Danas na 3. nedjelju kroz godinu 2020.g. papa Franjo predvoditi će prvo misno slavlje Nedjelje Božje Riječi koju je ustanovio apostolskim pismom u obliku motu propria “Aperuit illis” objavljenim u Vatikanu 30. rujna 2019. Njime Papa određuje da “III. nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Nedjelji Božje riječi pripast će tako pravo mjesto u razdoblju u godini u kojem smo pozvani na jačanje vezâ sa Židovima te na molitvu za jedinstvo kršćana.”

“Zajednice će iznaći način da tu Nedjelju proslave kao svečani dan. Bit će, međutim, važno da se na euharistijskom slavlju Sveto pismo postavi na vidljivo mjesto, kako bi se pred pukom očitovalo normativnu vrijednost koju posjeduje Božja riječ. Bit će posebno prikladno na tu nedjelju jasno istaknuti značaj navještaja Gospodnje riječi, a u homiliji naglasiti čast koju smo joj dužni iskazivati. Biskupi mogu te nedjelje predsjedati slavljem uvođenja u službu lektorata ili povjeravanja slične službe, kako bi se dozvalo u svijest važnost naviještanja Božje riječi u liturgiji. “

Jednako tako, župnici će moći pronaći načine da Bibliju, ili neku od biblijskih knjiga, razdijele čitavom vjerničkom zboru, kako bi se time jasno pokazalo koliko je važno nastaviti u svakodnevnom životu čitati Sveto pismo, temeljito ga proučavati i moliti uz njega, s posebnim referiranjem na lectio divina.

Cijelo apostolsko pismo u hrvatskom prijevodu možete pronaći na stranicama Informativne katoličke agencije – IKA,

Slijedeći poziv pape Franje potičemo vas na čitanje i razmatranje Biblije. Na ovim stranicama to smo i sami činili već nekoliko puta. Početkom godine objavili smo vodič za čitanje Biblije kroz ovu 2020. godinu. Ukoliko netko želi, nikad nije kasno da počne čitati. Na poveznici Biblija 365 vam dajemo PDF dokumet s linkovima na sve biblijske odlomke koje čitate kroz godinu dana. Također smo nedavno donijeli i prijedlog za Lectio Divina – molitveno čitanje Božje riječi.

Tko poznaje pismo, poznaje Božje srce! – Grgur Veliki

Share This

Podijelite!

Članak vam se svidio? Zašto ga ne biste podijelili?