Danas je Nedjelja Božje Riječi koju je papa Franjo ustanovio ne tako davne 2019. godine. Te godine 30. rujna u Vatikanu je objavljeno apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim Papa Franjo određuje da „Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“. Cjeloviti tekst apostolskog pismo pronađite ovdje.

Proteklih godinu dana putem ove web stranice, ali i kao podcast na aplikacijama moblnih uređajim svaki dan zajedno smo čitali i slušali odabrane ulomke za taj dan. Danas želimo podijeliti neka razmišljanja onih koji su na neki način u svemu tome i sudjelovali. I ovim putem još se jednom svima njima zahvaljujemo.

U životu sam pročitala mnogo knjiga. Tijekom srednje škole je jedan od ljepših dijelova dana bio odmor – sat vremena koje je nakon ručka bilo rezervirano za čitanje. Tada sam u prosjeku pročitala šest knjiga mjesečno. Ipak, nikad nisam uzela dovoljno vremena da pročitam Bibliju. Najčešće bih odlučila, krenula ispočetka i zapela već na polovici Knjige Postanka. Ne znam točan razlog: možda dosada, možda su sve priče izgledale poznato, možda je bila predugačka, ali tako je proces stao. U ovih godinu dana, bit ću iskrena, nisam pročitala sve. Ali čitajući vama, čitala sam i sebi. Taj trud je bio vrijedan jer je bio za nekoga, a ipak je bilo riječ o knjizi koju bi barem katolici bili obavezni pročitati sa razumijevanjem. Pozdravljam sve koji su redovno slušali te one koji su barem jednom poslušali neku snimku ohrabrujem da nastave dalje (i ja stojim u tom redu s vama). Ugodno vam slušanje/čitanje! (D.Š.)

Raduje me da se mogu kratko osvrnuti na iskustvo čitanja Biblije tjedan dana za ovaj jako važan projekt. Mislim da je njegova važnost u današnjoj užurbanoj svakodnevici svakog od nas ključ jer slušati Riječ Božju na putu do posla znači dobro iskorišteno vrijeme i radostan početak dana. Tjedan dana čitala sam sa suprugom, tako je to vrijeme za nas značilo veću povezanost kroz čitanje i razmatranje Riječi Božje. Nadam se da će ovo potaknuti i ostale na čitanje Svetog Pisma i produbljivanju odnosa s Bogom. (J.N.)

Sretna sam što sam sudjelovala u ovom projektu. Taman sam u to vrijeme tragala za načinom kako produbiti svoju vjeru, produhoviti se, posvetiti se. U jednom sam trenutku imala osjećaj da u pukom nabrajanju molitvi ne mogu ući u molitvu nego da mi sve ostaje na izgovaranju riječi. I kada sam počela čitati, već prvi dan, koliko god da mi je bilo teško snimiti se na diktafon i poslije slušati svoj glas i onda biti dovoljno hrabra poslati da se to stavi na stranicu, kada sam počela čitati. Ta Božja Riječ samo je počela izlaziti iz Svetog Pisma i kao da me prožela. Zapravo Viško je mene nešto zamolio, a ja sam našla baš ono što mi je trebalo u tom trenutku i zapravo sam ja dobila dar. Tako da, neki put se divne stvari dogode na najneočekivanijim mjestima ili u najneočekivanijim trenutcima. Meni se dogodilo da točno kada sam tražila Božju Riječ ona mi je sama došla. Pozdravljam sve koji su sudjelovali u ovom projektu i sve koji su slušali Božju Riječ kroz 365 dana i želim svima svako dobro. (M.D.)

Hvaljen Isus i Marija. U nekoliko navrata sam zajedno sa vama čitao Bibliju. Zanimljivo je to kako Gospodin, u onim trenutcima kada mislim da mi je natježe, da se nema gdje okrenuti pošalje glasnike, pošalje anđele koji nam pruže ruku i dignu nas. Tako je i meni poslao poziv na čitanje Biblije. Pristao sam, jer kad ti prijatelj nešto ponudi to zapravo ne odbijaš. A onda je to čitanje Biblije, nahranilo moju dušu u trenutcima kada je to bilo najpotrebnije. Dobio sam novi poticaj u svom životu s Isusom. Još sam dublje počeo čitati Bibliju u privatnom životu. Jednostavno, to čitanje s vama je postalo poticaj meni da čitam dodatno Bibliju, da proučavam. Božja Riječ mi je rekla: Tvoj sam. Pozvala me da ju slušam, odnosno čitam. Moj život je sada bogatiji za jedno spoznajno iskustvo stvarne Božje Riječi u Bibliji, koja je predivna i ohrabruje nas svaki dan i svaki sat kad god je čitamo. Potičem sve da se prepuste čitanju Božje Riječi i njezinom odnosno Božjem vodstvu. Božji blagoslov svima. (P.M.)

U trenutku kad je moj tada zaručnik najavio da planira idućih 365 dana svaki dan čitati i snimati Bibliju, uhvatila sam se u razmišljanju kako ćemo to stići u godini kad planiramo svadbu. Ipak, prihvatila sam to i doživjela više puta brojne blagoslove. Budući da sam kampanjac, i isto u gužvi, uvijek sam snimanje radila u zadnji trenutak. Ono što sam prihvatila je da je preuzimanje tjedna čitanja moja šansa da budem bliže Riječi, da Riječ uđe u moj život. To bi na neki način bila i kombinacija stresa, napetosti, i olakšanja kad bi se snimanje uspjelo izvesti. Osim samog čitanja riječi, imala sam i privilegiju susvjedočiti projektu u kojem su se uključili i brojni drugi čitači i njihovim iskustvima i uplivu Riječi u njihove živote. Svakako mi je osvjestilo da svako i malo davanje, donosi nebrojene blagoslove koje obogate naš život na nezamislive načine.  (K.P.R.)

Dugo sam se opirao čitanju cijele Biblije. Povremeno bih izvlačio papiriće s ulomcima Biblijskih tekstova i čitao njih. Onda sam odlučio napraviti malo više pa sam 2017. kroz WhatsApp i Telegram aplikaciju kreirao grupe u kojima sam dijelio poveznice za čitanje Biblije kroz godinu dana. Njih sam kasnije podijelio na stranici. No, iako sam sve to revno vodio i dalje nisam ja sam pročitao Bibliju. No ipak je Duh Sveti bio uporan u poticanju te sam konačno tijekom 2019. pročitao cijelu Bibliju. Bio je to usitinu veliki izazov, ali Bogu hvala, uspio sam u naumu. Te je godine papa objavio “Aperuit illis”, a ja sam dobio poticaj da čitanje Riječi prebacim online, da zajedno s nekoliko prijatelja pročitamo Bibliju, tu živu Riječ, kako bi je što više ljudi čulo. No, ta 2020. za sve nas je bila nova kušnja i izazov, meni je svakako bila jako plodonosna. Ideja se razvijala, rasla, vagala. No kada osjetiš poticaj Duha, nema stajanja. Sa čitanjem smo započeli na drugu nedjelju po Božiću 2021. kada slavimo i blagdan krštenja Gospodinova. Krštenjem je započelo Isusovo javno djelovanje. Želio sam da tada i mi počnemo širiti tu Radosnu vijest. Nismo imali skupu tehniku i produkciju, snimali smo pomoću računala i mobitela, nekad i u stisci s vremenom. No nikad nismo preskočili dan. Par puta jesmo zakasnili i objavili malo kasnije, a ne odmah rano ujutro ali smo željeli donijeti Riječ Božju i onima koji su zajedno s nama čitali. Meni osobno, kao voditelju projekta bio je dodatni poticaj svako svjedočanstvo onih koji su sudjelovali u projeku kao čitači, ali i onih koji su čitali zajedno s nama slušajući nas svako jutro. Bile su to dodatne zrake koje su grijale srce i poticale na ustrajnost. Zahvalan sam na poticaju za ovakvo čitanje, a još više na poticaju da se odvažim prihvatiti taj poticaj. (V.R.)

Hvala još jednom vam svima koji ste nas pratili molitvom, koji ste zajedno s nama čitali Bibliju, a hvala i Verbumu koji je nekoliko puta pratio naša nastojanja i nagradio neke od vas svojim izdanjima. No hranjenje tom Riječju nikad ne staje. Zato su sve snimke i dalje dostupne putem web stranice i podcast aplikacija. Nadam se da ćemo ove godine uspjeti u ideji koju smo imali još u početku da objavimo i poneki podcast i razgovor na temu Riječi Božje.

Kako bismo svima koji to i dalje žele, olakšali praćenje i čitanje Biblije, dajemo vam poveznicu na listu sa svih 365 dana čitanja. Tako ponovno možemo zajedno čitati.

Neka je svima blagoslovljeno čitanje i proučavanje Biblije.

slika je preuzet s : Pexels

Share This

Podijelite!

Članak vam se svidio? Zašto ga ne biste podijelili?