje i ufanje svih grešnika! Ti si pokazao da nemaš većega zadovoljstva od toga da budeš među ljudima tako da si u punini vremena uzeo i ljudsku narav iz ljubavi prema njima. Sjeti se svih patnja što si ih pretrpio od časa svojega začeća, a osobito za svoje svete Muke kako je to bilo odlučeno i određeno po Božjem naumu u vječnosti.

Gospodine, sjeti se svoje posljednje Večere sa svojim učenicima kada si im oprao noge, dao im svoje sveto Tijelo i Predragocjenu Krv, prorekao im svoju skoru Muku, a uz to ih i blago tješio. Spomeni se žalosti i gorčine što si ih osjetio u svojoj duši, kako si to i sam posvjedočio kada si rekao: „Žalosna je moja duša do smrti.“ Isuse dragi, sjeti se strahovanja, tjeskoba i boli što si ih pretrpio u svojemu nježnom Tijelu prije svoje Muke na križu, kako si se oznojio krvavim znojem za svoje trokratne molitve, kako Te poljupcem izdao Tvoj učenik Juda i uhvatio Te Tvoj narod kojeg si Ti izabrao i uzvisio; kako su Te optužili lažni svjedoci i nepravedno sudila tri suca u cvijetu Tvoje mladosti, a u svečano vrijeme Pashe!

Mili Spasitelju, sjeti se kako si bio lišen svoje vlastite odjeće i za ruglo bio odjeven, najprije od Heroda kao luđak u bijelu haljinu, a zatim od vojnika, na pogrdu, i u crvenu haljinu; kako su Ti smrdljivom krpom pokrili oči i Tvoje Sveto Lice; kako su Te ćuškali, krunili Ti glavu trnovom krunom; stavili Ti u ruku trsku i njome Te tukli po glavi; kako su Te privezali uza stup i rastrgali Te udarcima bičeva i još Te obasuli pogrdama i uvredama! Presveti Otkupitelju, po zaslugama svih svojih patnji i boli što si ih pretrpio prije svoje Muke na križu, podijeli mi prije moje smrti milost da se savršeno pokajem, da se iskreno i potpuno ispovjedim, da učinim dostojnu zadovoljštinu i da zadobijem oproštenje svih svojih grijeha! Amen.

II. MOLITVA: POGRĐIVANJE ISUSA
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, savršena slobodo anđela, rajska naslado, sjeti se strašne žalosti što si je pretrpio kad su Te okružili Tvoji neprijatelji kao bijesni lavovi i vrijeđali Te nebrojenim uvredama, pljuvali Ti u sveto Lice, ćuškali ga i natjecali se tko će Tebe više mučiti drugim nečuvenim zlostavljanjima. Spasitelju moj, po zaslugama tih svojih boli, pogrda i uvreda molim Te da me oslobodiš od svih mojih neprijatelja, vidljivih i nevidljivih, i da mi dadeš milost da pod Tvojom zaštitom dođem do savršene punine vječnoga spasenja! Amen.

III. MOLITVA: ISUSOVO RAZAPINJANJE NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, neizmjerni i neograničeni Stvoritelju neba i zemlje, koji sve obuhvaćaš i sve držiš u svojoj vlasti, sjeti se pregorke boli što si je pretrpio kad su Ti Židovi uz križ privezali Tvoje svete, nježne ruke i noge i probili ih debelim, tupim čavlima; a kada ih nije zadovoljio Tvoj položaj, da uzmognu ugoditi svojem bjesnilu, raširili su Tvoje Rane, zadavali Ti bol na bol, istegnuli Te na križu zlobnom okrutnošću, vukli Te na sve strane i iščašili Tvoje udove! Ljubljeni Otkupitelju, usrdno Te molim da mi po zaslugama tih svojih presvetih boli na križu, punih ljubavi za nas, uliješ strah i ljubav prema sebi! Amen.

IV. MOLITVA: ISUSOVA MOLITVA ZA SVOJE MUČITELJE
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, nebeski liječniče, na križ podignut da svojim ranama izliječiš naše rane, sjeti se boli i ozljeda što si ih pretrpio na svim svojim udovima od kojih ni jedno nije ostalo na svojemu mjestu tako da nije bilo boli slične Tvojoj boli! Od pete do vrha glave ni jedan dio Tvojega Tijela nije bio bez muka. Ali uza sve to trpljenje Ti nisi propustio moliti svojega Oca za svoje neprijatelje: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!“ Po tom svojem velikom milosrđu i po zaslugama tih svojih boli daj nam milost da spomen na Tvoju pregorku Muku probudi u nama savršeno pokajanje da zadobijemo oproštenje svih svojih grijeha! Amen.

V. MOLITVA: ISUSOVO MILOSRĐE ZA RASKAJANE GREŠNIKE
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, ogledalo vječnoga sjaja, sjeti se kako si u svjetlu svojega Božanstva promatrao predodređenje onih što će se spasiti po zaslugama Tvoje svete Muke, ali si istodobno oćutio i žalost i gorko žalio propast i očaj velikoga mnoštva onih nesretnih grešnika što će biti osuđeni zbog svojih grijeha! Po tomu bezdanu svoje sućuti i milosrđa, a osobito po dobroti što si je pokazao prema raskajanom razbojniku kada si mu rekao: „Još danas ćeš biti sa mnom u raju“, molim Te, blagi Isuse, smiluj se i meni u času moje smrti! Amen.

VI. MOLITVA: ISUSOVA OPORUKA NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, preljubazni i živo žuđeni Kralju, sjeti se boli što si je pretrpio kada su Te svukli do gola, kao bijednika, pribili Te i uzdigli na Križ! Svi su Te Tvoji rođaci i prijatelji ostavili na križu, osim Tvoje ljubljene Majke koja je vjerno ostajala uz Tebe u Tvojoj smrtnoj borbi. Nju si predao svome vjernom učeniku rekavši svojoj presvetoj Majci Mariji: „Ženo, evo Ti sina!“, a svetom Ivanu: „Evo ti Majke!“ Spasitelju dobri, molim Te da se po maču boli što je tada probo dušu Tvoje presvete, prežalosne Majke smiluješ meni u svim mojim žalostima i nevoljama, tjelesnim i duševnim, i da budeš uza me u svim kušnjama, a osobito u času moje smrti! Amen.

VII. MOLITVA: ISUSOVA ŽEĐ
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, neiscrpivi izvore milosrđa, s dubokim osjećajem ljubavi rekao si na križu: „Žedan sam!“ To je bila Tvoja žeđ za spasenjem ljudskoga roda. Premili Spasitelju, raspali naša srca željom da težimo za savršenstvom u svim svojim djelima! Potpuno ugasi u nama tjelesnu požudu i žar svjetovnih želja! Amen.

VIII. MOLITVA: ISUSOV NAPITAK NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, slasti srdaca i naslado duhova, po gorčini žuči i octa što si ih kušao na Križu iz ljubavi prema nama, daj nama milost da dostojno primamo Tvoje Presveto Tijelo i Tvoju Predragocjenu Krv za života i u času svoje smrti da budu lijek i utjeha našim dušama! Amen.

IX. MOLITVA: ISUSOV TJESKOBNI VAPAJ NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, svemogući Kralju, najviša duhovna radosti, sjeti se boli što si je pretrpio kada si uronjen u gorčinu bliske smrti, napadan i vrijeđan od Židova, glasno zavapio da si ostavljen od svojega Oca pa si mu se potužio: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ Spasitelju moj, usrdno Te molim da me po zaslugama te svoje smrtne tjeskobe ne ostaviš u gorkim bolima moje smrti! Amen.

X. MOLITVA: ISUSOVE VELIKE RANE NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, početniče i posljednji cilju svih stvari, životvorna silo, sjeti se kako si uronio u bezdan boli od pete do glave te po zaslugama svojih velikih rana nauči me da s iskrenom ljubavlju vršim Tvoje zapovijedi kojih je put širok i lagan onima koji Te ljube! Amen.

XI. MOLITVA: ISUSOVE DUBOKE RANE NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, duboki bezdane milosrđa, molim Te po zaslugama Tvojih rana, što su prodrle do srži Tvojih kostiju i Tvoje utrobe, izvuci iz grijeha mene bijednika svega ogrezla u opačinama i sakrij me pred svojim rasrđenim licem u svoje rane dok ne mine Tvoja srdžba i pravedna zlovolja! Amen.

XII. MOLITVA: ISUSOVE KRVAVE RANE NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, ogledalo istine, pečate jedinstva, svezo ljubavi, sjeti se mnogih rana kojima si bio izranjen od glave do pete, sav rastrgan i crven od prolivene Predragocjene Krvi. O velike boli što si je pretrpio iz ljubavi prema nama na svomu čitavom nevinom Tijelu! Blagi Isuse, što si za nas još mogao učiniti, a da toga nisi već i učinio? Spasitelju predragi, usrdno Te molim utisni svojom Predragocjenom Krvlju sve svoje rane u moje srce da u njima neprestano čitam Tvoje boli i Tvoju ljubav! Daj da se vjerno spominjem Tvoje Muke i da se tako u mojoj duši obnavlja plod Tvojih patnja i da se svakog dana sve više umnoži moja ljubav prema Tebi, sve dok ne stignem k Tebi, dobri Spasitelju, koji si riznica svih dobara i radosti za koje Te molim da mi ih dadeš u vječnom životu! Amen.

XIII. MOLITVA: ISUSOVA SMRTNA TJESKOBA NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, jaki lave, besmrtni i nepobjedivi Kralju, sjeti se boli što si je pretrpio dok su se sve Tvoje sile i Srca i Tijela potpuno iscrpile pa si onda priklonio glavu i rekao: „Svršeno je!“ Po zaslugama te Tvoje tjeskobe i boli, molim Te, Gospodine Isuse, smiluj mi se u posljednjem času moga života kada moja duša bude u tjeskobi i duh moj uznemiren! Amen.

XIV. MOLITVA: ISUSOVA SMRT NA KRIŽU
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, jedinorođeni Sine Očev, odsjeve i sliko njegove biti, sjeti se kako si se ukratko i ponizno preporučio svome Ocu kada si mu rekao: „Oče moj, u Tvoje ruke predajem duh svoj!“ Tijelo Ti je bilo ranama rastrgano, Srce slomljeno i Ti si izdahnuo pun milosrđa za nas, samo da nas otkupiš. Kralju svetaca po zaslugama Tvoje predragocjene smrti ojačaj me i pomozi mi da se oduprem zlom duhu tijela i krvi da umrem svijetu i živim samo Tebi. Molim Te, primi u času smrti moju hodočasničku i prognanu dušu koja se vraća k Tebi! Amen.

XV. MOLITVA: ISUSOVO POSLJEDNJE SVEPROLIĆE KRVI
Oče naš …; Zdravo Marijo …

Isuse, pravi plodni trse, sjeti se kako si obilno i velikodušno prolio svu svoju Krv iz svoga svetoga Tijela kao grožđe pod tijeskom! Od udarca vojnikova koplja potekla je iz Tvojega probodenog Srca Krv i Voda tako da u njemu nije ostala ni jedna jedina kap. Bio si uzdignut na križu kao kitica mirte. Nježno Ti je Tijelo uvenulo, sokovi su Tvoje utrobe presahnuli, srž se Tvojih kostiju osušila. Po zaslugama te Tvoje gorke muke i po Tvojoj prolivenoj Predragocjenoj Krvi molim Te, dobri Isuse, primi moju dušu kada budem u svojoj smrtnoj borbi! Amen.

ZAKLJUČNA MOLITVA: Moj blagi i vjerni Isuse, raspeti Otkupitelju, rani moje srce da mi pokajničke suze boli i ljubavi budu hranom dan i noć! Svega me obrati k Sebi da Ti moje srce bude vječitim stanom, da Ti se moje vladanje svidi i da Ti kraj mojega života toliko omili da me poslije moje smrti primiš u nebo da Te zauvijek slavim sa svim svetima! Amen.

Pomolimo se. Gospodine Bože, koji si blaženoj Brigiti objavio po svom Sinu nebeske tajne, daj nama, svojim slugama, po njezinu pobožnom zagovoru, da se veselo radujemo pri objavi Tvoje vječne slave! Po istom Kristu Gospodinu našemu! Amen.

Sveta Brigito, moli za nas! Zdravo Marijo …

XVI. KARIZMATSKE MOLITVE

MOLITVA SPASENJA
Gospodine Isuse, dođi u moje srce, želim da budeš gospodar moga života da mogu tako biti dijete svjetla i poznati Te kao svog osobnog Spasitelja jer znam i vjerujem da si umro na križu za moje grijehe. Ustao si opet od mrtvih treći dan i doći ćeš ponovno u slavi. Vjerujem u Tvoje oproštenje i želim da mi pomogneš da odbijem bilo koje napasti koje bi me odvajale od Tvoje vječne ljubavi.

(o. James Manjackal)

MOLI GOSPODINA DA TE ISPUNI DUHOM
Oče nebeski, hvala Ti za Tvoju beskraju ljubav u kojoj si predao svoga Sina da umre na križu za mene grešnika. Isuse, moj Spasitelju, hvala Ti što si uzeo moje grijehe i prokletstva i ponio ih na svom tijelu na križ. Hvala Ti što mi daješ Duha Svetoga. Duše Sveti, zahvaljujem Ti što me činiš djetetom Boga Oca i bratom Isusa Krista. Gospodine, Duše Sveti, žao mi je zbog svih mojih grijeha koje sam počinio opirući se Tvojoj snazi i djelovanju. Oprosti mi sve. Prihvaćam Isusa kao jedinog gospodara svoga života. Bože, Duše Sveti, Ti ljubavi Oca i Sina, da bih sasvim pripadao Tebi, posvećujem Ti sada svoje tijelo i dušu, svoj um i cijelo biće, misli i želje, riječi i djela, radosti i tuge, svoj život i smrt. Ti budi gospodar moga života. Duše ljubavi, ispuni me, posveti me, osnaži me, vodi me.

MOLITVA ZA FIZIČKO OZDRAVLJENJE
Gospodine Isuse, klanjam Ti se i zahvaljujem, po vjeri koju si mi dao na krštenju. Ti si Sin Božji koji je postao čovjekom. Ti si Mesija, Spasitelj. U ovom trenutku želim Ti reći kao Petar: ‘Nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti!’ Prihvaćam Te, Gospodine Isuse, u svojemu srcu i u svojemu životu; želim da budeš moj potpuni Gospodar! Oprosti moje grijehe, kao što si oprostio grijehe onome uzetome u Evanđelju.

Očisti me svojom božanskom Krvlju! Pred Tvoje noge stavljam svoje trpljenje i svoju bolest. Ozdravi me, Gospodine, po moći svojih proslavljenih Rana, po svojemu Križu, po svojoj Predragocjenoj Krvi!

Ti si Dobri Pastir, a ja sam jedna od ovaca iz Tvojega stada: imaj smilovanja prema meni! Ti si Isus koji je rekao: Molite i dat će vam se. Gospodine, galilejski je narod dolazio i stavljao svoje bolesnike pred Tvoje noge i Ti si ih ozdravljao. Ti si uvijek isti. Ti imaš uvijek istu snagu. Vjerujem da me možeš ozdraviti jer imaš istu onu sućut koju si osjećao prema bolesnicima koje si susretao, jer Ti si Uskrsnuće i Život.

Hvala Ti, Isuse, za ono što ćeš učiniti. Prihvaćam plan Tvoje ljubavi za mene. Vjerujem da ćeš mi objaviti svoju slavu. I još prije negoli znam kako ćeš mi pomoći, zahvaljujem Ti i hvalim Te. Amen.

MOLITVA ZA NUTARNJE OZDRAVLJENJE
Gospodine Isuse, Ti si došao da ozdraviš ranjena i tjeskobna srca. Molim Te da ozdraviš traume koje izazivaju nemire u mojemu srcu! Molim Te, na poseban način, da ozdraviš ono što je uzrok grijehu! Molim Te da uđeš u moj život i ozdraviš me od duševnih trauma koje su me snašle u djetinjoj dobi i od onih rana što su mi izazvale Te traume tijekom cijeloga života! Gospodine Isuse, Tebi su poznati moji problemi. Sve ih stavljam u Tvoje Srce Dobroga Pastira. Molim Te, u snazi one velike Rane otvorene na Tvome Srcu da ozdraviš male rane na mome srcu! Ozdravi rane u mome sjećanju, da ništa od onoga što mi se dogodilo ne bude izvorom boli, tjeskobe i zabrinutosti!

Ozdravi, Gospodine, sve one rane koje su u mome životu prouzročile korijene grijeha! Hoću oprostiti svima onima koji su me uvrijedili. Pogledaj na one nutarnje rane zbog kojih nisam sposoban oprostiti. Ti, koji si došao izliječiti srca slomljena, ozdravi moje srce! Ozdravi, Gospodine, one moje intimne rane koje su uzrok tjelesnim bolestima!

Darujem Ti svoje srce; primi ga, Gospodine, očisti ga i daj mi osjećaje Tvoga Božanskoga Srca! Pomozi mi da budem ponizan i blag! Udijeli mi, Gospodine, ozdravljenje od boli koja me pritišće zbog smrti dragih osoba! Daj da mogu ponovno zadobiti mir i radost zbog sigurnosti da si Ti Uskrsnuće i Život! Učini me vjerodostojnim svjedokom Tvoga Uskrsnuća, Tvoje pobjede nad grijehom i smrću, Tvoje prisutnosti kao živoga među nama! Amen.

XVII. POMIRENJE S BOGOM – SVETA ISPOVIJED

Po  milosti koju smo primili na krštenju, postali smo djeca Božja, Kristova braća i sestre te članovi Crkve i pozvani smo živjeti prema načelima i savjetima koje čitamo u svetom Evanđelju. Ako smo djeca Božja, onda nam pripada sve ono što je vlasništvo našega Oca nebeskoga, a to je: mir, radost, sreća, zadovoljstvo, blagoslov… No, na žalost, događa se protivno: svojim slobodnim odlukama ne opredjeljujemo se za ono što nam Bog, kao dobri Otac, savjetuje, već se opredjeljujemo za sebičnost, nepoštenje, mržnju … i na takav način se udaljujemo od Boga. Taj naš slobodni odlazak i opredjeljenje protiv Boga nazivamo grijeh. Grijeh činimo, tj. od Boga odlazimo, ne samo kad činimo zlo, već i onda kad ne činimo dobro koje bismo mogli i trebali činiti.

Grijeh nam razara dušu, duh i tijelo. Naš tjelesni život razara zato jer u grijehu je nemoguće biti radostan niti sretan, jer čovjek u svojoj dubini osjeća glas savjesti koja ga opominje da ne čini dobro. Često je upravo grijeh (npr. nepraštanje) uzrok i fizičkih bolesti. Nadalje, uništava naš duhovni život, naš duh i vječno spasenje, a to bi nam ipak trebao biti prvi i najvažniji kriterij za prosuđivanje životnih slobodnih odluka i postupaka.

Ne zaboravimo da se ovdje pridodaje još jedna stvarnost koju u današnjem ‘modernom svijetu’ gotovo niječemo, a to je osoba đavla, napasnika, lašca i oca laži od početka, koji kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Ne zaboravimo da je on onaj koji se prvi od svih stvorenja odmetnuo i odijelio od Boga svojom slobodnom odlukom, govoreći: Ne, neću Ti služiti. On ima za cilj samo jedno jedino: čim više drugih stvorenja udaljiti od Boga, odnosno uvući ih u pakao.

Ali svaki čovjek može se svojom slobodnom odlukom odrediti protiv zla i protiv grijeha ma kako duboko u njega pao, odnosno može se vratiti natrag k Bogu neovisno o tome kako je daleko od njega po grijesima otišao. To može svatko učiniti zato jer Bog, dobri Otac, ljubi neizmjernom, bezuvjetnom i beskrajnom ljubavlju svako stvorenje koje je stvorio. Zato prekinimo tu odvojenost od Boga i pustimo da On uđe u naša srca i da nam daruje sve one divne stvari koje nam je u Bibliji zapisao i obećao da će nam dati.

Taj povratak k Ocu možemo učiniti po zaslugama Isusa Krista koji nam je na križu pokazao i dokazao kolika je Božja ljubav prema nama. On, Isus, predao je svojim apostolima sakramenat svete ispovijedi govoreći im: „Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.“ (Lk 17,18). Apostoli su po sakramentu svećeničkog reda ovu „ovlast“ prenijeli na sve svećenike do danas, te svaki vjernik može uvijek i uvijek ponovno učiniti korak nazad glede zla, odnosno korak naprijed k Bogu, dobrom Ocu, temeljitom životnom ispovjedi.

Zato je ispovijed dolazak k Isusu s molbom da nas izliječi i da nam oprosti, da tako s njim možemo, djelovati u našim životima i da nas On ozdravi duhovno i tjelesno. Ujedno je ispovijed pomirenje sa zajednicom vjernika, s braćom i sestrama koje sam indirektno povrijedio/-la utječući na njih negativno lošim primjerom.

Ovo je samo podsjetnik da poznamo što je sve grijeh, čime i kako griješimo. Dakle, ako smo odlučili pokajati se, popraviti zlo i nepravdu koja je grijehom učinjena, skrušeno zamolimo Gospodina da nam oprosti. Uzmimo olovku i papir i po osobnom sjećanju napišimo svaki i najmanji grijeh koji smo počinili, a zatim prođimo ovim pitanjima.

Da se lakše odlučimo i pokajemo, dobro je prisjetiti se na tri križa:

Pomislimo najprije na križ na kojem je naš Gospodin satima prikovan visio da nam pokaže koliko nas Bog ljubi. Taj križ obično imamo u našim domovima na zidovima. Zagledajmo se dobro u njega i pitajmo se: Kako sam Ti ja, Isuse, za tu ljubav uzvraćao i koliko sam se puta od Tebe udaljio i vrijeđao Te?

Zatim pomislimo na drveni križ na našem vlastitom grobu, na kojem će stajati napisano moje ime i prezime, a ispod kojeg će biti naše istrunulo ovozemaljsko tijelo. Predstavimo si taj križ u mašti i zapitajmo se: A besmrtna moja duša, gdje li će biti? Da li u nebu ili u čistilištu, ili možda u paklu, gdje bol ne prestaje niti se vatra gasi, gdje „će biti plač i škrgut zubi.“ (Mt 24,51)

I na koncu pomislimo na križ koji će se pojaviti na nebu kad se Sin Božji pojavi u sjaju slave da sudi žive i mrtve. I ja ću se tada pojaviti pred njim u svom uskrslom tijelu. Tada ću vidjeti svoj život kao kratki igrani film. Hoću li tada proplakati od očaja i užasa čekajući konačnu osudu za drugu smrt u vječnom paklu ili ću pak proplakati od radosti jer ulazim u svom uskrsnulom tijelu u vječnu sreću i ljubav s Bogom i ljudima koje sam volio na zemlji?

Brate, sestro, Isus nas s ljubavlju i strpljivo čeka. On ti je tako blizu ako ga prizoveš ili ti je daleko ako ti tako želiš. Ako ga pustiš u svoje srce, dat će ti nadnaravnu snagu da se odupreš grijehu i napastima. Ponizno priznaj svoje grijehe, prihvati Isusa Krista kao svog spasitelja, dopusti mu da očisti i učini od tebe novog čovjeka.

Obavezno prije ispovijedi moramo oprostiti svima koji su nam učinili bilo kakvo zlo, nepravdu ili pak ukradene stvari vratiti (ako  je to izvedivo).

Ispovijed ne vrijedi ako namjerno zatajite teški grijeh. Tada je to svetogrđe, tj. namjerno vrijeđanje i obezvređivanje svetinja!

Da bismo dobro obavili svetu ispovijed, potrebno je:

 • Temeljito ispitati svoju savjest
 • pokajati se za sve svoje grijehe
 • čvrsto odlučiti ne griješiti više, čuvati se grješne prigode i popraviti štetu učinjenu svojim grijesima
 • grijehe sve iskreno ispovijedati
 • izvršiti zadanu pokoru.

Ne zaboravimo na početku niti na grijeh protiv Duha Svetoga: „No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga“ (Mk 3,29). Božje milosrđe ne pozna granica, ali tko namjerno odbaci prihvatiti Božju ljubav pokajanjem, odbacuje oproštenje vlastitih grijeha i spasenje što ga Duh Sveti nudi. Takvo otvrdnuće može dovesti do konačnog nepokajanja i vječne propasti. (KKC 1864)

Zato izmolimo početnu molitvu i ispitajmo svoju savjest: Dođi, Duše Sveti, napuni mi dušu svojom milošću i užeži u meni oganj svoje ljubavi da se uzmognem od srca pokajati za svoje grijehe i iskreno ih uvidjeti, prepoznati i ispovijediti, te zadobiti oproštenje. Amen.

Izbor: www.rastimougospodinu.com

 

ISPIT SAVJESTI PREMA DESET ZAPOVIJEDI BOŽJIH

 1. Ja sam gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene !

Idolopoklonstvo je štovanje lažnih bogova i idola. odnosno, davanje nečemu ili nekomu drugome osim Bogu najvažnije mjesto u svojem životu. To može biti neka osoba, stvar, novac, karijera, slava, sport, televizor, auto, hobi …, drugim riječima sve ono na što trošiš puno vremena, a Bog od kojeg ti dolazi život ostao je po strani. Za njega nemaš vremena.

Svakodnevne su osnovne molitve: ujutro i navečer. Nisi li možda neko vrijeme zanemario molitvu; jesi li rastreseno molio? Jesi li govorio protiv Boga ili ga mrzio, prezirao Božju ljubav, grdio Crkvu, Papu, osuđivao svećenika i duše posvećene Bogu, nevjerovao u Boga, osuđivao druge vjere, izrugivao  se nekome zbog njegove vjere, sumnjao u Boga?

Gatanje: čitanje budućnosti iz karata, dlana, šalice kave; razna praznovjerja – nošenje potkove za sreću, djeteline s četiri lista, također su grijeh.

Ovdje se ubrajaju još i: bioenergija, reiki, joga, spiritizam – zazivanje duhova, čitanje horoskopa, slušanje negativne glazbe s negativnim i nemoralnim porukama; potpuno napuštanje kršćanske vjerske prakse, kršćanskog života, povezivanje s pokretima koji su nespojivi s katoličkom vjerom, čitanje knjiga koje nanose štetu vjeri ili moralu kršćanskog krijeposnog života, čitanje sanjarica …

 1. Ne izusti imena gospodina Boga svoga uzalud!

Jesi li lakoumno izgovarao sveta imena u srdžbi ili iz navike, kao poštapalicu? Jesi li psovao Boga, Isusa, Presvetu Djevicu, svece imenom? Psovao svetu misu, ispovijed, pričest ili Krv Kristovu? Jesi li obeščastio (oskvrnuo) svete stvari, slike, kipove pobožne ili druge predmete? Jesi li se bez potrebe zaklinjao imenom Božjim (možda i lažno)?

Jesi li se krivo zaklinjao? Jesi li prekršio zakletvu? Jesi li zavjet izvršio? Jesi li proklinjao imenom Božjim, podrugljivo govorio o Bogu (hula) i svetim stvarima (vicevi, pjesme), mrmljao na Boga kad ga možda nisi razumio u nekim događajima? Jesi li svetogrdno primio svetu potvrdu i ženidbu (u stanju grijeha, ili s nevjerom)?

 1. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji, nedjelje i blagdane!

Jesi li u nedjelju ili blagdanom vlastitom krivnjom propustio svetu misu ili zabranio, onemogućio kome ići na misu? Jesi li dolazio na svetu misu na vrijeme, na početak i ostao do blagoslova na završetku? Jesi li kod svete mise bio nepažljiv, nedolično se ponašao u crkvi – razgovarao i smijao se?

Jesi li druge u njihovoj pobožnosti smetao? U nedjelju ili blagdane radio teške poslove ili zapovijedao nekome raditi, grješno se zabavljao na te dane ili na proštenju?

Jesi li dao svoj doprinos za crkvene ustanove, za župnu crkvu, uzdržavanje svećenika? Nekada se za širenje svete vjere Kristove od sveg imanja davala desetina, a državi devetina od svih prihoda. Danas državi dajemo 25%, a zajednici Crkve?

Jesi li u određene dane održavao post i nemrs? (Vrijeme posta je korizmeno vrijeme i svaki petak u godini, kao spomen muke Gospodnje, a vrijeme posta i nemrsa su Veliki petak i Čista srijeda. Post nas obavezuje od navršene četrnaeste godine života, a nemrs od navršene osamnaeste godine, te traju do započete šezdesete godine života).

Jesi li u korizmi bio na javnim zabavama ili na plesovima, disku … i tako na određeni način pokazivao nehaj za sveto vrijeme pokore i priprave za Uskrs?

 1. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!

Djeca:  Grijeh je neposluh roditeljima i odgojiteljima, nepoštivanje starih osoba, teške uvrede roditeljima, nepoštovanje, ogovaranje, maltretiranje, preziranje, nezahvalnost, grubost. Grijeh je tući roditelje, vrijeđati ih, ne pomagati im u bijedi i neimaštini, proklinjati ih, ne moliti za njih, željeti im zlo ili smrt. Jesi li im prouzročio velike brige i zadao im velike boli, jesi li ih materijalno iskorištavao i nanio im velike dugove, jesi li im uskratio pomoć za dušu i tijelo, izazvao svađe u obitelji iz sebičnih razloga.

Roditelji: Jesi li u odgoju svoje djece bio bez ljubavi, ravnodušan, popustljiv, pretvrd, nepravedan prema njima, sebičan? Jesi li ih navodio na grijeh, odobravao i nekažnjavao grijeh? Jesi li se brinuo za njihov vjerski odgoj, krepost pohvalio, a zlo opominjao i korio? Jesi li se s njima zajedno molio? Jesi li napustio svoju obitelj? Jesi li dao loš primjer? Jesi li svojoj obitelji nanio nepotrebno trpljenje (nepotrebnim izdacima, pijanstvom, lošim društvom, itd.)?

Grijesi nad djecom i supružnikom: Jesi li proklinjao djecu, tukao ih, tukao suprugu (supruga), uskraćivao im najpotrebnije stvari? Jesi li brinuo za hranu i pristojnu odjeću, imao nadzor nad televizijskim programom, bio grub ili popustljiv odgoj (osakatio ili ubio),  škodio im zdravlju, zaveo na grijeh ili im se osvećivao, pretjerano ih kažnjavao, srdio ih, žalostio, grdio i mrzio. Grijeh je maltretiranje djece prije rođenja i majke koje ih nose, preklinjanje djece u utrobi majke želeći im zlo.

 1. Ne ubij! Ljubav prema bližnjem!

Jesi li drugima u nevolji pomagao ili si bio nemilosrdan, nepripravan da se pomiriš? Grijeh je poticanje na mržnju, nasilje i zločine, netolerantnost, izrugivanje i ponižavanje bližnjih, željeti drugima smrt ili razna zla – kao i samom sebi, željeti učiniti samoubojstvo, prevelika nerazborita smionost u vožnji – bilo autom, motorom, biciklom itd. Grijeh je kršenje propisa u vožnji, nepropisnom vožnjom kome ugroziti život, osakatiti, raniti ili svojom krivnjom ubiti, bezobzirno nepoštivati prometne znakove, semafore?

Jesi li uništio život nerođenog djeteta – abortus? (Činom abortusa isključeni su iz zajednice Crkve svi koji su abortus činili /žena, liječnik …, koji su na abortus nagovarali ili ga nisu sprječavali govoreći – ne tiče me se. To je tvoja stvar)

Grijeh je neumjerenost u jelu i piću: teško pijanstvo, izbjegavanje liječenja od alkohola, uzimanje droge i alkoholnog pića i pušenje, progon ukućana, grubost i tučnjava, nerazumno naprezanje bilo fizički bilo umno.

 1. i 9. Ne sagriješi bludno, ne poželi tuđeg ženidbenog druga:

Jesi li bio bestidan: imao besramne misli, želje, razgovori (dvoznačni vicevi, pjesme, šale, bludnički pogledi, seksualna nepotrebna i svojevoljna maštanja, filmovi, kazete, knjige, TV program, časopisi), odijevao se u bestidnoj modi? Grijeh je prodavanje tijela za novac, napastovanje i silovanje (koliko puta).

Protuprirodni su grijesi: homoseksualnost i grijesi s drugim osobama istog spola, nemoralne radnje, samozadovoljavanje sebe ili namjerno zadovoljavanje drugih ili bilo koji besramni grijeh. Jesi li učinio preljub, brakolomstvo i poželio tuđeg ženidbenog druga, živio u brakolomnim odnosima (koliko dugo), izvanbračnoj vezi? Možda živiš u braku bez sakramentalnog vjenčanja? Oni koji su rastavljeni i ponovno žive s nekim drugim ne mogu dobiti odrješenje od grijeha niti mogu pristupiti sakramentu svete pričesti.

Izbjegavanje rađanja: prekid odnosa, pilule, spirale (abortivno sredstvo), nedopušteni zahvati radi onesposobljavanja, podvezivanje jajnika, umjetna oplodnja, odbijanje bračne dužnosti također je grijeh.

Zaručnici: Grijeh je iskazivanje prekomjerne seksualne nježnosti, prijebračni odnosi, zajedničko stanovanje, zajednički život bez vjenčanja.

 1. i 10. Ne ukradi, ne poželi nikakve tuđe stvari!

Ukradeno vrati, štetu nadoknadi, grijeh ispovijedi, jer stara poslovica govori: oteto – prokleto. Jesi li krao, varao (kome, što, koliko, gdje i kako)? Grijeh je prijevara (veća ili manja), pronevjera, zloupotreba vlasti ili položaja, nanošenje štete bližnjemu, nepoštena kupovina. Jesi li ukradeno primio, kupio i dalje prodao, svojevoljno oštetio tuđu imovinu (u kojoj vrijednosti), drugima nanio štetu koja stalno raste, prijevarom, lošom robom, nevaljalim radom, nečasnim vođenjem poslova, nepravednom kamatom, nepravedno stečeno zadržao – ukradeno, posuđeno, nađeno? Dugove, račune nisi svjesno isplatio, sustezao plaću ili zatajio ili sebi zadržao? Obuzima li te požuda za novcem i ovozemaljskim stvarima? Jesi li svima nadoknadio svojevoljno štetu? Jesi li sagriješio rasipništvom i luksuzom zbog taštine, lakoumnim zaduženjem, opasnim igrama, možda se bavio kockanjem, kartanjem, igrom na sreću s mogućim velikim gubitkom?

Jesi li izrabljivao tuđu nevolju, bio lakom, škrt, poželio tuđe materijalne stvari? Varanje u mjeri na vagi, krivotvorenje, manjak marljivosti u radu, posao na brzu ruku i loše učinjen, nepravedno izostajanje s posla, lijenost na poslu, varanje također su grijeh.

 1. Ne reci lažna svjedočanstva: istina i čast!

Jesi li lagao iz lakoumnosti, hvalisavosti, kukavičluka, oholosti, prkosa, pohlepe za dobitkom, mržnje, lagao na veliku štetu drugih tj. naškodio lažima, pretvarao se riječima i djelima, bio licemjeran, nepotrebno otkrivao tuđe grijehe, klevetao?

Jesi li neosnovano sumnjao u bližnjeg, krivo sudio, izbrbljao tajnu koju si obećao da ćeš sačuvati ili je po samoj naravi stvari nisi smio iznijeti, izdao službenu tajnu?

Jesi li obećanje ispunio ili koga klevetao (izmislio o drugom neko zlo i još ga povećao svojim riječima)? Tuđe pogreške bez opravdanog razloga iznio (ogovarao) iz zlobe ili lakoumnosti?          

Jesi li prepričavao grijehe koje si čuo dok se netko glasno ispovijedao, na sudu krivo svjedočio, krivo se zaklinjao, bio neiskren i prijetvoran, ocrnjivao one koji imaju drukčije mišljenje – filozofsko ili koje drugo?

Jesi li se znao savladati ili si težio za užitkom, bio pohlepan i lakom, predao se mlakosti i ravnodušnosti prema dobru, pretjerano se ljutio, bio zavidan, tašt, uobražen, ohol, osvećivao se?

Ne smije se savjetovati na grijeh, zapovijedati grijeh, šutjeti na tuđi grijeh, privoljeti na tuđi grijeh, nagovarati na grijeh, hvaliti tuđi grijeh, pomagati tuđi grijeh, braniti tuđi grijeh, posebno u odnosu roditelja prema djeci.

Grijeh su lijenost, mlitavost, pospanost, ponos, sebeljublje, isticanje, častohleplje, hvalisanje, preziranje, ismijavanje drugih, samohvala, zavist, tvrdoglavost, nestrpljivost. Jesi li skrivio čije suze i nesreću?

 

SLAVLJE SAKRAMENTA ISPOVIJEDI

MOLITVA PRIJE ISPOVIJEDI
Propeti moj Spasitelju! Evo pred Tobom i pred Tvojim namjesnikom iznosim sve svoje grijehe. Priznajem da ne zaslužujem oproštenja jer sam Te mnogo i često vrijeđao. Ali Te molim, sjeti se svoje muke i neizmjernih zasluga svoga križa pa mi se smiluj i oprosti. Vrlo mi je žao što sam griješeći uvrijedio tvoju neizmjernu dobrotu. Odlučujem, uz pomoć Tvoje milosti, da Te više neću nikakvim hotimičnim grijehom uvrijediti. Presveta Djevice Marijo, majko milosrđa, isprosi mi od Isusa milosrđe i oproštenje. Bože, milostiv budi meni grešniku!

Gospodine, nemoj nam vratiti prema grijesima našim, koje počinismo, niti prema nepravdama našim. Amen.

U ISPOVJEDAONICI
Po ulasku u ispovjedaonicu, ispovjednik vas pozdravi. Tada napravite znak križa. Ispovjednik će vas pozvati da imate povjerenje u Boga, a ponekad će on to učiniti čitanjem odlomka Sv. Pisma.

Tada vi ispovjedite svoje grijehe. Ako imate na duši teški grijeh, morate o njemu govoriti detaljnije. Ako nisu u pitanju teški grijesi, onda umjesto pustog nabrajanja, pokušajte samo vidjeti štetnost grijeha u vašem životu.

Kada ste završili s ispovijedi, poslušajte savjet koji će vam ispovjednik dati. Osjećajte se slobodno pitati što god vas zanima. Ne zaboravite pokoru koju vam ispovjednik da. Kad vas ispovjednik pita da izmolite čin kajanja, možete to učiniti svojim riječima ili uobičajenom formom: „Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga, najveće i najmilije dobro. Čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti. Amen.“

Nakon odrješenja, svećenik kaže: Hvalite Gospodina jer je dobar.

Vi odgovorite: Vječna je ljubav njegova.
Svećenik će vas pozdraviti: Gospodin ti je oprostio grijehe. Idi u miru!
Vi zahvalite: Bogu hvala!

Nakon izlaska iz ispovjedaonice pođite zahvaliti, Bogu, za ljubav i dobrotu koju je, kao nebeski Otac, iskazao vama, svome djetetu, te izmolite određenu vam pokoru.

MOLITVA POSLIJE ISPOVIJEDI
Milosrdni moj Spasitelju, od sveg Ti srca zahvaljujem što si mi grijehe oprostio i opet me primio u broj svojih odabranika. Udijeli mi, molim Te, milost da do kraja svoga života ustrajem u dobrim odlukama i da se više nikada na grijeh ne povratim. Da Ti se pokažem zahvalnim i dadem neku zadovoljštinu za svoje nevjernosti, predajem Ti svoje srce i potpuno se Tebi posvećujem. S pomoću Tvojom obećajem da više neću griješiti.

O Marijo, predobra moja Majko, štiti me i pomozi da sve do smrti Bogu vjerno služim. Amen.

XVIII. ZNAKOVI NAŠI SVAGDANJI NA PUTU KRIŽA

(Razmatranje križnog puta uz pojedine slike iz ljudske stvarnosti, autor vlč. Matej Glavica)

Uvodna molitva
Gospodine, često sam Ti obećao potpuno Ti se predati. Još češće obećao sam Ti biti vjeran. A, onda, kad si baš to od mene i očekivao – odustao sam, sklonio se i rekao da Te ne poznam. Da, takav sam čovjek. Oprosti. No, ipak slijedim Te danas – Tebe čovjeka i Boga, dok nosiš križ, pod njim padaš, dok srećeš majku, primaš Šimunovu pomoć i Veronikinim rupcem brišeš lice, dok imaš hrabrosti i nakon drugog pada podići se, čak i utješiti rasplakane žene, pa ponovno ustati, dok Ti razgolićuju tijelo i pribijaju ruke, dok prolaziš kroz iskustvo smrti i na koncu spoznajem: doista, Sin si Božji. Nadajući se u Uskrs, evo Gospodine odmah krećem za Tobom.   

 1. Čovjek

Uzevši lik čovjeka, postavši ljudima sličan, želiš, Gospodine, biti blizak onima radi kojih si došao, čovjeku donijeti i pokazati mu što je ljubav. Ljubav koja se bez ustručavanja daje. Bolest, patnja, teškoće ljudskog bića bliske su Ti na ovom putu, Tvom putu križa. Ti Gospodine budi čovjeku u problemima utjeha, u radosti njegov izvor i cilj, a u nadi za vječnost – nagrada. Prva postaja poziva nas na ustrajnost do kraja.

Gospodin, koji je utjelovivši se postao čovjekom, neka nam u tome i pomogne.

 1. Križ

Stvarnost ljudskog života neminovno nameće otajstvo križa kao činjenicu skritu pod tolikim teškoćama i životnim problemima. Gospodine, tek što su Te osudili na smrt, navališe Ti križ da bi Te raspećem još više osramotili. Ta sramota više je i od boli što je nosi sama smrt. Otajstvo Tvoga križa uči nas strpljivosti u prihvaćanju svakodnevnih problema.

Gospodin, koji pokoravajući se ljudskim zakonima vrši volju Božju, neka nam bude učitelj u podnošenju teškoća.

 1. Pad

Puka svakodnevica prisili nas ponekad da padnemo. A u odnosu s drugima često se srozamo u očima drugih ljudi. Kriste, Tvoj pad i brzo ustajanje uči nas hrabrosti opraštanja u našim međuljudskim odnosima. Tvoj pad opominje nas da nitko ne bi trebao pasti u očima drugih, pasti u svojim djelima. No, Ti nam i u takvim prilikama nudiš mogućnost ustajanja. Svakodnevno nas učiš da je moguće ustati i iz životnih neprilika u bolji – vječni život.

Gospodin, koji je u ljudskoj slabosti pao na zemlju, neka nam pomogne ustati iz loših ljudskih odnosa.

 1. Majka

Susret s Majkom oplemenjuje sve naše majke u poteškoćama odgoja. Marijino iskustvo boli koje je ponijela s ovog susreta, potiče nas, Gospodine, na iskrenije poštovanje i ljubav prema majkama – nositeljicama života. Mač boli probada beskrajnu veličinu majčina srca. Proročanstvo se ispunilo. Proročanstvo koje nas opominje da majke trpe radi djece. Ti nas, Gospodine, trajno potiči da što manje nanosimo boli svim onim ljudima koji su nam osigurali život i dobar životni standard te dali da budemo ovo što jesmo.

Gospodin, koji je cijenio Marijino majčinstvo, neka majkama – nositeljicama života, bude trajna nagrada.

 1. Nemoć

Ljudska nemoć rezimirala bi možda novim padom zbog osjećajnog susreta s majkom da u pomoć nije pritekao Šimun. Gospodine, prihvaćaš Šimunovu pomoć i tim činom oplemenjuješ sve koji olakšavaju drugima trenutke bolesti, nemoći i samoće. Tvoja nemoć osvjetljava nam naše ljudske nemoći, kazuje kako takvo stanje ne može imati zadnju riječ. Šimunov čin ohrabruje sve ljude. Čin ljubavi prema Tebi trajno nas nadahnjuje u našim nastojanjima iskazivanja ljubavi.

Gospodin, koji prihvaća ljudsku pomoć u nemoći, neka nas trajno podiže u našim nemoćima.

 1. Lice

Ljepota ljudskog lica Božji je dar svakom ljudskom biću. No, i taj dar naša ljudska slabost spremna je nagrditi ili uništiti sebi ili drugome. Ne treba nam puno da lošim riječima pljunemo nekome u lice. Gospodine, ovaj trenutak razmatranja zaustavlja nam pogled na Tvome licu. Zločinačko srce nanijelo mu je ljagu u koju Veronika nije mogla slobodno i mirno gledati. Rubac s Tvojim likom slika nam je ljubavi u kojem promatramo ljepotu lica Tvoga i lica brata čovjeka.

Gospodin, kome na putu križa lice nagrdiše, neka nam pomogne navješćivati ovom svijetu ime Božje i otkrivati ljepotu lica čovjekova.

 1. Hrabrost

Pojam hrabrosti vežemo uz Tvoj drugi pad, Gospodine. Čovjeku – vjerniku Tvoja hrabrost kojom ustaješ ohrabrenje je u životnim padovima. Hrabrosti da slobodno priznamo sve svoje padove, pogreške i slabosti naučio nas je Tvoj drugi pad. Pouči nas ustrajnosti ustajanja iz pada u grijeh i pomozi nam u slabostima da uopće ne upadamo u prilike koje nas udaljuju od Tebe. A Tvoja milosrdna ljubav neka nam uvijek bude prilika hrabrog ustajanja.

Gospodin, koji je ponovno pao na putu našega spasenja, neka nas pouči ustrajnosti obraćenja.

 1. Žena

Gesta suosjećanja jeruzalemskih žena svjedoči o osjetljivosti koju samo žena može pokazati za patnju i bol bližnjega. Ta je gesta uvelike bila prisutna u trenutcima Tvoje muke. Žene su se našle na putu križa i suosjećale s Tvojom majkom želeći ublažiti Tvoju bol. Tvoja ljubav, dajući ženi stvarateljsku mogućnost rađanja novog bića u suradnji s mužem, uzdiže ženino dostojanstvo, koje istini za volju mi ljudi često nepravedno pogazimo. Nauči i nas, Gospodine, pokazivati iskrenu ljubav i poštovanje prema ženama i majkama.

Gospodin, koji blagoslivlje žene koje suosjećaju u njegovoj boli, neka i po nama trajno uzdiže njihovo dostojanstvo.

 1. Ustajanje

Treći pad u sebi krije krajnji cilj svakog pada, a to je: ustati. Ovaj nas pad, Gospodine, ne iznenađuje. Jasna nam je Tvoja bol koju sve do sada u sebi nosiš, ali iznenađuje nas Tvoja spremnost ustati i nakon ovog najtežeg pada. Konac ovozemnog života i sramotna smrt na križu sve je bliža i potrebno je podnijeti još koji korak i obilje uvreda da se prinese prinos Ocu. Pouči nas ovim padom, Gospodine, da je moguće ustati i iz teškog grijeha i uskrsnuti nad sve padove u koje slabi padamo.

Gospodin, koji pridiže klonule, neka i nas ohrabri da je uvijek nakon pada moguće ustati.

 1. Tijelo

Ova nas je postaja, Gospodine, uspela na Golgotu. Još jednom bacaš pogled na kraj za čiju si sudbinu i suzu ispustio, a sada i krv prolijevaš, njima za svjedočanstvo. Razmatramo ovog trenutka o ljudskom tijelu. Tijelo nas podsjeća na otajstvo Tvog utjelovljenja. Ti, Gospodine, uzimaš ovu našu tjelesnost i posvećuješ je. Učini nas  blagoslovom za braću koju susrećemo i obdari nas poštovanjem prema tijelu svakog čovjeka. Daj da u njima prepoznajemo Tvoju sliku.

Gospodin, koji utjelovljenjem uzima naše ljudsko tijelo, neka nas po otkupljenju pridruži slavi neba.

 1. Ruke

Promatramo, Gospodine, mržnju koja doseže svoj vrhunac. Križ koji si nosio jeruzalemskim ulicama uz pogrde postaje sredstvo na koje Te razapinju. Ruke, stvorene za kreativan rad, razapinju ne znajući da tako grle i pozivaju svakoga tko iskreno zamoli: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u Kraljevstvo svoje. Gospodine, raširenim rukama – tim molitvenim stavom, sve nas pozivaš na žarku molitvu, postojanu vjeru, ustrajniju nadu i djelotvorniju ljubav. Obdari nas spoznajom da je dobro djelo žrtvovati se za druge, po uzoru na otajstvo Tvog raspeća.

Gospodin, koji razapetim rukama moli oproštenje, neka nam udijeli snagu trajnog opraštanja jednih drugima.

 1. Smrt

S pijetetom, Gospodine, pristupamo otajstvu koje nam predstavlja ova postaja. Prinošenjem žrtve vlastitog života činiš novu Pashu. Otajstvo Tvoje smrti uvijek razmatramo s divljenjem gledajući strpljenje kojim uzlaziš na križ. Svi ćemo mi proći iskustvo smrti, kad nas Otac pozove i od nas zatraži životno svjedočanstvo, u tim nam trenutcima pomozi da budemo pripravni. Tvoja molitva za one koji Te progone molba je Ocu za oproštenje tuđih grijeha. Otajstvom smrti i znakovitošću svoga križa obaspi nas mirom i blagoslovom.

Gospodin, koji umirući na križu oprašta svima i moli za progonitelje, neka nam udijeli blaženi konac života.

 1. Spoznaja

Razmatrajući pred ovom postajom, Gospodine, jasno nam se otkriva spoznaja koju u ime svih koji su Te razapeli satnik priznaje i ispovijeda: doista, Sin si Božji. Svi mi priznajemo da često puta kasnimo u spoznaji Tvoje ljubavi. Dok Te spuštaju u krilo Marijino da oplemeniš sve majke koje u krilo primaju mrtva tjelesa svoje djece, blagoslovi i osnaži sve roditelje koji niti ne mogu pohoditi grobove svoje djece nestalih u toliko nepravednih ratova.

Gospodin, koji umire za spas svih ljudi, neka nas učvrsti u svim nastojanjima za vlastito spasenje. 

 1. Nada

Tišina groba nastala nakon silne grmljavine kojom se i sama priroda pobunila zbog ubojstva Spasitelja svijeta ocrtava i naše misli pijetetom. No, nada koja se budi u čovjeku – vjerniku, nada je u slavu uskrsnuća. Nada u bolje sutra čovjeku je uvijek značila ohrabrenje za hod prema budućnosti. Ohrabri nas u spoznaji, Gospodine, da Tvoj grob ima smisao jedino u svijetlu uskrsnog jutra, te nas osnaži u nadi da ćemo i mi uskrsnuti.

Gospodin, koji umrijevši za naše grijehe preuzima na se slabosti svijeta, neka nas oslobodi za život kod Oca.

Zaključna molitva
Razmatrali smo, Gospodine, sramotni čin čovjeka – grešnika, koji po ovom otajstvu postaje čovjek – spasenik. Primi ovaj čin naše molitve kao ruku pomoćnicu kod pada, kao utjehu danu Veronikinim rupcem, kao sućut prikazanu po činu jeruzalemskih žena. Neka Ti naša vjera bude darom kao hvala za Tvoje pashalno otajstvo po kojem smo spašeni. Ohrabri nas u dobrim djelima svakodnevice. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

XIX. MOLITVE SA RAZNIH STRANA

JUTARNJE MOLITVE TIJEKOM TJEDNA

Osjećam okus života
I reče mi: „Sine čovječji, progutaj što je pred tobom! Pojedi taj svitak, te idi i propovijedaj domu Izraelovu!“ Otvorih usta, a on mi dade da progutam svitak i reče: „Sine čovječji, nahrani trbuh i nasiti utrobu svitkom što ti ga dajem!” I pojedoh ga, i bijaše mi u ustima sladak kao med. (Ez 3,1-3)

Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju. (Iv 10,10)

Bože moj,
ustajem u Tvome imenu.
Podižem se u snazi koju mi Ti darivaš.
Blagoslovi ovaj dan.
Blagoslovi me da danas
smijem postati izvorom blagoslova
za ljude koje susrećem.
Zahvaljujem Ti za noć.
Darovao si mi odmoran san.
Govorio si mi u snu,
uza me si danju i noću.
Daruj mi danas pozornost
da budem spreman na Tvoj poziv,
na Tvoje tihe glasove u svom srcu.
Daj mi činiti ono na što me danas pozivaš.
Darivaš mi ovaj novi dan
da ga živim svjesno
kako bih naslutio tajnu života.
Daj mi da svaki trenutak
budem prisutan.
Daj mi osjetiti okus života.Uza me si u svakomu trenutku.
Susrećeš me u ljudima,
govoriš mi u događajima dana.
Daruj mi poslušno srce
spremno poslušati Tvoj poziv.
Svaki dan može biti posljednji.
Daj mi živjeti ga danas
kao da je posljednji
u slobodi i zahvalnosti,
s otvorenim osjećajem za tajnu
u svakom čovjeku s kojim se susrećem,
za ljepotu stvorenja,
za priliku koja leži u svakome trenutku.
Daj mi zahvalno srce
da bih svaku minutu ovoga dana
živio zahvalno,
svjestan da je svako vrijeme darovano vrijeme,vrijeme u kojemu
Tvoja vječnost ulazi u moju vremenitost.
Gospodine Isuse Kriste,
Ti ideš sa mnom u ovaj dan.
Daj mi biti propustan za Tebe,
da Tvoje milosrđe gleda iz mojih očiju,
da se Tvoja nježnost osjeća u mojim rukama,
da u mojim riječima bude čujna Tvoja riječ
koja uspostavlja život.
Djeluj u meni i po meni
da bi Tvoje spasenje doprlo danas do ljudi.Sreća se sastoji u tome
da nađemo što je potrebno
u svome životu
i radosno se odreknemo preostaloga ostatka.

(Anselm Grün)

ZA SVE DANE NAVEČER

Ostavljam
U Boga je spasenje moje i slava; Bog mi je hridina silna, utočište. (Ps 62,8)

Upita ga treći put: „Šimune Ivanov, voliš li me?“ Ražalosti se Petar što ga upita treći put: „Voliš li me?“ pa mu odgovori: „Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.“ Kaže mu Isus: „Pasi ovce moje!“ (Iv 21,17)

Moj Bože, umoran sam
od dnevnoga posla.
Ne mogu sastaviti nikakvih jasnih misli.
Predajem Ti ovaj dan sa svime što je bilo,
s onim što je uspjelo i što nije uspjelo,
što me veselilo i što me razočaralo.
Pred Tobom još jednom prolazim dan
od ustajanja do sada.
Bio si uza me u svakome trenutku.
Dodirivao si me u riječi Pisma,
u pogledu susretljive prodavačice,
u nježnim rukama prijatelja.
Ništa Ti ne mogu pokazati.
Ali sam zahvalan
što sam doživio ovaj dan
i što si Ti bio uza me i štitio me.
Ostavljam sve što je bilo,
srdžbu, probleme koji su se pojavili.
Sada ih ne mogu riješiti.
Ne mogu ponoviti neuspjeli razgovor.
Molim Te, učini iz ovoga
što preda Te stavljam
blagoslov i spasenje.
Daj da susreti
budu ljudima na spasenje.
Pokušao sam dan živjeti onako
kako mi je bilo moguće,
djelovati u Tvome Duhu.
Ne znam je li mi to uspjelo.
Ne želim to sada niti provjeravati.
Tebi prepuštam sud
i povjeravam se
Tvojoj milosrdnoj ljubavi.
Daj mi u njoj biti zaštićen i počinuti
da bi ujutro, od Tebe pridignut,
smio započeti novi dan
u Tvome imenu
i snagom Tvoga Duha.

O, da mi je stanovati uvijek u Tvom šatoru, da se sklanjat’ mogu pod okrilje Tvoje! (Ps 61,5)

(Anselm Grün)

 

MOLITVA ZA MUDRO UREĐENJE ŽIVOTA
Udijeli mi, milosrdni Bože, da žarko želim što je Tebi milo, razborito istražujem, istinski prepoznajem i savršeno ispunjam na hvalu i slavu Tvoga Imena. Uredi, moj Bože, moje življenje: ono što od mene tražiš da činim, daj mi da znam, i podaj da to izvršim kako treba i kako koristi duši mojoj.

Daj mi, Gospodine Bože moj, da u sreći i protivštinama ne zakažem, da se u njoj ne uznesem, a u njima ne postanem malodušan. Nek’ se ničemu ne radujem ili ni zbog čega ne žalim, osim onomu što vodi k Tebi, ili zbog onoga što odvodi od Tebe. Nek’ se nikome ne želim svidjeti ili nek’ se nikome ne bojim zamjeriti, osim Tebi. Nek’ mi omrznu, Gospodine, sve prolazne stvari,
a nek’ mi drago bude sve što je Tvoje. Nek’ mi bude mrska radost koja je bez Tebe, i nek’ ne želim ništa što je izvan Tebe. Nek’ mi se sviđa, Gospodine, rad za Tebe, a nek’ mi je dosadan svaki počinak koji je bez Tebe. Daj mi, Gospodine, da često k Tebi podignem srce svoje, a u svom se pomanjkanju stalno kajem, s odlukom da se popravim.

Učini me, Gospodine Bože moj, poslušnim bez protivljenja, siromašnim bez malodušnosti, čistim bez patvorenja, strpljivim bez mrmljanja; poniznim bez pretvaranja, veselim bez raspuštenosti, žalosnim bez malodušnosti, zrelim bez tromosti; pokretljivim bez lakoumnosti, bogobojaznim bez očajanja; istinitim bez dvoličnosti. Daj da dobro činim bez preuzetnosti; da bližnjega spomenem bez oholosti te potičem na dobro, riječju i primjerom, bez pretvaranja. Daj mi, Gospodine Bože, srce budno, da ga ni jedna radoznala misao ne odvrati od Tebe, daj srce plemenito da ga ni jedan nedostojan osjećaj ne povuče dolje; daj srce ispravno da ga ni jedna naopaka nakana ne usmjeri nakrivo; daj srce čvrsto da ga ne slomi ni jedna nevolja; daj srce slobodno da ga ni jedan silovit osjećaj sebi ne podvrgne.

Udijeli mi, Gospodine Bože moj, um koji će Te spoznati, marljivost koja će Te tražiti, mudrost koja će Te naći; ponašanje koje će Ti se sviđati, ustrajnost koja će Te pouzdano čekati i pouzdanje koje će Te konačno zagrliti. Daj da ovdje u duhu pokore podnosim kazne, da se na ovom putovanju po milosti služim Tvojim dobročinstvima i da u slavi u nebu uživam Tvoje radosti. Koji živiš i kraljuješ, Bože, u sve vijeke vjekova. Amen.

(sv. Toma Akvinski)

MOLITVA ZA PONIZNOST  (u kušnji, napasti)
Gospodine, daj da budem blag prema onima koji su tvrdoglavi ili nepodnošljivi. Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome.

Nauči me da šutim na upućene prigovore. Nauči me da slušam sa smirenim zadovoljstvom nezaslužene grube riječi. Daj mi novo srce jer se moje tako često ponaša grubo i prije nego što ga uspijem smiriti.

Isuse blaga i ponizna srca, sačuvaj me od oholosti: bilo bi to najgore zlo koje bi me moglo zadesiti. Volim biti od svih zaboravljen, nepriznat, prezren, ponižen do dna – nego li se vidjeti punog samozadovoljstva, uzdignutog iznad drugih. Daj da želim ostati malen, slab i nemoćan.

Isuse, daj da moje uši tako rado ne slušaju upućena mi priznanja; da moje srce ostane zatvoreno uživanjima u mojim osobnim poslovima; da se moja misao ne vraća neprestano na ostvarene uspjehe, učinjena dobra djela, primljene pohvale. Neka mi nepravedni sudovi, kojih sam žrtva, postanu slatkost, kao i upućene mi ponižavajuće riječi, gorke kritike mojih djela, omalovažavajući postupci koje imam podnijeti. Daj da ljubim da budem nepriznat.

Kada ću biti sretan da sam zaboravljen od svih, da vidim da nitko ne sanja o meni, osim da me prezire kao zadnji otpadak? Vjerujem da će doći taj čas kada ću po Tvojoj milosti spoznati da je istina samo ova: da sam ništa i da ne zaslužujem ništa.

(bl. Edward Joannes Maria Poppe)

BOGU STVORITELJU U SMIRAJ NOĆI
Bože, Stvoritelju svih stvorenja, Ti daješ svakome danu sjaj svjetla i noć s mirnim počinkom, da odmor obnovi umorne udove, odagna napor i rasprši brige. Zahvaljujemo Ti za ovaj dan i ovu večer i molimo Te da nam priskočiš u pomoć. Daj da Ti pjevamo iz svega srca snažnim glasom, da Te ljubimo velikom ljubavlju i klanjamo se Tvome veličanstvu. I kada tama noći zamijeni svjetlo dana, neka vjera ne potamni, nego neka obasjava tamu noći. Ne dopusti da naše duše spavaju a da prije nisu molile oproštenje, neka vjera štiti naš odmor od svih zamki tame. Oslobodi naše nečistoće, ispuni Tvojom svetom mišlju i ne dopusti da zloduh ometa naš mir. Amen.

(sv. Ambrozije)

VJEČNA PRISUTNOST
Gospodine Bože, moj Oče,
Ti si moj Bog!
Tvoja mudrost neka me vodi,
Tvoja milost neka me uzdržava,
Tvoja ljubav neka me raduje,
Tvoja istina neka me štiti,
Tvoja moć neka me čuva.
Isuse Kriste, Božji Sine,
moj brate i Spasitelju!
Radujem se
što si postao čovjekom.
Tvojim putem želim ići.
Tvoja muka moj je uspjeh,
Tvoja sramota meni čast,
Tvoja nedužnost moje opravdanje,
Tvoja smrt moj život,
Tvoje uskrsnuće moja utjeha.
Duše Sveti, Bože,
Ti si moj Tješitelj.
Obrati me
jer sam grešan čovjek.
Oživi me
jer sam mrtav.
Probudi me
jer spavam.
Osposobljuj me
za vječni život:
rasvjetljuj mi razum,
posvećuj volju,
krijepi moju slabu snagu.
Uza me budi,
kod mene stanuj,
uza me ostani,
o Trojstvo Presveto.

Casper Neumann

GOSPODINE ISUSE, DOZVOLI DA SE UPOZNAM
Gospodine Isuse, dozvoli da se upoznam i poznajem sebe
i da ne žudim ni za čim osim za Tobom.
Daj da mrzim sebe i volim Tebe.
Dozvoli da radim sve za Tebe.
Dozvoli da ponizim sebe i uzvisim Tebe.
Neka umrem u sebi i živim u Tebi.
Daj da prihvatim štogod se dogodilo kao da je od Tebe.
Daj da zaboravim sebe i slijedim Tebe
i da uvijek žudim za Tobom,
Daj da poletim iz sebe i nađem spas u Tebi
kako bih zaslužio da budem obranjen po Tebi.
Daj mi strah Božji, kako bih strahovao Tebi
i da budem među onima koje si Ti izabrao.
Neka ne vjerujem sebi, nego neka je svo moje povjerenje u Tebi.
Dozvoli mi da Te budem voljan poslušati,
budi mi jedina sigurnost u životu
i dozvoli da budem siromašan zbog Tebe.
Pogledaj me kako bih Te ja mogao voljeti.
Pozovi me kako bih Te mogao vidjeti
I kako bih se uvijek mogao radovati u Tebi. Amen

(sv. Augustin)

TRAŽIM SAMO MILOST DA TE LJUBIM
Ljubim Te, Bože moj, i jedina moja želja je ljubiti Te do zadnjeg časa svog života. Ljubim Te, beskrajno ljubezni Bože, i htio bih najradije umrijeti iz ljubavi prema Tebi, negoli živjeti samo jedan čas da Te ne ljubim. Ljubim Te, Gospodine, i jedina milost koju tražim je da Te vječno ljubim. Ljubim Te, Bože moj, i ne želim Nebo nego zbog radosti da ću Te savršeno ljubiti, ljubim Te, beskrajno dobri Bože, i bojim se Pakla samo zato jer u njemu nema nikada slatke utjehe Tebe ljubiti. Bože moj, ako moj jezik ne može u svakom trenutku govoriti da Te ljubim, želim da Ti to moje srce ponavlja svaki put kad udahnem.

(sv. Ivan Marija Vianney)

ISUSU, JEDINOM PRIJATELJU
Isuse, Ti si jedini pravi prijatelj. Ti ne samo da sudjeluješ u mojim patnjama, nego ih uzimaš na sebe i poznaješ tajnu po koju okrećeš moje patnje u radost. Ti me dobrostivo slušaš i kad Ti iznosim svoje gorčine, uvijek ih zaslađuješ. Svuda Te nalazim, nikada se ne udaljavaš od mene. Bilo kuda idem, Ti si prisutan. Nije Ti dosadno slušati me niti Ti dosadi činiti mi dobro. Ako Te ljubim sigurna, sam da ćeš mi uzvratiti ljubav, ne trebaju Ti moja dobra niti Ti osiromašuješ darujući me. Iako sam siromašan čovjek, nitko mi ne može ukrasti Tvoje prijateljstvo. Sama smrt koja dijeli prijatelje mene će s Tobom sjediniti. Sve protivštine života ne mogu me udaljiti od Tebe nego naprotiv, nikada ne živim Tvoju prisutnost kao u njima. Ti mi nikada nisi bliži nego kada izgleda da se sve protivi meni i da se sve protiv mene urotilo. Samo Ti čudesnom strpljivošću uspijevaš podnositi sve moje mane. Sve moje nevjernosti i nezahvalnosti, iako Te vrijeđaju, ne sprječavaju Te da budeš uvijek spreman samo ako ja želim da mi daruješ svoju milost i ljubav. Amen.

(sv. Klaudija la Colombiere)

MOLITVA ZA PRIJATELJA
Bože moj, prijatelju najbolji!

Htio bih danas od Tebe izmoliti prijatelja kome se uvijek mogu povjeriti, prijatelja koji me uvijek razumije, prijatelja koji mi želi ono najbolje; za prijatelja bih Te molio koji zna pomoći da ispravim pogreške, takvog prijatelja koji je oslonac u životu, prijatelja tako dragog koji nikada neće pretraživati moje sjene; prijatelja koji s drugima o meni samo dobro govori, prijatelja koji s Tobom prijateljuje i koji svaki dan prepun Tebe dolazi da obogati mene. Prijatelja koji je sretan kada mu pružim i najmanji dar; prijatelja kraj kojega se mogu smijati prepunim srcem, prijatelja kraj kojega imam osjećaj da živim vječno. Amen.

(dr. Tomislav Ivančić)

LAKO JE
Kako mi je lako, Gospodine, živjeti s Tobom! Kako mi je lako vjerovati u Tebe! Kad u sumnji ne znam dalje i moj me razum izdaje, kad najmudriji ljudi ne vide dalje od današnje večeri i ne znaju što nam je činiti sutra – tada mi šalješ sigurnost da si tu i brineš se da ne budu zatvoreni svi putovi k dobru.

(Aleksandar Solženjicin)

SVAKODNEVNA MOLITVA ZA MILOSTI POTREBNE ZA VJEČNO SPASENJE
Vječni Oče, tvoj Sin nam je obećao da će nam dati sve milosti koje molimo u njegovo ime. U ime Isusovo i po njegovim zaslugama molim Te za sebe i za sve ljude sljedeće milosti. Molim Te da mi daš živu vjeru da vjerujem sve što naučava sveta Crkva. Daj mi svoje svjetlo da spoznam ispraznost dobara ovoga svijeta i veličinu vječnog dobra koje si Ti. Daj da spoznam svu rugobu grijeha koje sam počinio, da se ponizim i zamrzim ih svom dušom.

Daj da upoznam Tvoju ljubav koju mi daruješ te da od sada budem zahvalan za Tvoju dobrotu. Daj mi čvrstu nadu u Tvoje milosrđe da primim po zaslugama Isusa Krista i zagovoru Marije oproštenje svih svojih grijeha, svetu ustrajnost do kraja i konačnu slavu u Raju. Daj mi veliku ljubav prema Tebi da se znam odvojiti od svih neurednih ljubavi i zemaljskih navezanosti te privrženosti sebi samome, da ne ljubim drugo osim Tebe i ne tražim ništa drugo osim Tvoje slave.

Molim Te da mi daš savršeno pristajanje uz Tvoju svetu volju, da prihvatim u miru sve patnje, nemoći, prezire, progone, duhovne suhoće, gubitak vremenitih dobara, poštovanje rodbine i svaki drugi križ koji će mi doći iz Tvojih ruku. Ja se potpuno predajem Tebi da činiš sa mnom i sa svim ono što Ti hoćeš, a Ti mi daj svjetlo i snagu da u svemu vršim Tvoju svetu volju. Posebno Te molim da mi pomogneš u trenutku smrti da prinesem svoj život sa svom ljubavlju sjedinjen s velikom žrtvom života koju Ti je na Križu prinio Isus, Tvoj Sin na Kalvariji. Molim Te da mi daš pokajanje za sve grijehe da trajno oplakujem do smrti uvrede koje sam nanio Tebi, najvećem dobru, koji si dostojan svake ljubavi i koji si me toliko ljubio.

Molim Te da mi daš duh prave poniznosti i blagosti da mogu prihvatiti u miru i s radošću sve prezire, nezahvalnosti i zlostavljanja od ljudi. Isto tako Te molim da mi daš savršenu ljubav da mogu željeti dobro onome tko mi čini zlo i da se zauzmem za dobro koliko mogu, barem u molitvi, za sve osobe koje su me uvrijedile.

Molim Te na kraju da mi daš ljubav prema pokori da znam mrtviti svoje osjećaje koji se bune protiv ljubavi Božje, da znam proturječiti svome sebeljublju. Ujedno Te molim da mi daš svetu čistoću tijela da se znam oduprijeti svim neurednim napastima utječući se Tebi i Tvojoj svetoj Majci. Daj mi milosti da slušam upute moga duhovnog vođe i svih mojih poglavara. Daj mi čistu nakanu da sve ono što činim bude na slavu Božju. Daj mi veliku pobožnost prema muci Isusovoj i zagovoru Bezgrješne Marije. Daj mi ljubav prema Presvetom sakramentu i nježnu pobožnost prema Tvojoj Svetoj Majci. Daj mi iznad svega svetu ustrajnost i milost da je molim u napastima i na času smrti.

Preporučujem Ti svete duše iz Čistilišta, svoju rodbinu i dobročinitelje, na poseban način Ti preporučujem sve koji me mrze i koji su me povrijedili. Molim Te da preobraziš u njima zlo koje su učinili na dobro. Preporučujem Ti na kraju sve nevjernike, krivovjernike i sve siromašne grešnike; daj njima svjetlo i snagu da izađu iz grijeha.

O Bože, predostojna ljubavi, objavi se svima da Te upoznaju i uzljube, osobito meni koji sam više od drugih nezahvalan, da bih po Tvojoj dobroti jednoga dana u vječnosti u Raju mogao pjevati Tvome milosrđu, kako se nadam po zaslugama Tvoje Krvi i zagovora Marije. O Marijo, Majko Božja, moli Isusa za mene. Tako neka bude. Amen.

(sv. Alfons Marija Liguori)

OPROSTI MI
Gospodine Bože, Oče, neka pred Tvojim očima ne bude moj grijeh. Ako sam zbog krhkosti ljudske naravi pogriješio u riječima i mislima i djelima, oprosti mi, Ti i Tvoj Sin koji na zemlji ima vlast opraštati grijehe, kako bih se ja ohrabrio. U trenutku kad moja duša bude napuštala tijelo neka bude sva lijepa, bez mrlje. Neka moj duh, besprijekoran i čist, bude prihvaćen kao ugodan miris pred Tvojim licem. Amen.

(sv. Grgur Nissanski)

DA VIDIM SVOJE GRIJEHE
Gospodine i Gospodaru moga života, ne prepusti me duhu lijenosti, mlakosti, raspuštenosti, oholosti i rječitosti. Udijeli svome sluzi duh razbora, poniznosti, strpljenja i ljubavi. Da, Gospodine i Gospodaru, učini da vidim svoje grijehe i ne osuđujem svoga brata, Ti koji si blagoslovljen u vijeke vjekova. Amen.

(sv. Efrem Sirac)

MOLITVA BRATA ROGERA IZ TAIZEa
Isuse Kriste, oduvijek si bio u meni, a ja to nisam znao. Bio si ovdje, a ja Te ne tražih. Kad sam Te otkrio, izgarao sam od želje da Ti budeš sve u mom životu. Oganj me užgao. No, tako sam Te često iznova zaboravljao. A Ti si me i dalje ljubio.

(brat Roger iz Taizea )

MOLITVA VOJNIKA
Molio sam Boga za jakost, a On me učini slabim da bih bio skroman i ponizan. Molio sam za njegovu pomoć da bih učinio velika djela, a On me učinio malim da bih činio dobra djela. Molio sam za bogatstvo i dobra da bih bio sretan i bezbrižan, a On me učinio siromašnim da bih bio mudar, samostalan i slobodan. Molio sam za sve stvari ovoga svijeta  kako bih uživao život, a On mi dade život da bih se radovao stvarima.

Ništa nisam dobio od onoga što sam tražio, ali sam dobio sve ono što je bilo dobro za mene. Moja je molitva bila uslišana iako nisam molio dobro, jer me Bog neizmjerno voli i daje što mi treba.

(nepoznati vojnik u Američkom građanskom ratu)

MOLITVA VOJNIKA (II.)
Znaš, Bože, meni su rekli da Tebe nema. A ja, budala, mislio sam da je istina. Ali, jedne noći, iz rupe koju je iskopala granata ugledao sam Tvoje zvjezdano nebo i shvatio da su me prevarili.

Znaš, Bože, bit će teška bitka i tko zna, možda ću pokucati na Tvoja vrata. Hoćeš li me primiti? Evo, Bože, već se čuje bojna truba. Moram ići! Ali začudo, ja se smrti više ne bojim.

(molitva pronađena kod brojnih vojnika u II. svjetskom ratu)

MOLITVA ZA VEDRINU
Bože, daj mi vedrinu da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti; hrabrosti da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrosti da spoznam razliku između njih.

Daj da živim dan za danom, da se radujem svakom trenutku, da prihvatim teškoće kao put do mira, da prihvatim poput njega ovaj grješni svijet kakav jest, a ne kakav bih ja želio da bude; da vjerujem da će On sve dovesti u red ako se predam njegovoj volji; da umjereno budem sretan u ovom životu, a u budućem zauvijek s njim presretan. Amen.

(Reingold Niebuhr)

SVEVIŠNJI, SLAVNI BOŽE
Svevišnji, slavni Bože, prosvijetli tamu mojega srca i podaj mi ispravnu vjeru, sigurno ufanje i savršenu ljubav, smisao i spoznaju, Gospodine, da izvršim Tvoju svetu i istinsku volju.

(sv. Franjo Saleški)

NEK’ SE RADUJE SRCE ONIH ŠTO TRAŽE GOSPODINA (PS 105, 2-3)
Stani svakog jutra objema nogama na našu zemljui reci: Drago jutro! Dobro jutro!Radostan sam što sam tu.Danas neću biti natmurena lica.Od žalosna lica nitko ništa nema.Sunce je tu, bit će lijep dan.Želim biti zahvalan.Neka mi srce bude slobodnood mržnje i zavisti.Svake večeri stavi točkui okreni stranicu,inače ćeš se beznadno prikovati uz taj dan.Predajmo svake večeri svoj list s ravnim, krivim i praznim recima,kakav već jest,i položimo ga u ruke Ocu.Tako ćemo ujutro moći započeti iznova.Tako se može pravo radovati lijepim danima,i bit će nam bolje za loših dana.

(Phil Bosmans)

ŽELIM IZDRŽATI S TOBOM
Gospodine, želim izdržati s Tobom. Razumio sam Te. Primi moju ranjivu poniznost. Odričem se svake moći, osim moći poniznosti. Ne želim ni na koga utjecati. Daruj mi, molim Te, moju vlastitu ranjivost.

Želim biti čovjek kojega će moći prezirati. Želim ostati sa svojim prijateljima. Oni su tako osamljeni i ostavljeni.

Obećajem Ti: nikoga neću izdati, neću dopustiti da se itko uguši u svojoj samoći, nikoga neću osuditi. Sve ću poštovati. Nikad se neću poigravati s ljudima. Čežnja srca uvijek će mi biti sveta.

Daj mi ovaj križ: da uvijek ostanem među ljudima kao njihov prijatelj.

(Ladislaus Boros)

ŠTO TRAŽIŠ OD MENE?
Što tražiš od mene, Gospodine, danas?
Čemu se nadaš od mene?
Želio bih uskladiti svoj život s Tvojim namjerama,
s Tvojim najmanjim željama.
Želio bih Te moliti, gledati tvoje lice
da čitam u Tvojim očima
sve što očekuješ od ovoga dana koji počinje
i koji mora biti Tvoj.
Što tražiš od mene ako ne dar srca,
tajni, potpuni dar?
Pokaži mi kako moja ljubav može rasti,
više Ti se sviđati.
Što tražiš od mene ako ne otvorenost
svim Tvojim mislima,
duh koji sluša i srdačno dočekuje
Tvoja nadahnuća?
Nauči me razabirati po sigurnim znacima
Tvoj istinski glas,
razlikovati ga od glasa koji bi me htio zavesti
i udaljiti od Tebe.
Što tražiš od mene ako ne prepuštanje
moje vlastite volje
Tvojem božanskom htijenju koje mudro vodi
cijelo moje postojanje?
S više molitava i više razgovora
ojačaj moju želju
da slijedim u svakom času namjeru Tvoje mudrosti,
Tvoje ljubavi prema meni.

(Jean Galot)

MOLITVA PAPE IVANA PAVLA II PRIJE IZLASKA NA BALKON I PROGLAŠENJA PAPOM
Bože, zašto si pozvao mene? Mislim da bi netko drugi bio bolji za Petrova nasljednika. Ja sam samo običan radnik u Tvojem vinogradu, a Tvoja Crkva živi u teškom vremenu, mnogi je odasvud salijeću.

No, ako Ti uistinu misliš da sam ja dostojan upravljati Tvojom Crkvom, daj mi jakosti i snage da je mogu voditi uzburkanim morem današnjeg društva.

Daj mi duha razuma da donesem ispravne odluke. Daj mi blagosti i očinske pažnje da privučem Tvome ovčinjaku odlutale ovce.

I kada se sve oko mene bude rušilo, kada me budu napadali i u Tvojoj Crkvi i izvan nje, Ti mi budi oslonac.

Ja Ti se sav predajem, sav sam Tvoj, Totus Tuus, Ti vodi moj život, upravljaj mojim koracima, daj mi prepoznati Tvoj glas. Blagoslovi moj novi početak.

Trudit ću se biti dostojan nasljednik Tvoga prijatelja Petra. Budi uvijek sa mnom. Amen.

ŽIVOT JE DAR BOŽJI
Život je prilika, iskoristi je.
Život je ljepota, divi se.
Život je blaženstvo, okusi ga.
Život je san, ostvari ga.
Život je izazov, prihvati ga.
Život je dužnost, obavi je.
Život je igra, igraj je.
Život je dragocjen, pazi na nj.
Život je bogatstvo, čuvaj ga.
Život je ljubav, uživaj je.
Život je tajna, otkrij je.
Život je obećanje, izvrši ga.
Život je tuga, nadvladaj je.
Život je pjesma, pjevaj je.
Život je borba, prihvati je.
Život je tragedija, suprotstavi se.
Život je pustolovina, ne bježi od nje.
Život je sreća, zasluži je.
Život je život, brani ga!

(M.Terezije)

NAUČI I MENE LJUBITI
Gospodine Isuse,
Koji si sve stvorio s ljubavlju,
Rodio se s ljubavlju,
Služio s ljubavlju,
Djelovao s ljubavlju,
Trpio s ljubavlju,
Umro s ljubavlju,
Uskrsnuo s ljubavlju,
Zahvaljujem Ti za Tvoju ljubav
Prema meni i cijelom svijetu.
Svaki dan Te molim:
Nauči i mene ljubiti.
Amen.

(M.Terezije)

ZAZIVAM TE
Gospodine!
Neka Tvoja ljubav ispuni moje srce. 
Neka Tvoja dobrota pokreće moja djela. 
Neka Tvoj mir bdije nada mnom. 
Neka Tvoja moć uzdržava moj život. 
Neka Tvoje oko nadzire moje korake. 
Neka me Tvoja ruka brani od svake opasnosti. 
Neka me Tvoje milosrđe približi svakom čovjeku. 
Neka me Tvoja veličina potiče na velikodušnost. 
Neka me Tvoja mudrost uči dobrim djelima. 
Neka me Tvoje radosti navode da druge darujem radošću. 
Neka Tvoji putovi usmjeruju moje življenje. 
Neka Tvoja vjernost bude za me uzor, 
a Tvoje utjelovljenje razlog mom trajnom zahvaljivanju.

(Adalbert Ludwig Ballin)

MOJA MOLITVA UZ SVIJEĆU
Bože,
palim jednu svijeću.
Možda ne znam točno, što bih trebao moliti.
Ova svijeća je komadić onoga što imam
i onoga što jesam.
Ona bi htjela biti svjetlo,
kojim me Ti obasjavaš
u mojim poteškoćama i mojim odlukama.
Ona bi htjela biti vatra kojom Ti u meni svo zlo
pališ, tako da dobro i novo bude u meni.
Ona bi htjela biti vatra kojom Ti griješ moje srce
i učiš me voljeti.
Bože,
ja ne mogu dugo biti sam u ovoj crkvi.
S ovim svjetlom trebao bi komadić mene ovdje
ostati, što bih Ti ja htio pokloniti.
Pomogni mi da
moja molitva ostane u meni i da se nastavi u
poslovima ovog dana.

MOLITVA ZA ODVAŽNOST
I danas na Gospodinov dan upućujem molitvu:
Ne molim Te, Gospodine, za čuda i viđenja, nego za snagu u svakodnevnom životu. Nauči me umijeću malih koraka.
Učini me sigurnim u razdiobi vremena. Obdari me osjetljivošću da odredim što je veoma važno, a što manje važno.
Molim Te za razum da odredim suzdržanost i mjeru, da kroz život ne klizim, već da razumno određujem dnevni raspored, da zapazim svjetlost i vrhunce, da povremeno nađem vremena za ljepotu, umjetnost i kulturu.
Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i budućnosti ne vode daleko. Pomozi mi da dobro djelujem neposredno, da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji.
Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proticati. Obdari me trijeznom spoznajom da su teškoće, neuspjesi i udarci stalni pratitelji života – uz koje rastemo i zrijemo.
Podsjeti me da srce često zamućuje razum. U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji će mi strpljivo reći istinu.
Uvijek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govore. Istinu ne možemo reći sami sebi, ona nam biva kazivana. Ti znaš koliko nam treba prijateljstvo. Daj mi da budem dorastao tom najljepšem, najzahtjevnijem i najosjetljivijem daru.
Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku na pravu adresu uputim paketić dobrote uz popratno pismo ili bez njega.
Stvori od mene čovjeka koji će brazdati duboko poput broda kako bi dotakao i one koji su „ispod“.
Oslobodi me straha da propuštam život. Ne daj mi ono što želim, već ono što mi treba.
Nauči me umijeću malih koraka.
Nauči me već danas hodati s Tobom!

(Antoine de Saint-Exupery)

OTKLONI OD NAS
Gospodine, prognaj iz naših srca duhovnu tugu, tamu, smetenost, sklonost niskim i nevažnim stvarima, beznadno nepovjerenje, mlitavost, turobnost, razdor i razdražljivost, otuđenost od Tebe.

A ako je Tvoja volja da nas i takvim putovima vodiš, u tim trenutcima i danima, molimo Te, pošalji nam bar Duha vjernosti, jakosti i izdržljivosti, da predanim pouzdanjem slijedimo put, zadržimo smjer i ostvarimo odluke koje smo stvorili, kad nam je Tvoje svjetlo sjalo i Tvoja radost punila srce.

(Karl Rahner)

MOLITVA PREDANJA
Gospodine, očisti me od svega što nije Tvoje! Želim biti Tvoja čista posuda i da Ti se bezuvjetno darujem. Želim biti potpuno Tvoj; očisti me od svega što me sputava da bih Ti služio bez ikakva straha. Usadi, Gospodine, svoju ljubav u mene da bih mogao ljubiti sve i gorjeti za druge. Gospodine, oslobodi me od mene samoga, od mojega „ja“ koje se uvijek buni, da bih s Tobom mirno plovio u Tvojemu oceanu ljubavi. Želim da me Tvoja ljubav preobrazi u sebe, tako da ne živim više ja, nego da Ti, Kriste, živiš u meni. Predajem srce, dušu, tijelo, razum, pamćenje i volju Tebi na raspolaganje, u Tvoje ruke stavljam, u Tvoju svetu volju. Čini sa mnom što god hoćeš, vodi me, jačaj me, krijepi me, obnavljaj me. Predajem Ti svoju obitelj, povjeravam sve. Posvećujem se Tvojemu Presvetome Srcu i Bezgrješnome Srcu Tvoje predrage Majke. Želim ovo predanje obnavljati svakodnevno i biti svjestan Tvoje ljubavi i Tvojega milosrđa. Gospodine, Ti si moja sigurnost, Ti si milosrđe moje i ljubav koja pokriva sve moje pogrješke. Amen.

MOLITVA PREDANJA (II.)
Gospodine, potpuno se predajem u Tvoje ruke. Radi sa mnom što hoćeš! Stvorio si me za sebe. Što želiš da radim? Ostvaruj sa mnom svoje planove. Žrtvujem Ti svoje želje, svoje užitke, svoje slabosti, svoje planove, svoje sklonosti što me udaljuju od Tebe i opet me vraćaju sebi. Želio bih biti ono što se Tebi sviđa i sve što želiš napraviti od mene.

Ne kažem: ići ću za Tobom kamo god pođeš jer sam slab. Ali predajem se Tebi da me vodiš kamo hoćeš. Želim ići za Tobom. Molim Te, daj mi snage za moj dan.

(John Henry Newman)

MOLITVA PREDANJA (III.)
Oče moj,
predajem se Tebi.
čini sa mnom što hoćeš.
Što god učinio, hvala Ti.
Spreman sam na sve, primam sve
samo da se Tvoja volje ispuni na meni
i na svim Tvojim stvorenjima.
Bože moj, ne želim ništa drugo.
Stavljam svoj život u Tvoje ruke,
Tebi ga darujem, Bože moj,
svom ljubavlju svoga srca
jer Te ljubim i ta ljubav traži
da Ti se darujem, da se potpuno predam
u Tvoje ruke s neizmjernim povjerenjem
jer Ti si moj Otac!

(o. Charles de Foucauld – mali brat Karlo)

VRŠITI VOLJU BOŽJU
Gospodine, ne znam za što bih Te molio. Ti me ljubiš bolje nego bih ja sam znao ljubiti sebe. Daj, Oče, svojem djetetu ono što ni samo ne zna kako bi Te zamolilo. Ne usuđujem se moliti. Jednostavno donosim svoje srce preda Te i otvaram ga pred Tobom. Pogledaj moju nevolju koju ni ja ne poznajem. Pogledaj je i pobrini se za mene u svojoj dobroti. Ranjavaj ili liječi, savijaj ili upravljaj. Klanjam se svakoj Tvojoj odluci – i kad je ne poznajem. Samo ću šutjeti, sebe Tebi za žrtvu prinijeti, sebe Tebi darovati. Jedina mi je želja vršiti volju Tvoju.

(Felon)

MOLITVA ISUSU, PRIJATELJU GREŠNIKA
Gospodine Isuse, prijatelju grešnika, budi i moj prijatelj. Priznajem da sam grešnik, da sam Te posebno svojim govorom vrijeđao, stoga trebam Tvoju ljubav i oproštenje. Daj da se Tvoga svetog imena bojim i da Te od sada čitavim svojim bićem, mislima, riječima i djelima, ljubim i nikada Te hvaliti ne prestanem. Amen.

Kriste Jaganjče Božji, koji oduzimaš moje grijehe i grijehe cijelog svijete, smiluj mi se!

OSTANI UZ MENE!
(uz sakramenat bolesničkog pomazanja)

Gospodine Isuse, danas kad dolaziš pohoditi me kako bi mi po ovom sakramentu podijelio snagu, poslušaj moju molitvu:
Budi snaga mojem istrošenom tijelu!
Budi mi svjetlo u noći koja se spušta!
Budi blagi melem u mojim patnjama!
Budi oproštenje mojih prošlih grijeha!
Budi mi pratilac u mojoj osamljenosti!
Budi nada u svim mojim očajanjima!
Budi izvor mojoj vjeri!
Budi vatra mojoj ljubavi!
Budi prisutan u mojim besanicama!
Budi osmijeh mojem licu!
Budi riječ u mojim susretima!
Budi ljubljeni prijatelj u mojim molitvama!
Gospodine, vjerujem da si Život i da si pobijedio smrt. Dođi i zakucaj na moja vrata. Večer je i dan je na izmaku: ostani sa mnom!

DANAS SAM MOLIO ZA TEBE
Danas sam molio za tebe, za tvoj život, zaželio ti sve najbolje, zamolio nebo da te blagoslovi dobrim zdravljem i srećom. Molio sam da te ispunjavaju i okružuju nada, vjera i ljubav. Zamolio sam tvog anđela čuvara da te čuva i štiti od svake boli i da te zaogrne veseljem, zadovoljstvom, mirom i blagostanjem.

Danas sam molio za tebe. Molio sam da te vodi mudrost, da doneseš odluke koje će unaprijediti tvoj život i učiniš one promjene koje su za tvoju dobrobit. Molio sam za tebe obilje dobrih prilika, sposobnost da ostvariš svoje ciljeve i iskusiš radost ispunjenosti. Molio sam da bude uslišana svaka želja tvoga srca, da bude zadovoljena svaka tvoja potreba i ostvaren svaki tvoj san.

Danas sam molio za tebe. Molio sam da budeš spreman na sve što ti život pruža i za sve kroz što prolaziš. Molio sam da tvoj duh bude jak i da te vodi i čuva na svakom koraku, na svakoj stazi koju odabereš. Molio sam da ti nebo potvrdi da si vrlo poseban i da ti zemlja bude dobra. Molio sam Boga da ti pokaže svoj savršeni put.

Danas sam molio za tebe.

(Donna Fargo)

XX. NAPUTCI

10 PRAVILA ZA ŽIVOT

 1. Molite svaki dan. Molitva ne smije biti nešto usputno, nego treba odrediti vrijeme za molitvu kao i njezino trajanje (barem 15 minuta). Topla preporuka je i kratak ispit savjesti pred spavanje – kako je prošao dan, tj. kako je Bog djelovao u našem životu, što smo učinili dobro, a što loše.
 2. Pročitajte svakog dana odlomak iz Biblije. Čitajte bilo po redu, bilo po nekom sustavu, uz svakodnevnu misu ili ono što se i kako otvori. U svakom slučaju čitanju Svetog pisma pridajte važnost i urednost.
 3. Sudjelujte na nedjeljnoj svetoj misi onako kako to od nas i traži crkvena zapovijed. Sudjelovanje mora biti svjesno, sabrano i fizički. Sudjelujte na svetoj misi i kroz tjedan kada možete.
 4. SVETA PRIČEST je sastavni dio svete mise. Nastojte doći na misu dovoljno pripravljeni (bez teškog grijeha) da se možete i pričestiti.
 5. ISPOVIJED je sakrament pomirenja. Prema odabranom ritmu (npr. mjesečno uz prvi petak, na blagdane ili „najrjeđe“ jednom godišnje prema crkvenoj odredbi) treba se ispovjediti pred svećenikom.
 6. UKLJUČITE SE U NEKU MOLITVENU ZAJEDNICU koja se sastaje u vašoj župi ili crkvi. Budite u takvoj zajednici uredni član i neka vam to pomogne u vašem molitvenom rastu i u urednosti molitvenog i duhovnog života. Može biti karizmatska, može biti tjedno klanjanje, a može biti i zajednička molitva krunice i sl. Najbolje je u skupini koja se sastaje jednom tjedno.
 7. Čitajte duhovno štivo, barem jednu knjigu mjesečno.
 8. Ako postoji VJERONAUK ZA ODRASLE ili BIBLIJSKA SKUPINA odnosno neki drugi način produbljivanja vjere u redovitim sastancima, uključite se i tu da rastete u poznavanju svoje vjere.
 9. Postanite AKTIVAN ČLAN svoje župske ili crkvene zajednice, ponudite im svoje usluge prema darovima koje vam je Bog dao (liturgijske aktivnosti, sudjelovanje u pjevanju, građevinske pomoći, čišćenje prostora, briga za bolesne i starije u župi, karitas i sl.)
 10. Trudite se da barem jednom godišnje izdvojite vrijeme za DUHOVNU obnovu (npr. seminar na Taboru, duhovne vježbe i sl.)

REZERVIRAJ DNEVNO VRIJEME ZA SEBE
Liječnik za živce u Zürichu Theodor Bovet preporuča u deset molitvenih pravila:

 1. Uzmi dnevno par minuta vremena, budi sam u tišini. Opusti tijelo, razum i srce.
 2. Govori s Bogom, jednostavno i prirodno. Ispričaj mu sve što imaš na srcu. Ne trebaš nikakve formule, nikakve tuđe načina izražavanja. Govori mu svojim riječima. On ih razumije.
 3. Vježbaj razgovor s Bogom kad si kod svog svakodnevnog posla. Zatvori par sekunda oči tamo gdje jesi: u dućanu, za pisaćim stolom, u autobusu.
 4. Sjeti se činjenice da je Bog uvijek uza te i da ti pomaže. Ne smiješ stalno na Boga navaljivati i moliti ga za blagoslov, nego pođi od činjenice da te on želi blagosloviti.
 5. Moli s uvjerenjem da će tvoje molitve preko svih mora i planina zaštititi one koje voliš i da su oni okupani u Božjoj ljubavi.
 6. Kad moliš, imaj pozitivne, a ne negativne misli.
 7. Trebaš uvijek u molitvi utvrditi da si spreman prihvatiti Božju volju kako On to hoće.
 8. Stavi kod moljenja sve u Božje ruke. Moli za snagu da možeš činiti najbolje što možeš, ostalo s punim povjerenjem prepusti Bogu.
 9. Pomoli se i za one koji te ne vole ili koji su ti učinili zlo. To će ti dati izvanrednu snagu.
 10. Dnevno izreci molitvu za svoju domovinu i za mir u svijetu.

Najjednostavnija uputa glasi: govori s Bogom tako kao da sjedi na stolici do tebe u sobi i da ti govori: Što želiš da ti učinim? 

Izvor: neki od brojnih mailova

NAPOKON SAM NAŠLA
Napokon sam našla odmor. Promatrajući mistično tijelo Crkve, nisam prepoznala sebe ni u jednom od udova koje opisuje sv. Pavao, ili bolje, htjela sam prepoznati sebe u svima …

Ljubav mi je dala ključ moga zvanja. Shvatila sam, ako Crkva ima tijelo sastavljeno od različitih udova, da joj onda ne nedostaje najpotrebniji i najplemenitiji od svih udova: shvatila sam da Crkva ima srce i da to srce gori od ljubavi. Shvatila sam da jedino ljubav oživljuje udove Crkve, te kad bi se ljubav ugasila, ne bi više apostoli navješćivali Evanđelja, mučenici ne bi više htjeli prolijevati svoju krv … Shvatila sam da ljubav obuhvaća sva zvanja, da je ljubav sve, da ona obuhvaća sva vremena i sva mjesta … jednom riječju, da je ona vječna!

Tada sam u zanosu svoje mahnite radosti uzviknula: O Isuse, ljubavi moja … napokon sam našla svoje zvanje moje, zvanje je ljubav!

Da, našla sam svoje mjesto u Crkvi i to si mi mjesto dao Ti, o moj Bože!… U srcu Crkve, svoje majke, bit ću ljubav … Tako ću ja biti sve … Tako će se ostvariti moj san!

(Sveta Terezija od Djeteta Isusa: Povijest jedne duše)

SAMO JE ON DOVOLJAN

Neka te ništa ne zbuni,
ništa ne uplaši!
Sve prolazi.
Bog se ne mijenja –
ostaje uvijek isti.
Strpljivost sve postiže.
Tko posjeduje Boga,
tome ništa ne nedostaje.
Bog je jedini posve dostatan.

(sv. Terezija Avilska)

XXI. UMJESTO ZAKLJUČKA

PISMO PRIJATELJA
Morao sam ti pisati ovo pismo da ti kažem koliko te volim i brinem se za tebe.

Jučer sam te vidio dok si šetao i smijao se sa svojim prijateljima. Nadao sam se da ćeš uskoro poželjeti i sa mnom tako šetati. Naslikao sam zalazak sunca za završetak tvoga dana i šapnuo hladnim brezama da te osvježe. Čekao sam. Nisi zvao-ipak, ja te i dalje volim.

Kada sam te prošle noći promatrao kako toneš u san, želio sam, tako sam te želio dodirnuti. Spustio sam mjesečinu do tvoga lica, rasula se po tvojim obrazima kao tisuću suza. Pored svega, nisi mislio na mene, a ja sam te tako želio utješiti.

Sljedećeg jutra raspršio sam briljantan izlazak sunca u veličanstveno jutro – za tebe. Ali, ti si se probudio kasno, zatim žurio na posao – nisi ni primijetio. Moje nebo postalo je oblačno, a moje suze bile su kiša. Volim te. Kad bi me samo saslušao. Zaista te volim. Pokušao sam ti to reći u tišini zelene livade i plavoga neba. Vjetar je šaputao moju ljubav kroz drveće i prosuo je u raznim bojama po cvijeću. Uskliknuo sam prekrasnom vodopadu da sastavi ljubavnu pjesmu za ptice da bi ti mogle pjevati. Oduševio sam te sunčevim zracima i parfemom prirodnog mirisa. Moja ljubav prema tebi dublja je od bilo kojeg oceana i značajnija od bilo čega što treba tvoje srce. Kad bi samo shvatio koliko mi je stalo i koliko se brinem!

Moj Otac te također pozdravlja. Želim da ga upoznaš. On se brine, također. Očevi su jednostavno takvi. Molim te, javi se uskoro. Nije važno koliko će vremena proći. Ja ću čekati jer te volim!

Tvoj prijatelj Isus

XXII. IZVORI

razni privatni „papirići“ sa tekstovima molitava, kao i privatni mailovi
razne sličice i molitvice svetcima, blaženicima, slugama božjim…

Mali put u život; Marija; Split, 2001.
Rosa Mystica; Molitva + Žrtva + Pokora
Isuse, ja se uzdam u te; Zagreb, 1976

Mene drage stranice za svakodnevnu molitvu putem Interneta:

http://www.prostorduha.hr

http://www.pray-as-you-go.org

 

Velik broj molitava možete naći i na sljedećim Internet stranicama:

i mnogim drugim…

O Uredniku: Zovem se Višeslav; župljanin sam župe Marije kraljice apostola u Zaprešiću i član župnog zbora. Do 2018. godine živio sam i radio u Rijeci, te bio aktivni član župne zajednice sv. Antuna Padovanskog u Rijeci. Preko 15 godina vodio sam zbor mladih župe i sastav Santus, bio članom župnog vijeća i župni suradnik. S prijateljem Petrom pokrenuo sam župni listić Padovanac koji i danas izlazi. Pjevao sam u Katedralnom zboru Riječke nadbiskupije. Surađivao sam i surađujem s mnogima, između ostalog sa SKAC Palma, JRS Hrvatska i Depaul Hrvatska. Uređujem portal: IHTIS.INFO na kojem između ostalog možete naći uputu za čitanje Biblije u 365 dana zajedno s poveznicama na tekstove, te aplikaciju za odabir svetca zaštitnika. Uređujem i instagram ProzorDuše, a uskoro izbacujemo i neke ručne radove o čemu više za koji dan. Ovo mi je drugo izdanje, prvi je bio Priručnik za misu na latinskom jeziku koji sam pripremio zajedno s pokojnim Darkom Dekovićem za Maticu Hrvatsku povodom Europskog susreta o latinitetu. U planu je izdavanje još nekih publikacija, kao i priča za djecu. Neka svima koji se budu koristili ovim molitvenikom Gospodin dade obilje svoga blagoslova.

Share This